ΠΓΕ "Ελιά Καλαμάτας” στη Νότια Πελοπόννησο

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα επιχειρήσει να λύσει το πρόβλημα της ελιάς Καλαμών διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, του...


Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα επιχειρήσει να λύσει το πρόβλημα της ελιάς Καλαμών διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, τους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας και της Φθιώτιδας, καθώς και τους τυποποποιητές του προϊόντος που έχουν εγκαταστάσεις στη Θεσσαλία και στη Μακεδονία.

Στην πραγματικότητα και πίσω από τον επικοινωνιακό κουρνιαχτό, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διασφαλίσει την εξαγωγή των παραγόμενων ποσοτήτων της ποικιλίας ελιάς Καλαμών χωρίς να καταστρατηγηθείτοΠΟΠ “Καλαμάτα”. Μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται είναι η δημιουργία πανελλήνιας Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) “Ελιά Καλαμάτας” (παράλληλα ή χωρίς την ΠΟΠ) ή να επιτραπεί η σήμανση "ποικιλία Καλαμάτα" (Variety Kalamata) σε όλα τα προϊόντα. Κατά την ταπεινή μου άποψη, και οι δύο αυτές λύσεις είναι ανέφικτες, επειδή συγκρούονται με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και γι’ αυτό αργά ή γρήγορα θα αποσυρθούν.

Η μόνη λύση που θα ήταν εφικτή, αν συμφωνούσαν οι κοινωνικοί εταίροι, είναι η δημιουργία μιας ζώνης ΠΓΕ “Ελιά Καλαμάτας” στη Νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Λακωνία, Κυνουρία, Ολυμπία), εντός της οποίας θα επιτρέπεται η επεξεργασία και η τυποποίηση της ποικιλίας ελιάς Καλαμών από όλη την Ελλάδα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, στη ζώνη ΠΟΠ, όλα τα στάδια της παραγωγής εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής - ενώ στη ζώνη ΠΓΕ, εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής πρέπει να εκτελείται τουλάχιστον ένα από τα στάδια της παραγωγής. Στη ζώνη ΠΓΕ “Ελιά Καλαμάτας” στη Νότια Πελοπόννησο, θα πρέπει φυσικά να εφαρμοστούν τα ίδια ποιοτικά κριτήρια για το προϊόν, όπως ορίζονται για την ελιά ΠΟΠ.

Μια τέτοια κίνηση θα διασφάλιζε τόσο τo brand name Καλαμάτα όσο και την εξαγωγή με την ονομασία "Kalamata" προϊόντων που έχουν παραχθεί σε Φθιώτιδα και Αιτωλοακαρνανία, αν και εφόσον η επεξεργασία και η τυποποίησή τους γίνει στη Νότια Πελοπόννησο. Οι "ριγμένοι" αυτής της λύσης είναι οι τυποποιητές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, επειδή θα πρέπει να δημιουργήσουν μονάδες στη Νότια Πελοπόννησο για να μπορούν να εξάγουν "Olives Kalamata". Οι μεταποιητές αυτοί όμως θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο - ειδικά στην περίπτωση που οι Μεσσήνιοι εγκαταλείψουν την ΠΟΠ για χάρη της ΠΓΕ που θα διασφαλίσει την εξαγωγή της εθνικής παραγωγής.

Στην απέναντι όχθη, η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει “με ποιους θα πάει και ποιους θ' αφήσει". Έτσι κι αλλιώς, ανώδυνες λύσεις δεν υπάρχουν. Η κυβέρνηση απλώς θα επιλέξει ποιοι θα "ματώσουν": Οι παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα; Οι Μεσσήνιοι που κατέχουν το brand name και τη νόμιμα κατοχυρωμένη ΠΟΠ; Ή κάποιοι μεταποιητές που αρνούνται να επενδύσουν ένα ποσοστό από τα κέρδη τους

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

eleftheriaonline.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια