Ζημιές στην καλλιέργεια της ρομπόλας στην Κεφαλονιά από την ισχυρή χαλαζόπτωση

Σκοτείνιασε ο ουρανός στην Κεφαλονιά και κατά τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου ξέσπασε πολύ μεγάλη καταιγίδα με σφοδρή χαλαζόπτωση η οποία κρ...


Σκοτείνιασε ο ουρανός στην Κεφαλονιά και κατά τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου ξέσπασε πολύ μεγάλη καταιγίδα με σφοδρή χαλαζόπτωση η οποία κράτησε μισή ώρα περίπου.

Το χαλάζι σε μερικές περιοχές ήταν σε μέγεθος καρυδιού. Στις άκρες του δρόμου είχε ύψος 30 εκατοστά. Ακολούθησε έντονη βροχή η οποία πλημμύρισε τον παραλιακό δρόμο του Αργοστολίου χωρίς όμως να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα.

Το χαλάζι όμως θα το θυμούνται οι παραγωγοί του κρασιού στην Κεφαλονιά για καιρό διότι κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους. Οι ζημιές δεν ήταν μόνο στις αμπελοκαλλιέργειες αλλά και ελαιόδεντρα .

Η κακοκαιρία έπληξε τη χερσόνησο της Παλλικής νότια του Ληξουρίου όπου καλλιεργείται και η ελιά και η μαυροδάφνη και το μοσχάτο. Συνέχισε προς το Αργοστόλι όπου ξέσπασε η έντονη βροχή αλλά στον ορεινό όγκο των Ομαλών, στην περιοχή του Αγίου Γερασίμου, κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς όλη τη ζώνη της παραγωγής της ρομπόλας.

Η Κεφαλονιά η οποία χτυπήθηκε έντονα από τον ΙΑΝΟ, έξι μήνες μετά ταλαιπωρείται εκ νέου από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Σωτήρης Κουρής από την πρώτη στιγμή επισκέφθηκε τα αμπέλια που καταστράφηκαν, ενημέρωσε αμέσως για το μέγεθος της καταστροφής τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, o οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα και από την Δευτέρα 17 Μαϊου 2021 θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις αποζημίωσης όσων παραγωγών οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές.

Επίσης σύμφωνα με την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα την εβδομάδα αυτή θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με όλους τους πληγέντες παραγωγούς προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης τους.

ertnews.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια