Οι «ειδικοί» λομπίστες υπαγορεύουν πολιτικές

Γράφτηκε από τον Γιώργο Παναγόπουλο   Η αποκάλυψη της «Ε», σε σχέση με τη δικηγόρο εκπρόσωπο της ΠΕΜΕΤΕ αλλά και διαχρονικά σύμβουλο πολιτικ...


Γράφτηκε από τον Γιώργο Παναγόπουλο

 
Η αποκάλυψη της «Ε», σε σχέση με τη δικηγόρο εκπρόσωπο της ΠΕΜΕΤΕ αλλά και διαχρονικά σύμβουλο πολιτικών παραγόντων όλων των κομμάτων, είναι εξόχως διδακτική για τον τρόπο λειτουργίας και λήψης των αποφάσεων.

Η ύπαρξη «ειδικών» που συμβουλεύουν υπουργούς και ουσιαστικά υπαγορεύουν αποφάσεις είναι διαχρονική και παγιωμένη τακτική. Το τρίγωνο Βουλή - υπουργεία - στέκια του Κολωνακίου παράγει πολιτική. Δεν είναι τυχαία τα ακατανόητα νομοθετήματα που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα υποτίθεται πάνε να λύσουν. 

Τίποτα δεν είναι ανεξήγητο: Πίσω από κάθε «περίεργη» απόφαση υπάρχει πάντα μια σκοπιμότητα. 


Το λόμπινγκ και οι λομπίστες δεν είναι βέβαια ελληνικό φαινόμενο, ασκείται παντού και παράγει αποφάσεις σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα ασκείται με τον δικό μας μοναδικό τρόπο, συνήθως στα… μουλωχτά και πολλές φορές στο όνομα επαγγελματικών ομάδων και του ευρύτερου, δήθεν, συμφέροντος. Η πίεση δεν ασκείται ποτέ από μία πλευρά – και αυτό είναι που ισορροπεί, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, το σύστημα λήψης των αποφάσεων. 

Οι πολιτικοί αναζητούν    την ισορροπία, όταν όμως γνωρίζουν τον ρόλο του καθένα. Όταν οι αποφάσεις    «πλασάρονται» ως εισηγήσεις ειδικών, δημιουργείται πρόβλημα και τελικά υπάρχει υψηλό πολιτικό κόστος. Οι ρόλοι χρειάζεται να είναι ξεκάθαροι, κι αυτό είναι το ζήτημα που προκύπτει. 


Στην υπόθεση της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας δεν υπάρχουν πλέον σκοτεινά σημεία. Όλοι έχουμε καταλάβει πολύ περισσότερα απ’ όσα ορισμένοι νομίζουν. Το σημαντικότερο: Είναι ξεκάθαρο το ποιοι και πόσο έχασαν από τη συγκεκριμένη απόφαση. Και μόνο το γεγονός ότι οι ελιές καταλήγουν στα σκουπίδια, είναι αρκετό για να ζητηθεί η αλλαγή πολιτικής. 

Οι αγρότες της Μεσσηνίας είναι οι μεγάλοι χαμένοι – και αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση και τους βουλευτές της περιοχής. Το καλό είναι ότι οι περισσότεροι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες έχουν κατανοήσει ότι η αλλαγή της απόφασης Αποστόλου είναι ζήτημα πολιτικής τιμής και κινούνται δυναμικά σε αυτή την κατεύθυνση.

 

eleftheriaonline.gr

 

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια