Πως φυτεύονται τα αμπέλια στην Κρήτη

Πολλά είναι τα οφέλη, αλλά και μεγάλο το ρίσκο που μπορεί να αναλάβει ένας αμπελουργός επιλέγοντας να δημιουργήσει αμπελώνα από αυτόρριζα φυ...


Πολλά είναι τα οφέλη, αλλά και μεγάλο το ρίσκο που μπορεί να αναλάβει ένας αμπελουργός επιλέγοντας να δημιουργήσει αμπελώνα από αυτόρριζα φυτά, όπως έκαναν οι πρόγονοί μας εδώ και χιλιάδες χρόνια, κάτι όμως που εγκαταλείφθηκε στη δεκαετία του ’80, όταν ξέσπασε η φυλλοξήρα και έπρεπε να γίνει η αναμπέλωση με αμερικάνικο υποκείμενο, πάνω στο οποίο γίνεται ο εμβολιασμός με το μόσχευμα της ευρωπαϊκής ποικιλίας.


Όπως αναφέρουν στη “Νέα Κρήτη” άνθρωποι-γνώστες των ζητημάτων που σχετίζονται με την αμπελουργία στο νησί μας, υπάρχουν σήμερα αμπελουργοί που κάνουν την προσπάθεια της φύτευσης αυτόρριζων φυτών αμπέλου, αλλά σε άλλους η προσπάθεια έχει επιτυχία και σε άλλους όχι. 

Μάλιστα, διατηρούνται και διασώζονται μέχρι σήμερα αυτόρριζα αμπέλια, αλλά αυτά μπορεί να τα συναντήσει κανείς περισσότερο σε κληματαριές παλιών σπιτιών, όπου η φυλλοξήρα δύσκολα θα εμφανιστεί.

Υπάρχει διχογνωμία σήμερα μεταξύ των γεωπόνων για το αν εξακολουθεί να υπάρχει στα χώματα της Κρήτης το έντομο της φυλλοξήρας, έτοιμο να ξαναχτυπήσει ανά πάσα στιγμή ένα αυτόρριζο αμπέλι και να το καταστρέψει. 

Και λέμε ένα αυτόρριζο αμπέλι, γιατί στα αμερικάνικα κλήματα η φυλλοξήρα προσβάλλει μόνο τα φύλλα αλλά αντιμετωπίζεται, αφού δεν μπορεί να προσβάλει και το ριζικό του σύστημα και να το καταστρέψει, καθώς το αμερικάνικο “άγριο” υποκείμενο είναι ανθεκτικό στη φυλλοξήρα.


«Εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει έντονο πρόβλημα φυλλοξήρας σήμερα», λέει στη “Ν.Κ.” ο γεωπόνοςΤΕ Άρης Κοζής, που ωστόσο διευκρινίζει ότι αποτελεί μεγάλο ρίσκο το αυτόρριζο φυτό, γιατί με αυτό τον τρόπο το αμπέλι μπορεί να είναι μολυσμένο, πέρα από τη φυλλοξήρα, και από ιώσεις που δεν αντιμετωπίζονται, ή που μπορεί να αντιμετωπίζονται με μεγάλες δυσκολίες. 

«Πολύ παλιά, πριν τη φυλλοξήρα, έτσι αναπαρήγαγαν τα αμπέλια τους οι αμπελουργοί: φυτεύοντας αυτόρριζα κλήματα από τα κλήματα τα οποία κλάδευαν. Σήμερα υπάρχουν πιο σύγχρονες μέθοδοι, τεκμηριωμένες επιστημονικά, για τη φύτευση κλημάτων απαλλαγμένων από διάφορες ιώσεις, βακτήρια, κ.λπ., και συνιστούμε στους παραγωγούς να ακολουθούν αυτή την οδό, γιατί το φυτό που θα πάρουν από φυτώρια, από καταστήματα γεωπονικά, κ.λπ., είναι εγγυημένα, είναι απαλλαγμένα από ιώσεις και φέρουν και το καρτελάκι του υπουργείου για την πιστοποίηση που διαθέτουν. Δεν μπορεί πλέον να κυκλοφορήσει τίποτα χωρίς να είναι πιστοποιημένο»...

zougla.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια