Στη Μεσσηνία "εξαφανίζονται" σπίτια & περιουσίες με καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις σε όλους τους δήμους»...

Τι έλεγαν Σαμαράς και Σκρέκας για τα δασικά. Στη Μεσσηνία "εξαφανίζονται" σπίτια και περιουσίες με καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσ...


Τι έλεγαν Σαμαράς και Σκρέκας για τα δασικά. Στη Μεσσηνία "εξαφανίζονται" σπίτια και περιουσίες με καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις σε όλους τους δήμους».

Αυτό τονίζεται σε ερώτηση που κατέθεσαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και 37 βουλευτές της Νέας ∆ημοκρατίας, ζητώντας να διορθωθούν τα λάθη, να γίνει νέα διαβούλευση και να παραταθεί η διαδικασία για τους δασικούς χάρτες. Το παραπάνω ρεπορτάζ έγινε πρωτοσέλιδο θέμα στη "Ε" στις 26 Ιανουαρίου 2017, λίγες μόλις μέρες μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ερώτηση για τους δασικούς χάρτες εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά υπέγραψε (δεύτερος μάλιστα στη σχετική λίστα) ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Ας δούμε μαζί τι υποστήριζαν τότε ο κ. Σαμαράς και ο κ. Σκρέκας: «Η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών σε εφαρμογή του νόμου 4389/2016, αφήνει για άλλη μια φορά έκθετη την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό στους πολίτες. Αν και πρόκειται για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας, προχειρότητες και έλλειψη σχεδιασμού στο στάδιο της κατάρτισης των δασικών χαρτών, αλλά και προσήλωση σε φοροεισπρακτικές τακτικές τύπου «παράβολο», οδηγούν χιλιάδες ιδιοκτήτες στην απόγνωση, καθώς αρκετοί καλούνται να πληρώσουν ένα νέο χαράτσι από 45 ευρώ έως 3.600, για αυτό που έως σήμερα θεωρούσαν ιδιοκτησία τους. Ειδικότερα, για τις περιοχές όπου έχει γίνει ήδη ανάρτηση, όπως οι Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Καβάλας, Μεσσηνίας και Ηλείας, οι παραλείψεις και τα λάθη που διαπιστώνονται είναι πολλά: Στον Πύργο Ηλείας εμφανίζονται αναδασωτέα ακόμη και κτήματα με κατοικίες, ευρύτερα στην Ηλεία αγροτεμάχια εμφανίζονται ως δασικά, ενώ στη Μεσσηνία «εξαφανίζονται» σπίτια και περιουσίες με καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις σε όλους τους δήμους. Οι στρεβλώσεις αυτές οφείλονται στη χρήση αεροφωτογραφιών δύο μόνο χρονικών οριζόντων (1945 και 2008) και όχι όσων είναι διαθέσιμων και απεικονίζουν με σαφήνεια ενδιάμεσες καταστάσεις, καθώς και στο γεγονός ότι δεν προηγήθηκε επαρκές και ξεκάθαρο στάδιο διαβούλευσης».

Τέσσερα χρόνια μετά την κατάθεση της ερώτησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας ανάρτησε για δεύτερη φορά τους δασικούς χάρτες, με τους οποίους "Στη Μεσσηνία "εξαφανίζονται" σπίτια και περιουσίες με καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις". Ειλικρινά δεν έχει κανένα νόημα να ζητήσουμε εμείς από τον υπουργό να θυμηθεί τι έλεγε από τη θέση της αντιπολίτευσης. Περιμένουμε όμως από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να υπερασπιστεί την υπογραφή και την υστεροφημία του, ζητώντας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να βάλει τέλος στο έγκλημα που εξαφανίζει σπίτια και περιουσίες με καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις από όλη την Ελλάδα.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

eleftheriaonline.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια