Εταιρείες δεσμεύουν χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων στη Θεσσαλία για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων

  Κόκουρας: Εταιρείες δεσμεύουν χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων στη Θεσσαλία για την κατασκευή φωτοβολταϊκών. Μόνο στον Τύρναβο έχουν δεσμευτε... 


Κόκουρας: Εταιρείες δεσμεύουν χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων στη Θεσσαλία για την κατασκευή φωτοβολταϊκών. Μόνο στον Τύρναβο έχουν δεσμευτεί 12.000 στρέμματα δημόσιων βοσκότοπων.Μείζον θέμα δημιουργείται για τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας με τη δέσμευση δημόσιων χορτολιβαδικών εκτάσεων από εταιρείες που θέλουν να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκά πάρκα. 


Όπως ανέφερε στο «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας» ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας μόνο στο δήμο Τυρνάβου, έχουν δεσμεύσει οι εταιρείες 12.000 στρέμματα βοσκοτόπων, σε μία περίοδο που έγινε προσπάθεια από την περιφέρεια για να καταγραφούν αυτές οι εκτάσεις ακόμη και με πουρνάρια, ώστε οι κτηνοτρόφοι να μη χάνουν επιδοτήσεις από την Ε.Ε.


Μάλιστα σημείωσε πως δεν δίνεται η δυνατότητα γνωμοδότησης επί των περιβαλλοντικών όρων στα δημοτικά συμβούλια, παρά μόνο στο περιφερειακό, όπου όμως κι εκεί τυχόν αρνητική γνωμοδότηση μπορεί να ανατραπεί από την Αποκεντρωμένη και έτσι παρακάμπτεται η βούληση των τοπικών κοινωνιών.

Ο κ. Κόκουρας ανέφερε πως έχει αποσταλεί επιστολή από την Ομοσπονδία κτηνοτροφικών συλλόγων προς τους κτηνοτρόφους όλης της Θεσσαλίας, έτσι ώστε να μαζευτούν υπογραφές, κατά αυτής της πρακτικής που συρρικνώνει τους βοσκοτόπους, σημειώνοντας ότι οι κτηνοτρόφοι δεν είναι αντίθετοι στην παραγωγή «πράσινης ενέργειας» αντίθετα θα ήθελαν να έχουν φωτοβολταϊκά και στις εγκαταστάσεις τους στους στάβλους και τα μαντριά για να περιορίσουν το κόστος παραγωγής, ή στις πομόνες στα χωράφια τους όπου παράγουν ζωοτροφές.

Είναι προφανές ότι το θέμα είναι μείζον καθώς έχει να κάνει με τον οικονομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας και δεν μπορεί στο όνομα της πρασινης ενέργειας να δεσμεύονται είτε βοσκότοποι όπου η χώρα υστερεί σε μία προσπάθεια μάλιστα που γίνεται για να προστατευτεί και να αναπτυχθεί το εθνικό μας προϊόν η φέτα, είτε γαίες υψηλής παραγωγικότητας που θα παράγουν τρόφιμα. Και όλα αυτά ενώ η υφήλιος μπαίνει μετά την πανδημία σε ένα κύκλο αναζήτησης τροφίμων, με τα αγροτικά προϊόντα να σημειώνουν ανοδικό κύκλο σε ζήτηση και διεθνείς τιμές.

thessaliatv.gr

   Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια