«Από το αγρόκτημα στο πιάτο»

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης έστειλε η Ειρήνη Χουδετσανάκη .H υποχρεωτική επισήμανση των τροφίμων, στο πλαίσιο της στρατηγι...


Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης έστειλε η Ειρήνη Χουδετσανάκη .H υποχρεωτική επισήμανση των τροφίμων, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο – Farm to Fork», ήταν το βασικό θέμα επιστολής που κοινοποίησε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, η Περιφερειακή Σύμβουλος Ειρήνη Χουδετσανάκη, με την ιδιότητα της προέδρου της ένωσης AREPO. 

Σκοπός της επιστολής είναι, η ενημέρωση του αρμόδιου Υπουργού και των εμπλεκόμενων στελεχών και φορέων του Υπουργείου για τις διαπιστώσεις και προτάσεις της Ομάδας Εργασίας AREPO πριν αυτές κατατεθούν προς επεξεργασία στους εμπλεκόμενους φορείς της Ε.Ε..
Στην επιστολή παρουσιάζονται αναλυτικά:

– Τα αποτελέσματα των εργασιών της Ομάδας Εργασίας AREPO και

– Τα συμπεράσματα, οι προτάσεις που εξήχθησαν και οι αποφάσεις που λήφθηκαν, για το ευαίσθητο θέμα της υποχρεωτικής επισήμανσης των τροφίμων, το οποίο θα απασχολήσει σύντομα την αγροτική κοινότητα της Ευρώπης.

Η Περιφέρεια Κρήτης, αμέσως μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της Ομάδας Εργασίας AREPO της Περιφέρειας Κρήτης, εργάστηκε μεθοδικά προκειμένου να συντάξει ένα κοινό έγγραφο θέσης στο οποίο αποτυπώνονται: Επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις, για τις επιπτώσεις της εφαρμογής των συστημάτων επισήμανσης στις Γεωγραφικές Ενδείξεις (Γ.Ε.) προϊόντα Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. και Ε.Π.Ι.Π.

Στόχος της πρότασης είναι η σωστή καταγραφή των ιδιαίτερων διατροφικών χαρακτηριστικών των προϊόντων – επάνω στις συσκευασίες, μέσω ενός δίκαιου συστήματος αξιολόγησης – που θα προβάλει τη μοναδικότητά τους, βάσει γεωγραφικής περιοχής και θα αναδεικνύει τα ιδιαίτερα τους χαρακτηριστικά που τα κάνουν ξεχωριστά.

Για το ζήτημα της υποχρεωτικής επισήμανση των τροφίμων στην επιφάνεια της συσκευασίας (μπροστινή πλευρά), θα πρέπει έως την Άνοιξη του 2022 -στο πλαίσιο της στρατηγικής F2F- να έχει υιοθετηθεί ένα ενιαίο σύστημα επισήμανσης των συσκευασμένων τροφίμων, που θα βοηθά τον καταναλωτή προκειμένου να επιλέγει προϊόντα υψηλής διαιτητικής και διατροφικής αξίας.
Ομάδα Εργασίας AREPO

Αποτελείται συνολικά από 30 εκπρόσωπους από όλη την Κρήτη:

– Φορέων που εμπλέκονται με την παραγωγή των Γεωγραφικών Ενδείξεων,

– Επιμελητηρίων,

– Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της Περιφέρειας Κρήτης.

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια