Eλλειμματική αναμένεται η φετινή πασχαλινή αγορά σε αμνοερίφια

Ελλειμματική αναμένεται η φετινή πασχαλινή αγορά σε αιγοπρόβειο κρέας -Ένα μήνα πριν το Πάσχα  Ένας μήνας μάς χωρίζει από το Πάσχα και σύμφ...


Ελλειμματική αναμένεται η φετινή πασχαλινή αγορά σε αιγοπρόβειο κρέας -Ένα μήνα πριν το Πάσχα 
Ένας μήνας μάς χωρίζει από το Πάσχα και σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας στη φετινή αγορά δεν θα υπάρξει επάρκεια κρέατος.

Αρκετοί ήταν οι κτηνοτρόφοι που λόγω έλλειψης ρευστότητας αναγκάστηκαν να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές της τάξης των 3,50-3,80 ευρώ το κιλό από τον Ιανουάριο. Σε υψηλότερα επίπεδα διαμορφώθηκαν οι τιμές για το καθολικό Πάσχα που κυμάνθηκαν μεταξύ 4,40- 4,80 ευρώ το κιλό χωρίς όμως να ανταποκρίνονται στα ιδιαίτερα επιβαρυμένα κόστη που έχουν εκτοξευθεί λόγω της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών.

Επιπλέον, για δεύτερη χρονιά δεν έγιναν εισαγωγές αμνοεριφίων από το εξωτερικό κάτι που θα επηρεάσει την τροφοδοσία των καταστημάτων τροφίμων.

Όπως είπε στο agro24 ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Λευτέρης Γίτσας, οι κτηνοτρόφοι την περσινή περίοδο του Πάσχα είχαν φοβηθεί ότι λόγω κορωνοϊού δεν θα κατάφεραν να πουλήσουν, αλλά τελικά υπήρξε πολύ μεγάλη ζήτηση.

Όπως και πέρσι έτσι και φέτος δεν έγιναν εισαγωγές και η αγορά είναι ελλειμματική. Μάλιστα ο κ. Γίτσας προέτρεψε όσουν θέλουν να προμηθευτούν αρνί να το παραγγείλουν 10 μέρες πριν.

«Για το καθολικό Πάσχα οι κτηνοτρόφοι που είχαν ανάγκη τα χρήματα έδωσαν τα αρνιά με 4,80 ευρώ το κιλό, αλλά αυτοί ήταν λίγοι. Πιστεύω ότι η αγορά θα πάει πολύ καλύτερα και ενδέχεται να ξεπεράσει τα 5,50 ευρώ το κιλό.Η κατανάλωση αρνιού ανεβαίνει και αυτό έχει να κάνει και με την καμπάνια που τρέχει για το πρόβειο κρέας. Εκτός από τις καταχωρήσεις, το χρησιμοποιούν κατά κόρον οι σεφ και βλέπουμε ότι το ξαναβάζει στο τραπέζι η Ελληνίδα νοικοκυρά.

Επιπλέον μόνο στο νομό Αττικής υπάρχει πλέον στους καταλόγους 1.000 καταστημάτων εστίασης, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Στη χώρα μας γεννιούνται 10 εκατ. κατσίκια και πρόβατα το χρόνο, όμως εκτρέφονται περίπου τα μισά.

Πιστεύουμε ότι ο αριθμός στα επόμενα χρόνια θα ανέβει γιατί αυξάνεται η ζήτηση και σιγά σιγά η αγορά του κρέατος παίρνει μια ανάσα για να φτάσει στα φυσιολογικά επίπεδα. Σε ό,τι αφορά την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών είναι πρόσκαιρη και αδικαιολόγητη», κατέληξε ο κ. Γίτσας.Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκης Πεβερέτος, από την πλευρά του ανέφερε ότι λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της τεράστιας αύξησης του κόστους των ζωοτροφών που φτάνει το 30%, αρκετοί κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να δώσουν στους εμπόρους τα αρνιά τους από το Γενάρη. Οι έμποροι είτε τα έσφαξαν και τα έβαλαν στα ψυγεία για να τα δώσουν την περίοδο του Πάσχα, είτε τα κράτησαν για να τα παχύνουν και να τα διοχετεύσουν κι αυτά στην αγορά την εορταστική περίοδο.

Η τιμή έφτασε τα 3,50-3,80 ευρώ το κιλό στα σφαγμένα και τα 1,50-1,80 ευρώ το κιλό στα ζώντα ζώα. Επίσης αρνιά και κατσίκια πουλήθηκαν για το καθολικό Πάσχα στους Ιταλούς και τους Ισπανούς στην τιμή των 4,40- 4,80 ευρώ το κιλό, με τους εμπόρους να ζητούν κατά κύριο λόγο ζώα μικρού βάρους και μέχρι τα 7 κιλά.

«Τα αιγοπρόβατα που έμειναν πιστεύουμε ότι θα πουληθούν σε μια καλή τιμή και θεωρούμε ότι θα εμφανιστεί έλλειψη στην αγορά. Μεγάλο πρόβλημα είναι η αύξηση του κόστους των ζωοτροφών και για το λόγο αυτό ζητήσαμε από το υπουργείο μια δέσμη μέτρων ενίσχυσης, όπως η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και η ένταξη του ΚΑΔ στις πληττόμενες κατηγορίες λόγω κορονοϊου.

Θεωρούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει πρόβλημα στον κλάδο, καθώς μόνο την προηγούμενη δεκαετία εγκατέλειψαν την κτηνοτροφία 40.000 αιγοπροβατοτρόφοι», πρόσθεσε ο κ. Πεβερέτος.Ο Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της αγοράς. «Είμαστε απέναντι σε αρνητικές συγκυρίες όπως ο κορονοϊός, η έλλειψη ρευστότητας και οι μεγάλες αυξήσεις στις ζωοτροφές.

Υπάρχει ζήτηση, αλλά η διάθεση είναι μικρή, κάτι που δεν δικαιολογεί τις χαμηλές τιμές, όπως τα 4,80 ευρώ το κιλό που δόθηκαν για τα ζώα που πουλήθηκαν για το καθολικό Πάσχα. Οι τιμές μέχρι στιγμής είναι πολύ κάτω και δεν αξίζει να σφάξεις για το Πάσχα.

Πέρσι με την πανδημία έγινε κακός συντονισμός, δεν έγιναν σωστές εκτιμήσεις, δεν ξέραμε αν ο κόσμος θα ψήσει, αν θα δουλέψουν τα σφαγεία και σφάξαμε Μεγάλη Πέμπτη, την τελευταία στιγμή.

Σε ό,τι αφορά την de minimis ενίσχυση που δόθηκε πέρσι, ο κ. Γκουρομπίνος ανέφερε ότι την πήραν όλοι οι κτηνοτρόφοι, όμως θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η στήριξη του κλάδου και την φετινή χρονιά.

«Το κόστος έχει εκτοξευθεί κατά 25% από πέρσι στις ζωοτροφές. Από την άλλη υπήρξε αύξηση στην τιμή παραγωγού του γάλακτος, αλλά εξανεμίστηκε από την άνοδο των τιμών στις ζωοτροφές. Η εικόνα για εμάς τους κτηνοτρόφους είναι πραγματικά απογοητευτική».

thessaliatv.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια