Μπαράζ επενδύσεων για υδροπονική ντομάτα - Oι μεγάλοι παίκτες & οι εταιρείες

Το ενδιαφέρον πολλών και σημαντικών επιχειρηματιών και επιχειρήσεων έχει τραβήξει η καλλιέργεια υδροπονικής ντομάτας με επενδύσεις εκατοντάδ...


Το ενδιαφέρον πολλών και σημαντικών επιχειρηματιών και επιχειρήσεων έχει τραβήξει η καλλιέργεια υδροπονικής ντομάτας με επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ να λαμβάνουν χώρα και άλλες να βρίσκονται στα σκαριά.

Wonderplant, Bellamia, Θεοδωρόπουλος και Μηλιάκος, άνοιξαν τον χορό των επενδύσεων στην υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας όπου αναμένεται σύντομα και νέα άφιξη καθώς προ μηνός έγινε γνωστό ότι νέα επένδυση 100 εκατ. ευρώ και 500 θέσεων εργασίας ετοιμάζεται στη Μεγαλόπολη.

Δυο ακόμη εισηγμένες έχουν βάλει στο επενδυτικό τους πλάνο την υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας και συγκεκριμένα η Έλαστρον και η Πλαστικά Θράκης από το 2013 έχουν επεκταθεί από κοινού μέσω της Θερμοκήπια Θράκης.

Οι δύο εισηγμένες εταιρίες είχαν δημιουργήσει για τον σκοπό αυτό ξεχωριστές θυγατρικές εταιρίες (Έλαστρον Αγροτική και Θερμοκήπια Θράκης, αντίστοιχα), οι οποίες πλέον έχουν συγχωνευτεί και διευρύνουν το φάσμα εργασιών με την εξαγωγή ντομάτας στις σκανδιναβικές χώρες.

Η Θερμοκήπια Θράκης με 196 στρέμματα θερμοκηπίων κινείται με βασικό μέσο τη χρήση της γεωθερμίας στον παραγωγικό τομέα και εντός του 2020 έθεσε σε λειτουργία το σύνολο των παραγωγικών εγκαταστάσεων της, έχοντας πρόσφατα ολοκληρώσει επένδυση 12,2 εκατ. ευρώ, αποτελώντας τη μεγαλύτερη επιχείρηση στην εγχώρια παραγωγή που χρησιμοποιεί τη γεωθερμία ως μέσο θέρμανσης για να εξασφαλίζει σταθερές συνθήκες καλλιέργειας και ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

Η επιχείρηση διατηρεί αυτή τη στιγμή δύο θερμοκήπια, ένα στην Αττική στην περιοχή του Κορωπίου και ένα στη Θράκη, στο Νέο Εράσμιο Ξάνθης και εστιάζει τη στρατηγική της στην επιλεκτική είσοδο σε διεθνείς αγορές, ενώ ήδη δραστηριοποιείται στην Κύπρο και στη Γερμανία

Βασικοί παραγόμενοι κωδικοί από τα θερμοκήπια της εταιρείας είναι η ντομάτα beef, η ντομάτα σε τσαμπί, το αγγούρι, το αγγούρι Κνωσσού, τα ντοματίνια σε δοχείο και τα ντοματίνια σε ποτήρι.

Η περίπτωση της Wonderplant

Η Wonderplant, εταιρεία που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012 στη Δράμα, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας με μέτοχο και αντιπρόεδρο το γνωστό επιχειρηματίας κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο ξεκίνησε τη δραστηριότητά της με 120 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην περιοχή της Πετρούσσας Δράμας, πρόσθεσε ακόμη 40 στρέμματα εντός του 2019 και πλέον προχωράει σε νέα επένδυση με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, για την προσθήκη επιπλέον 70 στρεμμάτων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων.

Η εταιρεία διατηρεί τρία θερμοκήπια 121.000 τμ, 43.600 τμ, και το τρίτο 71.748 τμ που αποτελεί την τρέχουσα επένδυση - επέκταση της εταιρείας. Στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδιασμού της Wonderplant, εκτός από το νέο θερμοκήπιο που θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο των εγκαταστάσεών της, θα δημιουργηθεί νέα γεώτρηση, καθώς και μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων αλλά και νέος σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας.

Η επιχείρηση που ίδρυσαν οι Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Chipita, Νίκας), Μιχάλης Αραμπατζής (Ελληνική Ζύμη), Σταύρος Νένδος (Select), Θέμης Μακρής και Αχιλλέας Φώλιας (Ιδρυτής της Goody?s) παράγει σε ετήσια βάση περίπου 16.000 τόνους ντομάτας το χρόνο.

Η Wonderplant διαθέτει καθετοποιημένη διαδικασία παραγωγής από την καλλιέργεια έως και τη συσκευασία των προϊόντων της. Παράγει ντομάτα τύπου cherry, μεσόκαρπη τσαμπί τύπου cluster καθώς και την ντομάτα beef.

Το 2019 ο τζίρος της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 21,65 εκατ., αυξημένος κατά 25% σε σύγκριση με το 2018 και τα λειτουργικά της κέρδη 7,43 εκατ. αυξημένα κατά 25,65%.

Η Bellamia Farms και ο πρώην πρόεδρος της ΑΤΕ

Η Bellamia Farms αποτελεί ουσιαστικά την εταιρεία μέσω της οποίας ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Αγροτικής Τράπεζας επιστρέφει στα αγροτικά δρώμενα καθώς η Waterfall Capital δρομολογεί επένδυση σε αυτή 30 εκατ. ευρώ για την δημιουργία νέων θερμοκηπίων στη Λαμία

Η Bellamia Farms σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς είναι κοντά στο κλείσιμο συμφωνίας για τη μίσθωση έκτασης 255 στρεμμάτων στις οποίες θα αναπτύξει υποδομές καθετοποιημένης παραγωγής υδροπονικής ντομάτας.

Η εταιρεία προγραμματίζει την κατασκευή θερμοκηπίου 160 στρεμμάτων και υποδομές παραγωγής, καλλιέργειας και συσκευασίας ντοματικών προϊόντων, επένδυση της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ.
Η Bellamia Farms, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 2020, έχει ήδη ξεκινήσει και υλοποιεί την επένδυση, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει 170 μόνιμες θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Επιπλέον, η εγκατάσταση εκτός από το θερμοκήπιο θα διαθέτει και μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμικής υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), ισχύος 8,8 MW, μέσω της οποίας προβλέπεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ταυτόχρονα η δέσμευση της εκλυόμενης θερμότητας και διοξειδίου του άνθρακα προς όφελος του θερμοκηπίου.

Η νέα επένδυση στη Μεγαλόπολη

Νέα επένδυση 100 εκατ. ευρώ, για υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας σε έκταση 500 στρεμμάτων που θα δημιουργήσει 400-500 θέσεις εργασίας κυοφορείται στη Μεγαλόπολη. Σχετική ενημέρωση έγινε στα τέλη Φεβρουαρίου από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα ο οποίος σύμφωνα με ανακοίνωση της περιφέρειας είχε συνάντηση με επιχειρηματία που «αφορά τη δημιουργία -στην περιοχή της Μεγαλόπολης- μονάδας για την υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας. Η επένδυση, που αναμένεται να προσφέρει 400-500 θέσεις εργασίας στην περιοχή, είναι ύψους 100.000.000 ευρώ και θα αναπτυχθεί σε έκταση 500 στρεμμάτων.

 Αντιόπη Σχοινά 


liberal.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 

Σχόλια