Μεγάλες ανατροπές στα εργασιακά: Τέλος το 8ωρο με ατομικές συμβάσεις ...

Μεγάλες ανατροπές στα εργασιακά φέρνει η κυβέρνηση, καθώς μέσα στο Μάιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, που φέρνε...


Μεγάλες ανατροπές στα εργασιακά φέρνει η κυβέρνηση, καθώς μέσα στο Μάιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, που φέρνει αλλαγές στις υπερωρίες, στο 8ωρο και στο συνδικαλιστικό νόμο.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά «ευαίσθητο» νομοσχέδιο, με προφανείς πολιτικές δυσκολίες, λόγω και των ανατροπών που προκάλεσε η πανδημία στην αγορά εργασίας και των αλλαγών που θα προωθήσει το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση.

Βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η διευθέτηση του ωραρίου εργασίας με συμφωνία εργοδότη- εργαζόμενου. Δηλαδή αντί για οκτάωρο, ο εργαζόμενος να απασχολείται για 10 ώρες, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που η επιχείρηση θα έχει αυξημένη δραστηριότητα. Αυτές οι επιπλέον ώρες, θα «ισοφαρίζονται» εντός εξαμήνου, με μικρότερο ωράριο ή ρεπό ή κανονική άδεια.

Δεύτερο στοιχείο, οι υπερωρίες που για όλους τους κλάδους θα διαμορφωθούν στις 120 ή 150 ώρες τον χρόνο. Σήμερα, στη βιομηχανία το όριο είναι 90 ώρες.

Τρίτο στοιχείο, η ηλεκτρονική ψηφοφορία στα συνδικάτα και η καθιέρωση προσωπικού ασφαλείας στο 40% για απεργίες σε επιχειρήσεις κρίσιμες για το κοινωνικό σύνολο. Το νομοσχέδιο θα φέρει και κανόνες για την τηλεργασία, προβλέποντας μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας.

Βασική πρόταση είναι μία και η πρόταση δεν είναι άλλη από την παράκαμψη των όποιων συμβάσεων εργασίας και των σωματείων και τον καθορισμό 10ωρης ημερήσιας εργασίας με ατομική σύμβαση εργαζόμενου-εργοδότη.

Όπως αναφέρει η ΕΝΥΠΕΚΚ του Αλέξη Μητρόπουλου:

Ο κ.Κωστής Χατζηδάκης προαναγγέλλει δέσμη σκληρών ανατροπών στο Εργατικό Δίκαιο, που δεν έχουν προηγούμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη!!

Συγκεκριμένα, τα πρωτοφανούς σκληρότητας μέτρα που προτίθεται να νομοθετήσει άμεσα η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του στον δημοσιογράφο κ.Κώστα Παπαδή της εφημερίδας Το Βήμα, είναι τα εξής:

1. Ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας (χωρίς ΣΣΕ)!!

2. Εργάσιμη εβδομάδα-“λάστιχο” διάρκειας 30-50 ωρών την εβδομάδα (με συνδυασμό 6ωρης και 12ωρης απασχόλησης)!

3. “Ευέλικτη” τηλεργασία πλήρους, μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας!!

4. Ημερήσιο ωράριο-“λάστιχο” με συνδυασμό τηλεργασίας και εργασίας στις εγκαταστάσεις του εργοδότη!!

5. Κατάργηση του θεσμού τής υπερεργασίας!!

6. Κατάργηση του πενθήμερου (εργασία και το Σαββατοκύριακο)!

7. Εκτίναξη του επιτρεπομένου ορίου υπερωριών στις 150, για όλους τους κλάδους τής οικονομίας!!

8. Μη καταβολή της προσαύξησης λόγω υπερωρίας, με συμψηφισμό απλήρωτων υπερωριών με μειωμένο ωράριο ή ρεπό!!

Η δέσμη αυτή των αντεργατικών ρυθμίσεων που εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εργασίας συνιστούν ένα νέο και σκληρό Μνημόνιο. Αυτές τις ρυθμίσεις-ανατροπές προωθούσαν ανέκαθεν οι ακραίοι της τρόικας, κυρίως κατά την περίοδο των δύο πρώτων Μνημονίων.

Για μεροληπτική στάση υπέρ των εργοδοτών κατηγορεί την κυβέρνηση ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με επίθεση κατά του υπουργού Εργασίας, τον οποίο εγκαλεί για προσπάθεια κατάργησης του οκταώρου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου:

Σα να μην πέρασε μια μέρα, τη Δευτέρα 5 Απριλίου ανοίγει το λιανεμπόριο μετά από ένα ακόμα lockdown!Το μόνο σίγουρο είναι ότι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι θα καλεστούμε να εργαστούμε με ακόμα χειρότερους όρους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας και με μοναδικό μας “όπλο την ατομική ευθύνη και την αυτοδιάγνωση (selftests)”! Με τα αδιέξοδα για το πως θα τα φέρουμε βόλτα με τις υποχρεώσεις μας, τι θα κάνουμε οι χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες στο εμπόριο με τα παιδιά μας αφού τα σχολεία παραμένουν κλειστά, την ανασφάλεια και το φόβο αν θα έχουμε δουλειά, μην τυχόν και νοσήσουμε και χρειαστούμε νοσηλεία στα γονατισμένα δημόσια νοσοκομεία, να μας πνίγουν.

Η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο έχει δώσει γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους ενισχύοντας τους με 100άδες αντεργατικούς νόμους και πακτωλό χρημάτων. Άφησε συνειδητά το δημόσιο σύστημα υγείας να καταρρεύσει και να έχουμε φτάσει στο σημείο να πεθαίνει κόσμος στα ράντζα των δημόσιων νοσοκομείων όταν τα μεγαθήρια της ιδιωτικής υγείας απολαμβάνουν την ασυλία της. Με δική της ευθύνη οι εργασιακοί χώροι έχουν μετατραπεί σε χώροι διασποράς του κορονοϊού. Τώρα ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος των δικαιωμάτων μας δίνοντας τη χαριστική βολή στο 8ωρο, νομοθετώντας την 10ωρη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, το παραπέρα ξήλωμα της Κυριακάτικης Αργίας. Ετοιμάζεται να βάλει χέρι ακόμα και στα σωματεία μας. Όλα αυτά με ενίσχυση και ένταση της καταστολής.

Η εργοδοσία είναι έτοιμη για τη μεγάλη σφαγή! Mε τις πλάτες της κυβέρνησης τσακίζει ωράρια εργασίας, ρεπό, άδειες, κάθε εργασιακό μας δικαίωμα και δε δίνει δεκάρα τσακιστή για την υγεία και την ασφάλεια μας.

Με μοναδικό κριτήριο το κέρδος εργοδότες του κλάδου μας ενημερώνουν:

“…..το ανθρώπινο δυναμικό της(επιχείρησης) να σταθεί αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια ώστε να ξεπεραστούν οι συνέπειες της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, αλλά και στην περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξή της…”. Δηλαδή μας καλούν να βάλουμε για ακόμα μια φορά πλάτη και να πληρώσουμε εμείς την κρίση τους.

” …. η επιχείρηση θα δουλέψει με ένα ευέλικτο σύστημα όπου δε θα έχουμε όλους τους εργαζομένους την ίδια στιγμή. Συγκεκριμένα θα δουλεύει κάθε εβδομάδα το μισό προσωπικό και την άλλη εβδομάδα το άλλο μισό και εναλλάξ…” Δηλαδή απογείωση της ευελιξίας.

Τις προηγούμενες μέρες αρκετοί καλεστήκαμε να εργαστούμε για να προετοιμάσουμε τα καταστήματα ενώ είμαστε σε αναστολή, άλλους μας έβγαλαν από την αναστολή για 2-3 ημέρες λιώνοντας μας στη δουλειά και πάλι αναστολή. Μας πίεσαν να πάρουμε τις άδειες μας για να είμαστε από δω και πέρα διαθέσιμοι και να μας ξεζουμίζουν δίχως αύριο.

Οι εργαζόμενοι έχουμε μια και μόνο επιλογή να δυναμώσουμε τον αγώνα μας με κριτήριο τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Να μη δεχτούμε να πληρώσουμε για ακόμα μια φορά τη δική τους οικονομική κρίση. Να οργανωθούμε στο σωματείο μας και να ενισχύσουμε την συλλογική μας δράση. Να γίνουν κινητήρια δύναμη για τους μεγάλους αγώνες που έχουμε μπροστά μας η οργή και η αγανάκτηση που νιώθουμε για όλα αυτά που σήμερα κυβέρνηση και εργοδοσία μας στερούν.

  

ieidiseis.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια