Με καταλήψεις των Δασαρχείων η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για τους δασικούς χάρτες στην Κρήτη

Φουντώνει το κύμα των αντιδράσεων για τους δασικούς χάρτες σε όλη την Κρήτη καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα κλιμακώνονται οι αντιδράσεις και ...


Φουντώνει το κύμα των αντιδράσεων για τους δασικούς χάρτες σε όλη την Κρήτη καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα κλιμακώνονται οι αντιδράσεις και προγραμματίζονται δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις του νησιού. Το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα προαναγγέλλει καταλήψεις όλων των Δασαρχείων της Κρήτης, και απευθύνει κάλεσμα στους Κρητικούς να στηρίξουν τον αγώνα τους που δεν είναι κλαδικός αλλά αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

Ο φορέας που έχει συγκροτηθεί ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση ούτε καλύπτεται ούτε είναι ικανοποιημένος από τις προφορικές διαβεβαιώσεις των υπουργών ότι θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Κρήτης.

Ο πρόεδρος του κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης ξεκαθαρίζει ότι μετά από πολυήμερες προσπάθειες και πάρα πολλές συζητήσεις με διάφορους «αρμόδιους» καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι όλοι αυτοί οι αρμόδιοι μαζί και ενορχηστρωμένα αρνούνται να δώσουν απάντηση στο πολύ μεγάλο πρόβλημα όλων των Κρητικών που δημιούργησε και ανέδειξε η ανάρτηση των δασικών χαρτών από τα Δασαρχεία όλων των νομών της Κρήτης.

Το μέγεθος του προβλήματος που έχουμε σχεδόν όλοι οι Κρητικοί, ανεξαρτήτως επαγγέλματος και ιδιότητας, είναι τεράστιο και θεωρούμε ότι πρέπει να το δείξουμε για να το καταλάβουν όλοι. Καλούμε όλους τους Κρητικούς να δώσουν τη δέουσα σημασία και να στηρίξουν τον αγώνα κατά των δασικών χαρτών, αφού το πρόβλημα δεν είναι αγροτοκτηνοτροφικό , αλλά είναι ιδιοκτησιακό και μας αφορά όλους ανεξαιρέτως.
Κινητοποιήσεις και καταλήψεις

Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης προγραμματίζονται κινητοποιήσεις από την ερχόμενη Δευτέρα 5 του μήνα, όπου στο Ηράκλειο έχει προγραμματιστεί προσυγκέντρωση στο Παγκρήτιο Στάδιο στις 12:00 το μεσημέρι, ενώ αντίστοιχα στα Χανιά, προσυγκέντρωση στον Κόμβο Μουρνιών στις 12:00 το μεσημέρι.

Αντίστοιχα στο Ρέθυμνο στη 10:30 προγραμματίζεται συγκέντρωση στο Δασαρχείο που τελεί ήδη υπό κατάληψη από τις 30 Μαρτίου. Στο Λασίθι θα γίνει ανάλογη διαμαρτυρία. Οι εκρόσωποι της Επιτροπής απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους συμμετέχοντες να τηρήσουν τα μέτρα προφύλαξης για την πανδημία της COVID (μάσκες , 2 άτομα ανά αυτοκίνητο , αποστάσεις κλπ).
Γιατί αντιδρούν στους δασικούς χάρτες

«Δεν είμαστε κατά των δασικών χαρτών», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συντονιστικού Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Όμως με την εργαλειακή εκμετάλλευση ενός θεσμικού κενού, δρομολογείται η αρπαγή της γης προς όφελος των πολυεθνικών». Ο ίδιος εξηγεί ότι δυστυχώς η σημερινή Κυβέρνηση συνεχίζει με την σειρά της, τις νομοθετικές παρεμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, στο πλαίσιο της κοινής στρατηγικής της εμπορευματοποίησης της γης.

Η κύρωσή των δασικών χαρτών, θα διευκολύνει στο «ξεκαθάρισμα του τοπίου» στη γη, ώστε να επιταχυνθούν οι κερδοφόρες επενδύσεις στο πλαίσιο της «ανάπτυξης» τους από την οποία θα βγουν κερδισμένες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο και οι τράπεζες. Χαμένοι θα βγουν οι μικροί και μεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι αφού ανάμεσα στις συνέπειες που θα έχει η κύρωσή τους θα είναι η καταστροφή της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια αλλά και η διευκόλυνση της καταστροφής εκτάσεων δασικού χαρακτήρα.

Μας καλούν να πληρώσουμε ένα κάρο λεφτά την ίδια στιγμή που οι τιμές των προϊόντων μας κατρακυλούν ενώ τα αγροεφόδια και συνολικά το κόστος παραγωγής ανεβαίνει συνεχώς. Ταυτόχρονα τα προϊόντα μας συνεχίζουν να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω του κόστους παραγωγής ενώ πολλά από αυτά μένουν αδιάθετα, η απληρωσιά και τα φέσια πάνε και έρχονται. Ταυτόχρονα τα χρέη και οι υποχρεώσεις μας τρέχουν και δεν υπάρχει καμία στήριξη από το κράτος.
Τι ζητούν οι αγρότες

Όπως εξηγεί ο κ. Ιερωνυμάκης, αυτό το οποίο ζητά σήμερα η Επιτροπή είναι για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας ενώ περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα. Επίσης να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιά, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.

Ακόμα να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων. Παράλληλα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μετρά από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούμε από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος μας ανάγκασε να μπούμε και χωρίς δική μας ευθύνη. Πρέπει να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου ενστάσεων – αντιρρήσεων λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία.

Επίσης απαιτείται εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, μέσων, πόρων στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Ακόμα να αντιμετωπισθούν οι καταπατήσεις των μεγαλοαγροτών μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχων μεγαλοκατασκευαστών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων και να μην γίνει καμιά αναγνώρισή τους.

  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια