Κ.Παπανάτσιου: Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των πληγέντων παραγωγών μήλου του Ανατολικού Πηλίου από τη χαλαζόπτωση της 26-5-2020

Ερώτηση Κ. Παπανάτσιου: «Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των πληγέντων παραγωγών μήλου του Ανατολικού Πηλίου από τη χαλαζόπτωση της 26-5-2020» ΕΡΩΤΗ...


Ερώτηση Κ. Παπανάτσιου: «Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των πληγέντων παραγωγών μήλου του Ανατολικού Πηλίου από τη χαλαζόπτωση της 26-5-2020»


ΕΡΩΤΗΣΗ-Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των πληγέντων παραγωγών μήλου του Ανατολικού Πηλίου από τη χαλαζόπτωση της 26-5-2020»

Στις 26-5-2020 ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε την περιοχή του Ανατολικού Πηλίου και προκάλεσε σημαντικότατες καταστροφές σε καλλιέργειες μήλων, κερασιών, αχλαδιών, άλλων οπωροφόρων και κηπευτικών.


 

Σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που κατέθεσα στις 27-5-2020 και στις 29-5-2020 επεσήμανα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών και τις επιπτώσεις στην αποζημίωση των παραγωγών μήλου από το νέο τιμοκατάλογο της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας / Εκτροφής του ΕΛΓΑ κατά τον οποίο προβλέπεται μόνο μια κατηγορία ασφαλιστικής κάλυψης η οποία παρά τη δυνατότητα προσθαφαίρεσης του 20% δεν καλύπτει τις ανάγκες ασφάλισης- αποζημίωσης των παραγωγών υψηλής ποιότητας μήλου του ΑΣ Ζαγοράς, αντιθέτως είναι ιδιαίτερα δυσμενής.
Επιπλέον είχα επισημάνει το γεγονός ότι ο ΑΣ Ζαγοράς ο οποίος εκπροσωπεί 800 φυσικά πρόσωπα που αντιστοιχούν στο 99% των αγροτών της περιοχής παράγει και εμπορεύεται τα ξεχωριστής γεύσης και ποιότητας μήλα που διακινεί με το εμπορικό σήμα “ZAGORIN” τα οποία είναι τα πρώτα μήλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοχύρωσαν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης το 1996 ως «Μήλα Ζαγοράς Πηλίου» με αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης από την Οργάνωση.

Παράλληλα, είχα τονίσει ότι οι καλλιεργητές προϊόντων ΠΟΠ έχουν τη δυνατότητα αποζημίωσης προσαυξημένη κατά 30% όπως προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ για τα Βιολογικά, Π.Ο.Π. και ΠΓΕ προϊόντα και είχα υποστηρίξει το αίτημα του ΑΣ Ζαγοράς για να δημιουργηθεί ειδική ασφαλιστική κατηγορία για τα μήλα που παράγονται στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου, όπως συμβαίνει και γι’ άλλα ιδιαίτερης αξίας προϊόντα που παράγονται κατά τόπους στην Ελλάδα. Για τα ερωτήματα αυτά δεν λάβαμε καμία απάντηση.

Επειδή πλησιάζουμε ένα χρόνο μετά την καταστροφική χαλαζόπτωση της 26-5-2020 που υποβάθμισε την ποιότητα και την ποσότητα των παραγόμενων μήλων στο Ανατολικό Πήλιο και συμπίεσε σημαντικά το εισόδημα των μηλοπαραγωγών και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η πληρωμή της αποζημίωσης των μηλοπαραγωγών του ΑΣ Ζαγοράς που παράγουν υψηλής ποιότητας μήλα ΠΟΠ.
Επειδή, δεν υπάρχει και καμία απάντηση - δέσμευση από το ΥΠΑΑΤ ή από τον ΕΛΓΑ για την προσαύξηση κατά 30% της αποζημίωσης λόγω παραγωγής ΠΟΠ προϊόντων όπως το δικαιούνται από το κανονισμό του ΕΛΓΑ παρά και τις σχετικές ενέργειες – αιτήματα προς ΕΛΓΑ του ΑΣ Ζαγοράς.
Επειδή δεν έχουν απαντηθεί τα ερωτήματα της ερώτησης της 29-5-2020 που αφορούν την επαναφορά των δυο ασφαλιστικών κατηγοριών του ΕΛΓΑ στα μήλα και την δημιουργία ειδικής ασφαλιστικής κατηγορίας για τα ιδιαίτερης αξίας μήλα που παράγονται στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1) Πότε πρόκειται να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί μήλων και άλλων καλλιεργειών από τις χαλαζοπτώσεις της 26-5-2020.
2) Θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί μήλου Π.Ο.Π. του ΑΣ Ζαγοράς με προσαύξηση κατά 30% όπως προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για τα Βιολογικά, Π.Ο.Π. και ΠΓΕ προϊόντα;
3) Προτίθεται να επαναφέρει τις δύο ασφαλιστικές κατηγορίες μήλων στον τιμοκατάλογο του ΕΛΓΑ, κατά τη Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής (ΔΚΕ) έτους 2021, η οποία θα ξεκινήσει να υποβάλλεται εντός του Απριλίου, ώστε να καλύπτονται οι ασφαλιστικές ανάγκες των παραγωγών μήλων του ΑΣ Ζαγοράς;
4) Προτίθεται να δημιουργήσει ειδική ασφαλιστική κατηγορία για τα μήλα που παράγονται στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου, όπως συμβαίνει και γι άλλα ιδιαίτερης αξίας προϊόντα που παράγονται κατά τόπους στην Ελλάδα;


Η ερωτώσα βουλευτής

Παπανάτσιου Κατερίνα

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια