Ανυπολόγιστες οι ζημιές που έχει προκαλέσει σε Θεσσαλία & Μακεδονία ο παγετός της προηγούμενης εβδομάδας

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχει προκαλέσει σε Θεσσαλία και Μακεδονία το τρίτο κύμα παγετού στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, με το...


Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχει προκαλέσει σε Θεσσαλία και Μακεδονία το τρίτο κύμα παγετού στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο να αναφέρει πως οι αναγγελίες ζημιών έχουν ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσουν ως τα τέλη Απριλίου, ενώ οι αποζημιώσεις θα πληρωθούν στο ακέραιο στους αγρότες το συντομότερο δυνατόν.

Οι διαδικασίες των αναγγελιών των ζημιών και της υποβολής δηλώσεων εκ μέρους των αγροτών έχουν ήδη ξεκινήσει και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση εκ μέρους του προέδρου του ΕΛΓΑ οι αγρότες καλούνται να τις υποβάλουν μέχρι το τέλος του μηνός Απριλίου. Παράλληλα, ο ίδιος υποστηρίζει ότι με την συμβολή της κυβέρνησης, θα βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την άμεση αποζημίωση των αγροτών.

O Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«O παγετός των τελευταίων ημερών, ο οποίος εκδηλώθηκε σε πέντε κύματα, έχει προκαλέσει εκτεταμένες και βαρύτατες ζημίες στην αγροτική παραγωγή. Έπληξε σημαντικές εκτάσεις καλλιεργειών από τη Δυτική Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο.

Στις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. έχει σημάνει συναγερμός και συνεργεία του Οργανισμού με έμπειρους εκτιμητές επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές για να οριοθετήσουν την έκταση των ζημιών και να προσδιορίσουν το κόστος των αποζημιώσεων.

Έχουν ανοίξει οι διαδικασίες των αναγγελιών των ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν, της υποβολής δηλώσεων εκ μέρους των αγροτών και με απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού έχει δοθεί επαρκής χρόνος για να υποβληθούν αυτές οι δηλώσεις μέχρι το τέλος του μηνός Απριλίου.

Με σημερινή μου απόφαση προσλαμβάνεται αμέσως το σύνολο των διαθέσιμων μέσω της τελευταίες προκήρυξης του ΑΣΕΠ εκτάκτων γεωπόνων, για να τεθούν στη διάθεση των Υποκαταστημάτων του ΕΛ.Γ.Α. και να προωθήσουν με αμεσότητα το εκτιμητικό έργο.

Είμαστε απέναντι σε μία πρωτόγνωρη για τα χρονικά της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και οικονομίας καταστροφή.

Με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη θα εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των ζημιών στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου αλλά και σε κάθε αγροτικό νοικοκυριό.

Διαβεβαιώνω ότι θα καταβληθούν με τη συνδρομή της Κυβέρνησης στο ακέραιο οι αποζημιώσεις, τις οποίες δικαιούνται οι αγρότες, που έχουν ασφαλίσει τις καλλιέργειές τους στον ΕΛ.Γ.Α.».

Tην επίσπευση των διαδικασιών αποζημιώσεων και την εξέταση λήψης δέσμης μέτρων στήριξης των πληγέντων αγροτών ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση βρίσκονται οι αγρότες του νομού Λάρισας, καθώς έχουν δεχθεί απανωτά χτυπήματα στις παραγωγές τους από διαδοχικούς παγετούς. Οι καλλιέργειές τους, ειδικά οι μόνιμες όπως οπωροφόρα και αμπέλια, έχουν υποστεί σημαντικότατες ζημιές και πλέον εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην πολιτεία και τον ΕΛΓΑ».

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογραμμίζει ότι «η “Μήδεια” τον Φεβρουάριο (17-18/2) και τρείς στη σειρά παγετοί τον Μάρτιο (3/3, 12/3 και 26/3) έπληξαν τη φυτική παραγωγή, αλλά η “χαριστική βολή”, όπως επισημαίνουν οι αγρότες, ήταν ο πρόσφατος όψιμος παγετός. Προκλήθηκαν, ζημιές στα πρωιμανθή αμύγδαλα, στις πρώιμες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών από τη “Μήδεια’ και τους πρώτους παγετούς του Μαρτίου, ζημιές στα υπόλοιπα οπωροφόρα από τον παγετό της 26ης Μαρτίου και εκτενείς ζημιές σε αμπέλια, ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, αχλάδια, άλλα και καρπούζια, πεπόνια και βιομηχανική ντομάτα, που φυτεύτηκαν αυτή την περίοδο, από τον παγετό της 9ης Απριλίου.

Σύμφωνα με τους αγρότες, ακόμα και στις περιπτώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων όπου καλλιεργούνται διαφορετικά είδη, για να υπάρχει κλιμακωτά μέσα στο έτος εισόδημα από τις πωλήσεις των αγροτικών προϊόντων και να υλοποιείται η διασπορά του κινδύνου για ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα, οι ζημιές από τα διαδοχικά φαινόμενα παγετού προκαλούν οξύ πρόβλημα επιβίωσης. Το πρόβλημα υφίσταται εντονότερο στις περιπτώσεις μονοκαλλιεργειών που ζημιώθηκαν από τους παγετούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αγρότες ζητούν εκτός από την άμεση ενεργοποίηση του ΕΛΓΑ, το προσωπικό του οποίου ήδη κάνει τις απαραίτητες επισημάνσεις που αφορούν τις ζημιές, να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Να γίνουν έγκαιρα και δίκαια οι εκτιμήσεις, με ενίσχυση του ΕΛΓΑ με επαρκές προσωπικό και να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις, αφού για πολλούς αγρότες υφίσταται θέμα επιβίωσης. Επιπροσθέτως, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών λόγω κορονοϊού, άλλα και του γεγονότος ότι η καλλιεργητική περίοδος είναι ακόμα στην αρχή και τα καλλιεργητικά έξοδα θα πρέπει να συνεχιστούν χωρίς να αναμένονται έσοδα, ζητούν να υπάρξει δέσμη μέτρων που θα τους ανακουφίσει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να διεκπεραιωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες της εκτίμησης των ζημιών και των αποζημιώσεων;
Εξετάζετε δέσμη μέτρων, που θα διευκολύνουν τους πληγέντες αγρότες στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που θα βρεθούν λόγω απώλειας εσόδων από τις ζημιές που προκάλεσαν οι διαδοχικοί παγετοί στις καλλιέργειές τους;Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Ο βουλευτής ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας πραγματοποίησε περιοδεία στην περιφέρεια Τυρνάβου και βλέποντας την ολική καταστροφή σε δενδώδη και αμπέλια τόνισε την αναγκαία άμεση και δίκαιη αποζημιώση των πληττόμενων παραγωγών.
Λίγες ημέρες μετά το τρίτο κύμα παγετού που προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στην Θεσσαλία, με κέντρο τον Τύρναβο, ο βουλευτής ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας επισκεύφθηκε τις πληττόμενες περιοχές και αφού διαπίστωσε την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστησαν τα αμπέλια και τα αχλάδια, όπως και τη μεγάλη ζημιά που υπέστησαν οι υπόλοιπες καλλιέργειες (ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια, αμύγδαλα), χαρακτήρισε «απαραίτητη την στήριξη των αγροτών με τάχιστες διαδικασίες αποζημιώσεων τύπου “Ιανού”, με γενναία προκαταβολή στρεμματικής ενίσχυσης και στο 100% της ζημιάς, καθώς σε έκτακτες συνθήκες, λαμβάνονται έκτακτα μέτρα».

«Οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, που μετά τους σεισμούς χτυπήθηκαν και από τον παγετό, χρειάζονται μια “ένεση ρευστότητας”, καθώς συμβάλλουν αποφασιστικά, όχι μόνο στη τοπική, αλλά και στην εθνική οικονομία. Στο Δαμάσι και τα Πλατανούλια, αντίκρισα εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής, πρόσωπα σκυθρωπά και ανθρώπους απογοητευμένους. Είναι αναγκαία – και για ψυχολογικούς λόγους – η άμεση στήριξη των παραγωγών με δίκαιες αποζημιώσεις και διαδικασίες τύπου “Ιανού”».

Αυτά δήλωσε ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας, επισκεπτόμενος για μία ακόμη φορά περιοχές της επαρχίας Τυρνάβου.

Στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας

Στο Δαμάσι, ο κ. Κέλλας ενημερώθηκε από τους αντιδημάρχους Τυρνάβου κκ. Γ. Σακούτσιο και Γ. Γκάτσο, τον Πρόεδρο και το μέλος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού, κκ. Χρ. Τσιτσιρίγγο και Δαν. Νάκα, τον Πρόεδρο και το μέλος της Τ.Κ Δαμασίου κ. Γ. Τσιανάκα και Κ. Μουσιάρη, τον Πρόεδρο του Α.Σ. Δαμασίου κ. Γ. Γκανά, αλλά και αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής, για το μεγάλο χτύπημα στη δυναμική καλλιέργεια, η οποία διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην τοπική οικονομία.Όπως ανέφεραν οι παραγωγοί, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, ιδιαίτερα στο οινοποιήσιμο σταφύλι, καθώς εκτός από το βασικό φυτικό κεφάλαιο καταστράφηκε και η “κληρονομιά” (βέργα που αφήνουν οι παραγωγοί για την επόμενη χρονιά), με αποτέλεσμα να απαιτούνται αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Οινοποιείου Τυρνάβου αναφέρθηκε στην στήριξη των Συνεταιρισμών, οι οποίοι απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής και στην αναγκαιότητα να «τρέξουν» και φέτος οι δράσεις “Απόσταξη Κρίσης” και “Πράσινος Τρύγος”, με αυξημένα κονδύλια για τον “Πράσινο Τρύγο”.

Με παραγωγούς δέντρων

Στα Πλατανούλια ο κ. Κέλλας ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Τ.Κ Πλατανουλίων κ. Δημ. Ρίζο, τον Πρόεδρο του Α.Σ. Δένδρων – Ο.Π “Γαία Φρούιτ” κ. Χρ. Τασιούλα, τον Πρόεδρο του Α.Σ Πλατανουλίων κ. Θ. Κατσή, τον Πρόεδρο του Α.Σ “Φρουτοπηγή” κ. Στ. Μαλάκο, αλλά και αχλαδοπαραγωγούς, για το αίτημα ελάττωσης του ποσοστού απομείωσης της αποζημίωσης από το 30% στο 15%, καθώς το αχλάδι από τον παγετό της 8ης και 9ης Απριλίου χτυπήθηκε στο καρπίδιο και όχι στο πέταλο.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε…

Για δύο βράδια ο υδράργυρος έδειξε κάτω από μείον τρία με αποτέλεσμα να φανούν στη συνέχεια οι τεράστιες πληγές σε αμπέλια, ακτινίδια, Πυρηνόκαρπα και κηπευτικά.

Ειδικά στη Θεσσαλία ζημιές έχουν σημειωθεί και στις πρώτες φυτείες βιομηχανικής ντομάτας (Χάλκη, Φάρσαλα κα), όπως και σε πρώιμα καλαμπόκια που είχαν φυτρώσει και κάηκαν από τον πάγο.


Πληροφορίες θέλουν τον ΕΛΓΑ να αναλαμβάνει δράση για άλλη μια φορά προβαίνοντας στις σχετικές αναγγελίες

Μεγάλες ζημίες, που κυμαίνονται από 30% έως και 90%, σε δενδρώδεις καλλιέργειες ακτινιδίων, πυρηνοκάρπων, γιγαρτόκαρπων κι ελιών, αλλά και σε πρώιμα κηπευτικά υπό κάλυψη, άφησε πίσω του ο παγετός της 9ης Απριλίου στην πεδιάδα του Νέστου Καβάλας, ενώ ανάλογα σοβαρά προβλήματα καταγράφηκαν και σε φυτείες στον κάμπο της Ημαθίας, αλλά και άλλους νομούς στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους παραγωγούς διότι είχαν προηγηθεί καταστροφές στην περιοχή και από τον παγετό της 25ης και 26ης Μαρτίου. Τα νεαρά φυτάρια βιομηχανικής ντομάτας υπέστησαν μεγάλες ζημιές, με γεωπόνους παραγωγούς και εκπροσώπους εταιρειών να προσπαθούν ακόμα να εκτιμήσουν το μέγεθος της καταστροφής.

Στο Βελβεντό Κοζάνης με θερμοκρασίες που κυμάνθηκαν στους -4oC το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου, οι παραγωγοί «αποχαιρέτησαν» το μεγαλύτερο και εναπομείναν μέρος της φετινής παραγωγής τους σε ροδάκινα, κεράσια και μήλα με τα άνθη να υποκύπτουν στους αλλεπάλληλους παγετούς, αφήνοντας τους καλλιεργητές με τα χέρια δεμένα και σε απόγνωση.

Οι εν λόγω καλλιέργειες, ζημιώθηκαν και στον Νομό Πέλλας που τα ανθισμένα δέντρα καφέτιασαν μέσα σε λίγες ώρες, δίνοντας πρωτοφανώς γρήγορα ενδείξεις για την σφοδρότητα των παγετών που σημειώθηκαν, σύμφωνα με τον γεωπόνο Βαγγέλη Μάινο. Παρόμοια εικόνα καταστροφής αναφέρεται και στα αμπέλια της περιοχής αλλά και στις ελιές στα νοτιοανατολικά του νομού, με τους παραγωγούς να μνημονεύουν τους αντίστοιχους παγετούς του 2003, που πλέον φαντάζουν «χάδι» μπροστά στα φετινά αλλεπάλληλα πλήγματα.
Εκτεταμένα τα προβλήματα και στα αμπέλια με τους παραγωγούς σε Καβάλα και Τύρναβο να μιλάνε για 100% καταστροφή σε πολλές των περιπτώσεων, φοβούμενοι ακόμα και για την επόμενη χρονιά. Παρά την επικράτηση θερμοκρασιών κοντά στου 0oC, η πάχνη που κάλυψε πολλές περιοχές και καλλιέργειες της δημοτικής ενότητας Ορφανού του δήμου Παγγαίου Ν. Καβάλας, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στα αμπέλια που βρίσκονταν στο στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών. «Στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρήσαμε κάψιμο των οφθαλμών στην πάνω πλευρά των αμολυτών, καταστροφή του κύριου οφθαλμού αλλά και σημαντική ζημιά στους αντικαταστάτες οφθαλμούς, γεγονός που σημαίνει ότι θα δούμε τις αρνητικές επιπτώσεις του συγκεκριμένου παγετού και την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο», αναφέρει ο γεωπόνος Ζαφείρης Μυστακίδης. Μεγαλύτερα προβλήματα εμφανίζουν τα επιτραπέζια ενώ τα οινοποιήσιμα που ήταν σε πιο πρώιμο φαινολογικό στάδιο παρουσίασαν μεγαλύτερη ανεκτικότητα.

Τα πιο «προχωρημένα» αμπέλια στην περιοχή του Τυρνάβου που είχαν ξεκινήσει να εισέρχονται στο στάδιο της άνθισης δεν γλίτωσαν από τους -3 oC που επικράτησαν το βράδυ της Παρασκευής, προκαλώντας ολοσχερή καταστροφή σε οινοποιήσιμα και επιτραπέζια σε πολλές περιπτώσεις όπως το Δαμάσι που χτυπήθηκε σφοδρά. Οι παραγωγοί βλέπουν την φετινή χρονιά χαμένη όμως τα έξοδα και οι καλλιεργητικές φροντίδες θα γίνουν κανονικά σε μια προσπάθεια να σωθεί η επόμενη χρονιά, λέει ο Αθανάσιος Πλιάκας Διευθυντής Πωλήσεων του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου.Οι παραγωγοί και οι αγροτικοί σύλλογοι βρίσκονται επί ποδός, πραγματοποιώντας διαδικτυακές συσκέψεις και επιτόπιες αξιολογήσεις των ζημιών. Πληθαίνουν ώρα με την ώρα οι επιστολές και ανακοινώσεις από οργανώσεις παραγωγών από τις πληγείσες περιοχές που ζητούν την ανάληψη άμεσων ενεργειών εκ μέρους του ΕΛΓΑ, προκειμένου να διενεργηθούν γρήγορες αυτοψίες και κυρίως να υπάρξουν αντικειμενικές εκτιμήσεις των ζημιών, ώστε στη συνέχεια να δοθεί μια δίκαιη στήριξη όσων έχουν πληγεί.

Σε ό,τι αφορά στις ζημίες που προκλήθηκαν στην πεδιάδα του Νέστου, ο τοπικός Αγροτικός Σύλλογος με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, που συνοδεύεται και με πραγματογνωμοσύνη γεωπόνων από τις οργανώσεις παραγωγών της περιοχής, αναφέρει χαρακτηριστικά:

Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη όσο και επείγουσα ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που ανέκυψαν το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα στις ζημίες που προκάλεσε ο παγετός στις 9/4/2021.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες από τις 12 βραδινής έως τις πρώτες πρωινές ώρες της παρασκευής 9/4/2021που καταγράφηκαν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς στην ευρύτερη παρανέστια περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου αγροτικού κεφαλαίου της επαρχίας Νέστου.

Το μέγεθος της ζημίας είναι αρκετά μεγάλο στους οφθαλμούς και στους καρποφόρους βλαστούς ( ακτινίδια , πυρηνόκαρπα , γιγαρτόκαρπα, ελιές ) καθώς και στο φυτικό κεφάλαιο πρώιμων κηπευτικών υπό κάλυψη.

Όπως μακροσκοπικά φαίνεται στο χωράφι ήδη από την επόμενη ημέρα στον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποιήσαμε από κοινού όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς παρατηρείται πολύ μεγάλη ζημία και όλα αυτά σε βάρος της φετινής παραγωγής .

Σύμφωνα με τις άμεσες παρατηρήσεις , οι φετινές παραγωγές στα αγροτεμάχια που επλήγησαν αναμένονται μειωμένες κατά 30-90%, ποσοστά καταστροφικά για τους αγρότες παραγωγούς και την εξέλιξη της δυναμικής αυτής καλλιέργειας.Αναφορικά με την καλλιέργεια των ακτινιδίων στην περιοχή μας, η έκταση της έχει ξεπεράσει τα 19000 στρέμματα και αποτελεί μαζί με το σπαράγγι τη ραχοκοκαλιά της αγροτικής οικονομίας στην επαρχία Νέστου.

Οι ομάδες παραγωγών οι οποίες δραστηριοποιούνται και επενδύουν εδώ και χρόνια στην παραγωγή, τυποποίηση , συσκευασία και εμπορία αγροτικών προϊόντων, προσβλέπουν στη στήριξη των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας, γι’ αυτό και σας παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας, προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια τόσο της φετινής παραγωγής με τη διαδικασία της των έγκυρων και δίκαιων εκτιμήσεων από τον ασφαλιστικό μας φορέα, τον ΕΛ.Γ.Α. όσο και την ένταξη σε προγράμματα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος την επόμενη χρονιά.

Την παρούσα πραγματογνωμοσύνη συνυπογράφουν οι κάτωθι τοπικοί γεωπόνοι,

Νικάκη Αριστέα Γεωπόνος ΕΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Μαραγκόζης Κων/νος Γεωπόνος ΑΣΣ NESPAR

Καρκάτζαλος Αναστάσιος Γεωπόνος ΑΣΣΝ ΝΕΣΤΟΣ

Αναγνωστίδου Έλενα Γεωπόνος ΑΣ ΑΣΣΟ

Οι αγροτικός σύλλογος του δήμου Νέστου απευθύνομενος στον Πρόεδρο ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο Α αναφέρει

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Σας ενημερώνουμε ότι οι δυναμικές καλλιέργειες που υπάρχουν στο Δήμο Νέστου, επλήγησαν από παγετό που εκδηλώθηκε στις 09 Απριλίου.

Ο παγετός προκάλεσε μεγάλες ζημίες τόσο σε δενδρώδεις όσο και σε κηπευτικές καλλιέργειες. Τα ποσοστά των ζημιών είναι μεγάλα και θα φανούν πιο έντονα τις επόμενες μέρες.

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια η περιοχή μας υπέστη μεγάλες καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα από βροχόπτωση το 2018, διαδοχικές χαλαζοπτώσεις το 2019 και οι αποζημιώσεις που προέκυψαν απείχαν πολύ από την πραγματική ζημία.

Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας ώστε να έχουμε αντικειμενικές και δίκαιες εκτιμήσεις.

Σας επισυνάπτουμε έκθεση πραγματογνωμοσύνης από τους γεωπόνους των Ομάδων Παραγωγών της περιοχής μας.

Χρυσούπολη 11/04/2021

Εκ του

Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΡΑΣΧΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ


Σε ανακοίνωση προχώρησε και ο Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας για τις ζημιές στις καλλιέργειες από τους παγετούς και De minimis ροδακινοπαραγωγών

Στη Μακεδονία μας, μια κατ΄ εξοχήν αγροτική περιοχή, οι πρωταγωνιστές της υπαίθρου, μετρούν τις πληγές που άφησαν οι συνεχόμενοι παγετοί της 24ης, 25ης και 26ης Μαρτίου καθώς και ο τελειωτικός, για ότι είχε απομείνει, παγετοί της 9ης , 10ης Απριλίου σε πυρηνόκαρπα, γιγαρτόκαρπα και ακτινίδια.


Οι αγρότες της Π.Ε. Ημαθίας έχουν επέλθει σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση, πόσο μάλλον οι ροδακινοπαραγωγοί που υπέστησαν μεγάλη απώλεια εισοδήματος από το Ρωσικό εμπάργκο τα τελευταία 8 έτη και δεν τους καταβάλλονται ΑΔΙΚΩΣ, αποζημιώσεις για 4 συνεχόμενα έτη (2017-2020) από τον ΕΛΓΑ για τις μεγάλες ζημιές από τις έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό , Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ΥπΑΑΤ, Σπήλιο Λιβανό, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στη δύσκολη αυτή συγκυρία που βιώνουμε, με καταστροφές άνευ προηγουμένου στις καλλιέργειες , να επισκεφτούν άμεσα την Ημαθία , να δουν ιδίοις όμμασι το τεράστιο μέγεθος των ζημιών στην παραγωγή και να δώσουν ουσιαστικές λύσεις εφαρμόζοντας τις διαδικασίες αποζημιώσεων όπως και στη θεομηνία «ΙΑΝΟΣ».

Απαιτούμε
Επίσπευση διαδικασιών για άμεσες αλλά και δίκαιες αποζημιώσεις
Να δοθούν προκαταβολές έναντι των αποζημιώσεων που θα λάβουν οι πληγέντες παραγωγοί
Συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τις αποζημιώσεις
Αύξηση του ποσού αποζημίωσης της ασφαλιζόμενης αξίας της φυτικής παραγωγής
Αναστολή πληρωμών ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ , εφορία κ.α.

Καταγγέλλουμε

Τον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο προέκυψε η λίστα των αποζημιωθέντων ποικιλιών για τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού («Θάλεια»), καθώς και τα εξευτελιστικά ποσά που θα δοθούν αντί αποζημιώσεων και ζητάμε να ανακοινωθεί επίσημα η λίστα των ποικιλιών που παρέδωσε ο ΕΛΓΑ στο ΥΠΑΑΤ αλλά και οι εκτιμήσεις για κάθε ποικιλία.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας βρίσκεται σε εγρήγορση και σε συνεργασία με άλλους Αγροτικούς Συλλόγου της Κεντρικής Μακεδονίας για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών.


Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας

Ούτε η περιοχή του Τυρνάβου κατάφερε να γλιτώσει από το πρόσφατο παγετό της Παρασκευή με τους Αγροτικούς Συλλόγους Τυρνάβου Αμπελώνα Δαμασίου και Αργυροπουλίου-Λυγαριάς να αναφέρουν:

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

“Καταστροφή χωρίς προηγούμενο υπέστησαν όλες οι αγροτικές καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τύρναβου από τον πέμπτο κατά σειρά παγετό που τις έπληξε τις βραδινές ώρες. Η μεγάλη χρονική διάρκεια του παγετού σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες που έφταναν πολύ κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου έφεραν την ολοκληρωτική καταστροφή και σε απόγνωση τους αγρότες της περιοχής μας.

Τα αποτέλεσμα του παγετού φαίνονται ήδη από τις πρώτες ώρες καθώς καταστράφηκαν ολοσχερώς οι αμπελοκαλλιέργειες και δενδροκαλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής αχλάδια, κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αμύγδαλα αμπέλια οινοποιήσιμα και επιτραπέζια αλλά και τα κηπευτικά.

Η αντίδραση μας ήταν άμεση και ενημερώσαμε τηλεφωνικά τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας όπου του αναφέραμε τις καταστροφικές θερμοκρασίες που μας έπληξαν ενώ πραγματοποιήσαμε αναγγελία ζημίας.Διεκδικούμε:

-Άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις ζημιάς αφού όλοι οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής μένουν χωρίς εισόδημα έχοντας πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος από τα καλλιεργητικά έξοδα.

-Συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν οι παραγωγοί ως αποζημίωση.

-Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και να παίρνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί.

-Να δοθούν προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς που οι καλλιέργειες τους επλήγησαν και στη συνέχεια ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές.

-Να γίνει η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στους κτηνοτρόφους για την μεγάλη απώλεια παραγωγής γάλακτος λόγω του παγετού.


-Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και στο κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους”.

Ο Αγροτικό Σύλλογος Νάουσας τονίζει σε ανακοίνωσή του για τις ζημιές των παγετών:

Στην Επισκοπή Νάουσας το Σάββατο 10 Απριλίου έγινε συνάντηση στις εγκαταστάσεις του ΑΣ Επισκοπής μετά από το κάλεσμα του συλλόγου και του ΑΣ Επισκοπής, που είχε σαν θέμα τα μη ικανοποιητικά πορίσματα του ΕΛΓΑ για την ανεμοθύελλα που έπληξε τα ακτινίδια.

Στην συγκεκριμένη συνάντηση ήταν παρόντες οι βουλευτές Τάσος Μπαρτζώκας και Φρόσω Καρασαρλίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης και ο πρόεδρος της κοινοπραξίας συνεταιρισμών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης.

Αποφασίστηκε ο τρόπος διεκδίκησης μετά από προτάσεις που έγιναν από τους παρευρισκόμενους για να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των παραγωγών μέσω του ΕΛΓΑ η άλλων τρόπων.

Από τη μεριά του συλλόγου καταγγέλθηκε στους παρευρισκόμενους ο τρόπος και η κατανομή των ποσών στο περσινό de minimis ροδάκινων νεκταρινιών και βιομηχανικών που ακόμα αναμένεται.

  • Στο θέμα των απανωτών παγετών (25-26-27/3 και 9-10/4) που έπληξαν την παραγωγή όλων των καλλιεργειών που οι ζημιές ξεπερνούν και αυτές του 2003 αποφασίστηκε ότι σε αυτήν τη διεκδίκηση είμαστε όλοι μαζί μηδενός εξαιρουμένου.
  • Προκαταβολή έναντι των αποζημιώσεων.
  • Αποζημίωση στο 100% της εκτίμησης χωρίς κόφτες.
  • Συμψηφισμός των εισφορών.
  • Στήριξη των οργανώσεων και επιχειρήσεων του κλάδου.
  • Σύσταση ομάδας διεκδίκησης αποτελούμενης από βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, συνεταιριστές και συνδικαλιστές από όλους τους νόμους που επλήγησαν.

agronews.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια