Ισπανική ώθηση στην αγορά ελαιολάδου με το ξεκλείδωµα της εστίασης στην Κεντρική Ευρώπη

Ισπανική ώθηση στην αγορά ελαιολάδου, βήμα – βήμα η άνοδος και στην Ελλάδα. Η σταδιακή χαλάρωση των µέτρων περιορισµού και το πολυαναµενόµεν...


Ισπανική ώθηση στην αγορά ελαιολάδου, βήμα – βήμα η άνοδος και στην Ελλάδα. Η σταδιακή χαλάρωση των µέτρων περιορισµού και το πολυαναµενόµενο ξεκλείδωµα της εστίασης, ειδικά στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, έρχεται να ανακινήσει την εγχώρια αγορά ελαιολάδου, ανεβάζοντας παράλληλα και τις τιµές παραγωγού που πλέον προσανατολίζονται προς τα 3,10 ευρώ το κιλό.

Εν τω µεταξύ, στασιµότητα ως προς τις τιµές και ακινησία ως προς τις εµπορικές επιδόσεις κυρίευσαν την εγχώρια αγορά ελαιολάδου, την περασµένη εβδοµάδα, µε πολλούς να αποδίδουν τη δυστοκία πράξεων στις αποφάσεις περί παράτασης του λοκντάουν στην Ιταλία.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο η τιµή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία υποχώρησε οριακά την περασµένη εβδοµάδα κατά 3,1% στα 4,75 ευρώ το κιλό. Αυτή η υποχώρηση στην Ιταλία και η ακινησία στην εγχώρια αγορά, διαµορφώνουν εικόνα αντίθετη από αυτή που σχηµατίζει η ισπανική αγορά. Εκεί, µε την εστίαση ανοιχτή, η µέση τιµή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ανέβηκε κατά 20 λεπτά το κιλό, στα 2,92 ευρώ µέσα σε µια εβδοµάδα, µε ποσότητες ιδιαίτερα ποιοτικών ελαιολάδων να ξεπερνούν σε αξία τα 3,20 ευρώ το κιλό. Ο καταλύτης που συνέβαλε σ’ αυτή την κινητικότητα εντοπίζεται στην αναστολή των αµερικανικών δασµών στο ισπανικό ελαιόλαδο, που υποχρέωνε τις επιχειρήσεις της ιβηρικής να εισάγουν από άλλες χώρες πρώτη ύλη προκειµένου να ανταποκριθούν στα συµβόλαιά τους στην αµερικανική αγορά.

Όλα δείχνουν πάντως πως η ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου βρίσκεται σε ένα ανοδικό µοµέντουµ από τις αρχές του έτους, µε τις τιµές στα περισσότερα εµπορικά κέντρα να έχουν εµφανίσει έστω και µικρές αυξήσεις. Στην ελληνική αγορά, µια από τις λιγοστές και µικρές πράξεις που σηµειώθηκε στην περιοχή των Μολάων, ανέβασε την τιµή της περιοχής στα 3 ευρώ το κιλό, από τα 2,95 που επικρατούσαν νωρίτερα. Αλλά και στη Μεσσηνία η τιµή των έξτρα παρθένων ενισχύθηκαν κατά 10 λεπτά το κιλό, στα 2,80 ευρώ, µε την Κρήτη να παραµένει σταθερή πέριξ των 2,90 ευρώ το κιλό. Όπως εκτιµούν άνθρωποι της αγοράς, η τιµή του ελαιολάδου αναµένεται να ενισχυθεί το επόµενο δεκαπενθήµερο, µε την προϋπόθεση ότι το καθεστώς λοκντάουν σε αγορές ενδιαφέροντος όπως της Γερµανίας και της Ιταλίας και φυσικά της Ελλάδας, χαλαρώσει έστω και λίγο. Κάτι τέτοιο θα ενεργοποιούσε όχι µόνο τους Ιταλούς εισαγωγείς, αλλά και τις ελληνικές βιοµηχανίες, οι οποίες την περασµένη άνοιξη κατάφεραν να ανακινήσουν την αγορά που είχε εγκλωβιστεί στα χαµηλά των 2,40 ευρώ το κιλό. 


Πέτρος Γκόγκος

Agronews 

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια