Ερώτηση Λαμπρούλη για καταστροφές λόγω παγετού σε δενδροκαλλιέργειες στο Δήμο Τεμπών

Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τ...


Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τις πρόσφατες καταστροφές λόγω παγετού σε δενδροκαλλιέργειες στο Δήμο Τεμπών. 

Αναλυτικά, στην ερώτηση επισημαίνονται τα εξής:

«Για ακόμη μια χρονιά οι δενδροκαλλιέργειες, κυρίως αμυγδάλου, αλλά και με βερίκοκα και ροδάκινα στο Δήμο Τεμπών και οι δενδροκαλλιέργειες με αχλάδια, ροδάκινα βερίκοκα, καθώς και οι αμπελοκαλλιέργειες στο Δήμο Τυρνάβου υπέστησαν καταστροφές από τον παγετό.

Ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγω για ολοσχερή καταστροφή στο 100% της αμυγδαλοπαραγωγής, στις κοινότητες Συκουρίου, Όσσας, Κυψελοχωρίου, Μακρυχωρίου, Νέσσωνος του Δ. Τεμπών και σε άλλα χωριά του Δήμου.

Έτσι για ακόμη μια χρονιά οι αγρότες της περιοχής του Δ. Τεμπών βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταστροφή της παραγωγής τους και τη νέα τεράστια απώλεια στο εισόδημά τους, γεγονός που έρχεται να επιδεινώσει περαιτέρω την επιβίωσή τους και τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στα έξοδα των καλλιεργειών τους.

Σημειώνουμε πως στους παραγωγούς του Δήμου Τεμπών, του Δήμου Τυρνάβου και άλλων περιοχών οφείλονται αποζημιώσεις από τους παγετούς προηγούμενων ετών και αντίστοιχες καταστροφές, όπως της προηγούμενης χρονιάς (2020) για τις οποίες οι αγρότες, δεν έχουν λάβει ούτε τις εκτιμήσεις των ζημιών.

Με βάση τα ανωτέρω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε:

1. Να κινητοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός καταγραφής,αποτίμησης και αποζημίωσης στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν οι καλλιέργειες της περιοχής.

2. Άμεσα να εξοφληθούν οι αγρότες για τις καταστροφές του 2020.

3. Να δοθούν προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς που επλήγησαν οι καλλιέργειες τους, έναντι των αποζημιώσεων.

4. Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. Να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και στο κεφάλαιο, για όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

5. Να απαλλαχθούν οι πληγέντες από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ για τα έτη 2020 και 2021. Να επιστραφούν οι εισφορές σε όσους τις έχουν ήδη καταβάλει. Αντίστοιχα, για τους μήνες αυτούς, οι ασφαλιστικές εισφορές να καλυφθούν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.

6. Άμεσα να υπάρξει σχεδιασμός και υλοποίηση από πλευράς του Υπουργείου και της περιφέρειας Θεσσαλίας προγράμματος αντιπαγετικής προστασίας.

7. Να ανασταλούν για τους πληγέντες αγρότες για όσο διάστημα χρειαστεί, πλειστηριασμοί, κατασχέσεις για οφειλές στο δημόσιο, σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και κάθε άλλο αναγκαστικό μέτρο είσπραξης».

larissanet.gr

  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια