Πρωταθλητής αγώνων αυτοκινήτου θα φυτεύει ένα δέντρο για κάθε νίκη ...

Ο τρεις φορές Γάλλος πρωταθλητής ράλι Yoann Bonato ανακοίνωσε ότι θα φυτεύει ένα δέντρο κάθε φορά που θα καταφέρνει τον καλύτερο χρόνο γύρου...


Ο τρεις φορές Γάλλος πρωταθλητής ράλι Yoann Bonato ανακοίνωσε ότι θα φυτεύει ένα δέντρο κάθε φορά που θα καταφέρνει τον καλύτερο χρόνο γύρου σε κάθε αγώνα. Με αυτή την δράση ο Bonato συμμετέχει σε μια αυξανόμενη περιβαλλοντική στροφή του κόσμου του αθλητισμού.

Καθώς ο Bonato και ο συνοδηγός του Benjamin Boulloud, δεσμεύονται για την πρόκληση «1 νίκη για 1 δέντρο», ταυτόχρονα σχεδιάζουν να λάβουν μέρος σε εννέα αγώνες στο γαλλικό πρωτάθλημα και σε οκτώ γύρους του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι (ERC) φέτος. «Εδώ διακυβεύεται ένα ολόκληρο δάσος», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης», δήλωσε ο Bonato, προσθέτοντας ότι «είναι δύσκολο […] ως οδηγοί αγώνων ράλι να κλειδώσουμε τους εαυτούς μας σε μια “φούσκα” και απλά να ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να συνεχίζουμε να οδηγούμε όσο το δυνατόν περισσότερο όταν η κοινωνία ζητά βιώσιμες δεσμεύσεις».

Ενώ ο Bonato παραδέχτηκε ότι ο μηχανοκίνητος αθλητισμός μολύνει την ατμόσφαιρα, επεσήμανε επίσης ότι «και άλλα αθλήματα και συναφείς δραστηριότητες» προκαλούν βλάβη στο περιβάλλον. «Το ποδόσφαιρο, για παράδειγμα, έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στο περιβάλλον σε παγκόσμια κλίμακα από ό, τι τα μηχανοκίνητα σπορ», πρόσθεσε και ανέφερε ότι «ο κόσμος των αγώνων αυτοκινήτων είναι επίσης «ένα πραγματικό εργαστήριο για τα αυτοκίνητα του αύριο». Σύμφωνα με τους Bonato και Boulloud, η φύτευση δέντρων είναι επομένως μια ευκαιρία να αλλάξουν ορισμένες προκαταλήψεις σχετικά με το μηχανοκίνητο αθλητισμό και να βελτιωθεί η εικόνα του τόσο στους επικριτές του όσο και στους φιλάθλους του.

«Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός έχει γίνει η δουλειά και το πάθος μου», δήλωσε ο Bonato, και εξήγησε ότι οι χορηγοί, των οποίων η υποστήριξη πρέπει να συνεχίσει, ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη σύνδεση της εικόνας τους με ένα άθλημα που θεωρείται ως ρυπογόνο από το ευρύ κοινό. Η ιδέα πίσω από την πρόκληση «1 νίκη για 1 δέντρο» είναι επομένως η απάντηση στις «προκαταλήψεις» σχετικά με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και τις ανησυχίες των εταίρων της. «Η ιδέα πίσω από την πρόκλησή μας δεν είναι να αντισταθμίσουμε τον αντίκτυπό μας, αλλά να δείξουμε ότι αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα», είπε στη EURACTIV, ο Bonato, προσθέτοντας ότι «η φύτευση δέντρων δεν θα αλλάξει το πρόσωπο του κόσμου, αλλά η δράση μας θα βοηθήσει να αλλάξει η στάση στο άθλημά μας».

Για τον Bonato και τον συνοδηγό του, η συγκεκριμένη πρόκληση είναι «ένα μικρό βήμα για το περιβάλλον αλλά ένα μεγάλο βήμα για το πάθος μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, η ομάδα συνεργάζεται με μια τοπική εταιρεία φυτωρίων και κήπων προκειμένου να φυτέψει μια ποικιλία ειδών δέντρων στη νοτιοανατολική κοινότητα Les Deux Alpes, την πατρίδα του Bonato. Σε δεύτερη φάση, πιθανώς κατά τη διάρκεια της σεζόν του 2022, το δίδυμο σκοπεύει να φυτέψει διαφορετικά είδη, με στόχο τη δημιουργία ενός πραγματικού «χώρου αφιερωμένου στη βιοποικιλότητα», με ένα μονοπάτι ψυχαγωγίας που θα επιτρέψει στα παιδιά σχολείου να ανακαλύψουν τη βιοποικιλότητα της περιοχής.

Μετάφραση και επιμέλεια κειμένου στα ελληνικά: Ηλίας Παλιαλέξης

euractiv.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια