Ο πάγος τους έκαψε τις ελπίδες – Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες σταφίδας στην Ηλεία

Ο πάγος τους έκαψε τις ελπίδες – Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες σταφίδας στις Δ.Ε. Ωλένης, Πηνείας και Επαρχία Ολυμπίας Με τους χειρότερους ...


Ο πάγος τους έκαψε τις ελπίδες – Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες σταφίδας στις Δ.Ε. Ωλένης, Πηνείας και Επαρχία Ολυμπίας

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε η χρονιά για τους παραγωγούς της σταφίδας, αφού ο πάγος τους έκαψε τις ελπίδες… για καλή χρονιά την ώρα που τα φυτά βρίσκονταν στην διαδικασία της ανθοφορίας….

Ο παγετός που έπληξε για ένα διήμερο περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Ωλένης και Πηνείας καθώς επίσης της Επαρχίας Ολυμπίας τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου προκάλεσε ζημιές που ξεπερνούν το 80% , με αποτέλεσμα όποιες ελπίδες είχαν φέτος για μία αποδοτική παραγωγή οι αγρότες να καταστραφούν μαζί με τις καλλιέργειες.
Η τομεάρχης του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές την Τρίτη και διαπίστωσε πραγματικά πως το εύρος της ζημιάς είναι ιδιαίτερα μεγάλο, σε ένα κρίσιμο στάδιο για την παραγωγή που είναι το άνοιγμα των ανθών των φυτών, γεγονός που σηματοδοτεί πως η φετινή χρονιά μάλλον είναι χαμένη…

Όπως λένε οι παραγωγοί και την επόμενη καλλιεργητική χρονιά η απόδοση των φυτών θα είναι μειωμένη κατά πολύ με αποτέλεσμα το εισόδημα τους να συρρικνωθεί.

Πέρυσι η απόδοση έφθασε τα 400 με 450 κιλά ανά στρέμμα κάτι που για φέτος και του χρόνου αποτελεί άπιαστο όνειρο αφού υπολογίζουν ότι θα είναι τουλάχιστον κάτω από τα μισά κιλά η σοδειά που θα καταφέρουν να μαζέψουν.


Καταστραφήκαμε

Η απόγνωση είναι το συναίσθημα που έχει κυριεύσει τους παραγωγούς της σταφίδας για το νέο αυτό κτύπημα που δέχθηκαν στην αρχή της καλλιεργητικής χρονιάς, βλέποντας τους κόπους και τις προσδοκίες τους να χάνονται μαζί με την παραγωγή.“Η ζημία που έχουμε υποστεί από τον πάγο που έπεσε είναι τουλάχιστον 85%. Δύο μέρες συνεχόμενες έριξε πάγο. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο η σταφίδα έχει καταστραφεί. Τα δέντρα από κάτω θα πετάξουν μπούφους, δηλαδή άνθη τα οποία δεν θα έχουν παραγωγή. Ο πρωτολάτης, πρώτος και δεύτερος, που είναι αυτοί που καθορίζουν την απόδοση ενός κλίματος σταφίδας έφυγε. Με αυτά τα δεδομένα τα κλίματα δεν θα έχουν απόδοση και δεν θα υπάρχει παραγωγή όχι μόνο για φέτος αλλά και για του χρόνου. Η παραγωγή έχει τελειώσει. Εμείς εδώ στην περιοχή ζούμε κυρίως από την σταφίδα και τις ελιές. Δεν έχουμε τίποτα άλλο”, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος παραγωγός σταφίδας από το Σώπι.Άποψη με την οποία ταυτίζεται και ο παραγωγός από την ίδια περιοχή Γιώργος Διαμαντόπουλος που μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι ” Έχουμε χάσει την παραγωγή όχι μόνο για φέτος αλλά και για τον επόμενο χρόνο. Πέρασε γεωπόνος από τον ΕΛΓΑ και είδε ζημιά μεγάλη.Τώρα από εκεί και πέρα το τι θα γίνει δεν ξέρουμε. Θα πάμε να χρεωθούμε για να καλλιεργήσουμε και του χρόνου σταφίδα. Έχουμε πάθει το 80% -90% ζημιά”.


Παραγωγοί: “Δεν αρχίσαμε καλά….”

Οι παραγωγοί κοίταζαν με έκδηλη την έκφραση της απογοήτευσης στα μάτια τους τα καμένα άνθη των φυτών της Κορινθιακής Σταφίδας και μονολογούσαν: “Δεν αρχίσαμε καλά”.

“Δυστυχώς φέτος η χρονιά μας δεν πήγε καλά. Η ζημιά κυμαίνεται από 70%,80% και ορισμένα κτήματα έως και 100%. Εμείς ζούμε μόνο από την σταφίδα. Και λίγες ελιές που έχει ο καθένας. Δεν έχουμε τίποτα άλλο. Περιμένουμε τώρα από την πολιτεία και από το ΕΛΓΑ να αποζημιώσει με βάση την πραγματική ζημιά. Μας βάζουν 20% με 25% και παίρνουμε μόνο το 8% γιατί το άλλο δεν μας το δίνει ο ΕΛΓΑ. Ζητάμε να γίνει η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αν η ζημιά εκτιμηθεί ότι ειναι 50% να πάρουμε τα χρήματα που αντιστοιχούν σε αυτό το ποσοστό. Εφέτος η ζημιά είναι μεγάλη. Ο κόσμος είναι χρεωμένος σε φάρμακα, λιπάσματα και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Ο τμηματάρχης του ΕΛΓΑ από την Πάτρα ήρθε και διαπίστωσε ότι υπάρχει ζημιά. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει. Θα κάνουμε διαμαρτυρία αν δεν μας ικανοποιήσουν με τα ποσοστά της ζημιάς που θα βάλουν στον καθένα, τονίζει μεταξύ άλλων ο παραγωγός από το Σώπι Χρήστος Σταυρόπουλος.Ο γιος του, Λευτέρης Σταυρόπουλος, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σωπίου, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση έχει και αυτός ασχοληθεί με την καλλιέργεια της σταφίδας και είδε τους κόπους μίας ολόκληρης χρονιάς να καίγονται…από τον πάγο που έριξε στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου.

“Όπως είδατε η ζημιά είναι μεγάλη. Σκέτη καταστροφή ο πάγος που έριξε δύο συνεχόμενες μέρες. Η καλλιεργητική σαιζόν δεν άρχισε καλά. Όλοι οι παραγωγοί έχουν πάθει ζημιά από τον πάγο, άλλοι πολλοί άλλοι λίγο, αλλά είναι ζημιά. Φέτος η παραγωγή της σταφίδας θα είναι μειωμένη από ότι φαίνεται. Έχουμε χάσει την παραγωγή. Είναι δύσκολο να ξαναγίνει ανθοφορία και να έχουν τα φυτά την απόδοση που θα πρέπει. Ευελπιστούμε στον ΕΛΓΑ να κάνει τις εκτιμήσεις και να αποζημιώσει με βάση την πραγματική εκτίμηση. Ο τομεάρχης του ΕΛΓΑ είδε πως χάθηκε η παραγωγή και το θέμα είναι πως θα χαθεί και της επόμενης χρονιάς. Ευελπιστούμε να μας βάλει ο ΕΛΓΑ τις πραγματικές ζημιές και να αποζημιωθούμε γιατί και εμείς από αυτό ζούμε, αγροτική περιοχή είμαστε. Έχουν μείνει και νέοι άνθρωποι και ασχολούνται. Ελιές και σταφίδα είναι οι καλλιέργειές μας. Προσπαθούμε να μην χάσουμε το εισόδημα αυτό να μπορέσουμε να ζήσουμε καλύτερα”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας.
Να αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ

Ένας από τους βασικούς προβληματισμούς που αποτελούν πονοκέφαλο για τους παραγωγούς είναι το ποσοστό των εκτιμήσεων που θα βάλουν οι γεωπόνοι και αν θα πάρουν αποζημίωση που θα ανταποκρίνονται στην πραγματική ζημιά που έχουν υποστεί.

“Αυτή τη στιγμή η ζημιά είναι πολύ μεγάλη από τον πάγο που έριξε τις τελευταίες μέρες του Μάρτη. Εμείς ζητάμε από την πολιτεία να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς για όλα τα παθογόνα αίτια και αυτό διεκδικούμε εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτό το αίτημα μας οι κυβερνήσεις δεν έχουν δώσει καμία σημασία μέχρι στιγμής. Εμείς θα επιμείνουμε όσον αφορά τις διεκδικήσεις μας σε αυτή την κατεύθυνση.

Όταν η ζημιά είναι μέχρι 20% βάζουν μηδέν. Αυτό το 18%-20% είναι που μένει σε εμάς. Όταν μας το αφαιρούν με το καλημέρα τι θα μείνει σε εμάς. Εμείς ζητάμε να αποζημιωθούν οι αγρότες σύντομα και να γίνει εκτίμηση πολύ γρήγορα γιατί όταν θα έρθουν αργότερα θα πετάξουν τα δεύτερα μάτια τα οποία δεν θα έχουν παραγωγή ή θα μας πουν ότι εντάξει πέταξε η βλάστηση. Θέλουμε άμεση εκτίμηση να αποζημιωθεί ο κόσμος για τη ζημιά του και από εκεί και πέρα να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιωνόμαστε στο 100%”, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης.Βασικό και καθολικό αίτημα όλων των παραγωγών είναι ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει στην άμεση εκτίμηση των ζημιών ώστε γρήγορα να κινηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων.

“Απόλυτη καταστροφή. Όλο το κτήμα έχει καεί. Πρέπει να έρθουν άμεσα οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ για να κάνουν άμεσα εκτίμηση γιατί θα βγουν τα παραπούλια που θα είναι άνυδρα και θα δώσουν λανθασμένη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής. Από τον πάγο έχει καταστραφεί η παραγωγή και της φετινής και της επόμενης χρονιάς. Τζάμπα τα έξοδα που θα κάνουμε”, τονίζει μεταξύ άλλων ο Κώστας Γιαννακόπουλος από το Χειμαδιό.


 

Θοδωρής Βασιλόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης:
“Τα πρώτα δείγματα δείχνουν ότι η ζημιά είναι πολύ μεγάλη”

Με τον μεγάλο παγετό που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες είχαμε πολλές επιπτώσεις στις καλλιέργειες της κορινθιακής σταφίδας, σε αμπέλια και σε κάτι πρώιμα κηπευτικά στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ωλένης αλλά και σ ημιορεινά σημεία της επαρχίας Ολυμπίας, σε περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Πηνείας. Οι ζημιές είναι αρκετά μεγάλες αν και δεν μπορούμε με ακρίβεια να προσδιορίσουμε το μέγεθος αυτή τη στιγμή, γιατί πολλές σταφίδες πολλά αμπέλια αλλά και τα κηπευτικά ήταν στην διαδικασία της ανθοφορίας. Ο επόπτης του ΕΛΓΑ από την πρώτη στιγμή, δηλαδή την περασμένη Τρίτη επισκέφθηκε την περιοχή και εντόπισε πραγματικά ζημιές σε μία σειρά καλλιεργειών που θα τις παρακολουθήσουν και το επόμενο διάστημα προκειμένου να προσδιορίσουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε ο παγετός. Τα πρώτα δείγματα δείχνουν ότι η ζημιά είναι πάρα πολύ μεγάλη και έχουν απόλυτο δίκιο που οι παραγωγοί μας θέλουν να αποζημιωθούν στο πραγματικό μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί. Η ανησυχία τους είναι εύλογη για το αν τελικά θα αποζημιωθούν γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν δόθηκαν οι κατάλληλες αποζημιώσεις

patrisnews.com

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

 

Σχόλια