Αγρότες δύο ταχυτήτων στην αντιπαγετική προστασία ...

«Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος ενημέρωσε προ ημερών τη βουλευτή κ. Μπίζιου ότι υπάρχει χρηματοδοτούμενη ενίσχυση (επιδότηση 85%) ...


«Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος ενημέρωσε προ ημερών τη βουλευτή κ. Μπίζιου ότι υπάρχει χρηματοδοτούμενη ενίσχυση (επιδότηση 85%) για την ενεργητική προστασία αντιμετώπισης του παγετού. Ξέχασε όμως να διευκρινίσει ότι αυτό αφορά αποκλειστικά την Πελοπόννησο και τα εσπεριδοειδή».

Αυτό καταγγέλλει ο αμυγδαλοπαραγωγός από την Όσσα Συκουρίου Κώστας Μητροδήμος, ο μοναδικός ο οποίος έχει εγκαταστήσει ανεμομείκτες στα χωράφια του, με δικά του χρήματα από το 2003. Μάλιστα φέτος, λίγο πριν τον πρώτο παγετό (τέλος Φεβρουαρίου), και αφού ενημερώθηκε από τους μετεωρολογικούς σταθμούς για το επικείμενο κύμα παγωνιάς και πάλι με δικά του έξοδα, προχώρησε σε αναβάθμιση των συστημάτων ανεμομεικτών. Κι όπως αποδείχθηκε ορθά έπραξε, καθώς στο συγκεκριμένο κτήμα δεν είχε ζημιά στην παραγωγή.


Ο κ. Μητροδήμος επιμένει ότι πρέπει να τρέξει πιλοτικό πρόγραμμα και στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στον Δήμο Τεμπών, ο οποίος τα τελευταία χρόνια «χτυπιέται» από τους παγετούς. «Έτσι ξεκίνησαν και στο Άργος για τα πορτοκάλια. Είδαν τα οφέλη και προχώρησαν στην επιδότηση του μέτρου. Εδώ γιατί όχι» αναρωτιέται. Σχολιάζοντας δε τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των επιστημόνων για την αποτελεσματικότητα των ανεμομεικτών, προτείνει να υπάρξει μία μελέτη η οποία θα απαντήσει συγκεκριμένα στο παραπάνω ερώτημα και να μην υπάρχουν μόνο εκτιμήσεις.


Καλεί επίσης τους βουλευτές να πιέσουν ώστε να ενταχθεί και η Θεσσαλία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ή τουλάχιστον να χρηματοδοτηθεί αυτή η μελέτη.

 «Δεν καταλαβαίνω γιατί η Πελοπόννησος και όχι η Θεσσαλία; 

Γιατί να υπάρχουν αγρότες δύο ταχυτήτων; 

Θέλουν να στηρίξουν την αμυγδαλοπαραγωγή; 

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Ξέρω ότι με τις δηλώσεις μου γίνομαι δυσάρεστος και θα δεχθώ πόλεμο, αλλά επειδή είμαι δεντροκαλλιεργητής γνωρίζω ότι τα δέντρα με καρπούς χτυπάνε…» καταλήγει.


Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΜΕΙΚΤΩΝ


Εξηγώντας τη λειτουργία των ανεμομεικτών, ο κ. Μητροδήμος θα μας πει: «Ο ανεμομείκτης στέλνει τον θερμό αέρα που βρίσκεται πολύ πάνω από την κόμη των δένδρων προς το έδαφος όπου βρίσκεται ο ψυχρός αέρας (ο ψυχρός αέρας είναι βαρύτερος από τον θερμό) και τους αναμειγνύει, με αποτέλεσμα την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του αέρα που βρίσκεται κοντά στο έδαφος και γύρω από την κόμη των δένδρων. 


Ο υψηλά ευρισκόμενος αέρας θερμαίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και μόλις βραδιάσει ο αέρας πάνω από την επιφάνεια του εδάφους που θερμάνθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας ψύχεται, καθώς η θερμότητα ανταλλάσσεται μ’ αυτήν του εδάφους. Οι ανεμομείκτες μπορούν να ανεβάσουν τη θερμοκρασία του οπωρώνα κατά 2 έως 4 βαθμούς Κελσίου και δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα αν τεθούν σε λειτουργία έγκαιρα και όταν επικρατεί νηνεμία.


Επειδή όμως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη (μιας και μιλάμε για εποχικά φαινόμενα), ο κ. Μητροδήμος θεωρεί επιβεβλημένη την κατασκευή -μέσω επιδότησης που φθάνει το 60%- τη δημιουργία κι άλλων ανεμομεικτών για την καλύτερη προστασία της παραγωγής».


Γ. Ρούστας

eleftheria.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια