Πασχαλινό τραπέζι: Λιγότερα και ακριβότερα φέτος τα αμνοερίφια

Ακριβότερα και λιγότερα από πέρυσι είναι φέτος τα αμνοερίφια που πωλούνται στην αγορά της Κρήτης, όπου έχουν σφαγιαστεί 50.000 ζώα για να κα...


Ακριβότερα και λιγότερα από πέρυσι είναι φέτος τα αμνοερίφια που πωλούνται στην αγορά της Κρήτης, όπου έχουν σφαγιαστεί 50.000 ζώα για να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού αλλά και της Αθήνας.


“Υπάρχει επάρκεια, η Κρήτη θα φάει ντόπιο κρέας αλλά θα στείλουμε μικρότερες ποσότητες στην Αττική που είναι η κύρια περιοχή αποστολής των προϊόντων μας”, είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η τιμή παραγωγού φέτος είναι ικανοποιητική και φτάνει τα 6 ευρώ το κιλό.


Ένα άλλο χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς, είπε ο κ. Βενεριάκης, είναι ότι “δεν έχουμε τις εισαγωγές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και παραδόξως ό,τι έχει μπει στη χώρα είναι πιο ακριβό”.


Από την πλευρά τους οι κρεοπώλες αποδίδουν τις αυξημένες τιμές των αμνοεριφίων στις εξαγωγές που έγιναν, πριν από ένα μήνα, στην Ιταλία για τις ανάγκες του Πάσχα των καθολικών, κάτι που μας άφησε, όπως λένε, με μικρότερο απόθεμα, αλλά και στις αυξημένες τιμές των ζωοτροφών που άγγιξαν το 30%.


Ο πρόεδρος των κρεοπωλών του Ηρακλείου Μανώλης Δατσέρης, είπε στην ΕΡΤ ότι “η φετινή χρονιά είναι πολύ καλύτερη από την περυσινή και οι καταναλωτές έχουν κάνει από νωρίς περισσότερες παραγγελίες σε σχέση με πέρυσι που είχαν παρουσιαστεί ελλείψεις στην αγορά επειδή είχαν ψωνίσει την τελευταία στιγμή”.


Ενδεικτικά οι τιμές των προϊόντων είναι για το αρνάκι γάλακτος 10.5-11 ευρώ, για το κατσικάκι γάλακτος 11-11,5 ευρώ το κιλό, για το κοκορέτσι 8,5-9 ευρώ το κιλό και για τα γαρδουμπάκια 8-8,5 ευρώ.


Αντιθέτως, χαμηλότερες από πέρυσι είναι οι τιμές στα λαχανικά, κάτι που οφείλεται στη μειωμένη αγοραστική ζήτηση στην αγορά. Συγκριμένα, οι τιμές έχουν πέσει ως και 40% και έχουν φτάσει, για παράδειγμα, για τις ντομάτες από 1 ως 1,5 ευρώ το κιλό, για το υπαίθριο αγγουράκι 2 ευρώ και για το θερμοκηπιακό 0,80 ευρώ το κιλό, για τις άγριες αγκινάρες 3,5 ευρώ και 0,50-0,70 ευρώ για το μαρούλι. Στα φρούτα οι τιμές είναι επίσης μειωμένες. Τα πορτοκάλια πωλούνται από 70 λεπτά ενώ τα μανταρίνια φτάνουν στο 1,30 ευρώ, οι φράουλες στα 4-5 ευρώ το κιλό, ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα πεπόνια και καρπούζια.

ertnews.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια