Υποσχέσεις Σκρέκα για το “πάγωμα” της διαδικασίας των δασικών χαρτών στην Κρήτη

Το “πάγωμα” της διαδικασίας των δασικών χαρτών για έως και εννέα μήνες, σε συνδυασμό με την επανεξέταση του θέματος για τα φρύγανα και τους ...


Το “πάγωμα” της διαδικασίας των δασικών χαρτών για έως και εννέα μήνες, σε συνδυασμό με την επανεξέταση του θέματος για τα φρύγανα και τους ασπάλαθους, ανακοίνωσε από τα Χανιά  ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας. 


 

Στο πλαίσιο σύσκεψης που υλοποιήθηκε στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Χανίων, ο Υπουργός ουσιαστικά επανέλαβε διά ζώσης σε αιρετούς κι εκπροσώπους αγροτών, όσα είχε τονίσει με δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες, προσθέτοντας επίσης ως θετική είδηση ότι το δημόσιο θα πρέπει να αποδείξει πως είναι ιδιοκτήτης για τα δασικά σημεία της Κρήτης. Σύμφωνα με τον Υπουργό επίσης, τα πρόδηλα σφάλματα θα διορθωθούν χωρίς την εμπλοκή του ιδιοκτήτη, ενώ εξετάζεται σοβαρά το ζήτημα να μην επιβαρυνθούν στο ελάχιστο οι πολίτες από τη διαδικασία.

Παρ’ όλα αυτά βέβαια και παρά τις καλές προθέσεις του, ο Υπουργός αντίκρυσε ένα έκρυθμο κλίμα έξω από τα γραφεία της Αντιπεριφέρειας όπου τον περίμεναν μέλη των αγροτικών συλλόγων Χανίων για να διαμαρτυρηθούν σε σχέση με τη στάση που κρατά ως τώρα η κυβέρνηση. 

 

«Θερμή» υποδοχή από αγρότες στον υπουργό

Ο Υπουργός πάντως ανέφερε πως βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών, κάνοντας σαφές πως στόχος τόσο της κυβέρνησης όσο και του Υπουργείου είναι να μην ζημιωθεί κανείς και να μην χαθεί ούτε σπιθαμή γης που νόμιμα ανήκει στον οποιονδήποτε.

«Προχωρούμε σε πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με επίλυση σε ό,τι αφορά δασικού χαρακτήρα εκτάσεις που προσδιορίζονται από φρυγανώδη βλάστηση και ασπάλαθους» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο κ. Σκρέκας για να προσθέσει:

«Οι δασικοί χάρτες δεν επεμβαίνουν στον τρόπο με τον οποίο σήμερα δίνονται οι ενισχύσεις, μέσα από την κοινή αγροτική πολιτική και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν τις οριζόντιες διορθώσεις – αναμορφώσεις των αναρτημένων δασικών χαρτών καθώς έχει δοθεί εξάμηνη παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων, ενώ μετά από αυτό το χρονικό διάστημα και σε περίπτωση που οι πολίτες διαπιστώσουν ότι υπάρχει θέμα με τις εκτάσεις τους μπορούν να προχωρήσουν στην αίτηση πρόδηλου σφάλματος χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και στην συνέχεια αν υπάρξει θέμα αντίρρησης, το τέλος έχει μειωθεί κατά 50%».

Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι οι δασικοί χάρτες παραμένουν αναρτημένοι ως έχουν καθώς υπάρχει μεγάλο ποσοστό που είναι καθαρό και δίνει την δυνατότητα σε πολίτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους και ξεκαθάρισε ότι οι όποιες διορθώσεις θα γίνουν στους αναρτημένους δασικούς χάρτες.

Πριν από τη σύσκεψη με θέμα τους δασικούς χάρτες, ο Υπουργός πραγματοποίησε διαδοχικές συσκέψεις με βουλευτές των Χανίων, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Δικηγορικού Συλλόγου, συνεταιριστικών οργανώσεων, αγροτικών συλλόγων, καθώς και με μέλη του Γεωτεχνικού και του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Στη σύσκεψη με τους βουλευτές, συμμετείχε και ο Βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ο κ. Σκρέκας δεσμεύτηκε ότι θα παγώσει το θέμα των δασικών χαρτών για περίπου 6-9 μήνες για να διορθωθούν τα λάθη και να εφαρμοστούν πρόνοιες από τον Νόμο Φάμελου και θα προστεθούν ρυθμίσεις σχετικά με τους ασπαλάθους και τις χορτολιβαδικές εκτάσεις που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση. Δεσμεύτηκε ότι θα φέρει τροπολογία για το ιδιοκτησιακό που θα αναγνωρίζει τίτλους ιδιοκτησίας και χρήση γης. Ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων φαίνεται να το λύνει και μένει να δούμε την πραγματική αποτύπωση».

Στις συναντήσεις συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, οι βουλευτές Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, Βασίλης Διγαλάκης, Μανούσος Βολουδάκης και Παύλος Πολάκης, οι δήμαρχοι Χανίων, Σφακίων, Πλατανιά, Γαύδου και Κισάμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νικόλαος Καλογερής, ο Αντιπεριφερειάρχης στον Πρωτογενή Τομέα, Μανώλης Χνάρης, η συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, Πολύμνια Σκλαβάκη και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βαγγέλης Γκουντούφας.

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ

  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια