Το μοναδικό χρηματοδοτικό «εργαλείο» άσκησης εθνικής ελαϊκής πολιτικής τα προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.)

Τα προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.) αποτελούν την τελευταία εικοσαετία όχι απλά το πιο εύχρηστο, αλλά στην ουσία το μ...


Τα προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.) αποτελούν την τελευταία εικοσαετία όχι απλά το πιο εύχρηστο, αλλά στην ουσία το μοναδικό, χρηματοδοτικό «εργαλείο» άσκησης εθνικής ελαϊκής πολιτικής. 
 
Αν μάλιστα λάβουμε υπ΄όψη ότι πρόκειται ετησίως για περίπου 11 εκ €, τα οποία προέρχονται από το παρακράτημα της ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών και τα οποία στη συνέχεια προσαυξάνονται με την εθνική (κρατική) συν την ίδια συμμετοχή τότε καταλήγουμε στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των σχεδόν 45 εκ € για κάθε τριετή προγραμματική περίοδο. Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαμε, και θα έπρεπε, να έχουμε αναμορφώσει την ελληνική ελαιοκομία, ιδίως αν ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τον πακτωλό επιδοτήσεων και προγραμμάτων που έχει αδίκως κατασπαταληθεί τις τελευταίες δεκαετίες. 
 
Κι όμως, οι αστοχίες συνεχίζονται, τα εκατομμύρια χάνονται στον «πίθο των Δαναΐδων», ενώ προστίθενται κι άλλες καταναλωτικού χαρακτήρα όπως οι με διάφορες αφορμές επιδοτήσεις χωρίς επενδυτικούς σκοπούς και χωρίς κάποια τουλάχιστον δίκαιη αντιστάθμιση του εισοδήματος των παραγωγών.


Ήδη βρισκόμαστε στην απαρχή της νέας διετούς χρηματοδοτικής περιόδου, η οποία, όχι μόνο καθυστερεί αδικαιολόγητα, αλλά χαρακτηρίζεται και από μια σειρά παθογένειες τις οποίες εύστοχα επισημαίνουν ΟΕΦ, οι οποίες διακατέχονται από τη γνήσια βούληση να αξιοποιήσουν αυτά τα προγράμματα.


Για να υποβάλει μια Οργάνωση Παραγωγών (Ο.Π.) – χωρίς την βοήθεια συμβούλου -όπως αναφέρει ο ενωσιακός κανονισμός – ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα, που περιέχει επενδύσεις τόσο σε πάγια όσο και υπηρεσίες, με λεπτομερείς περιγραφές, 2 τουλάχιστον προσφορές, SWOT αναλύσεις κ.λπ. χρειάζονται αρκετοί μήνες προετοιμασίας.

Παρά την παραπάνω επιτακτική ανάγκη και γνωρίζοντας ότι η τελική ημερομηνία υποβολής για τα προγράμματα των Ο.Ε.Φ είναι η 15η Φεβρουαρίου 2021, η πρώτη σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύτηκε την 31η Ιανουαρίου 2021. Εκτός από καθυστερημένη, η συγκεκριμένη απόφαση έφερε και ανεξήγητες αλλαγές στις ελάχιστες ποσοστώσεις ανά τομέα-δράση σε σχέση με αυτά της προηγούμενης τριετίας. Οι αλλαγές των ποσοστώσεων δημιούργησαν επιπλέον χρονοτριβή και προβληματισμό.

Έχοντας μόνο 15 ημέρες (εργάσιμες και μη) ώστε κάθε Ο.Π. να δημιουργήσει το επενδυτικό της σχέδιο, παραμονές της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής, δημοσιεύεται η αύξηση της μέγιστης Κοινοτικής συμμετοχής από 500.000 σε 800.000 ευρώ χωρίς ωστόσο να μπορεί να μεταβληθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής.

Υπάρχει κάποιος λογικός άνθρωπος που πιστεύει ότι σε εποχή κορονοϊού μπορεί κάποια Ο.Π. να αιτηθεί και να λάβει εντός μιας εργάσιμης ημέρας νέα αυξημένη εγγυητική και ταυτόχρονα να σχεδιάσει εκ νέου το πρόγραμμα (με αναλυτικές περιγραφές, νέες προσφορές για πάγια και υπηρεσίες κτλ) χωρίς να το γνωρίζει εκ των προτέρων;

Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι κατά την αξιολόγηση των προγραμμάτων και στην κατανομή τους δεν λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση της κάθε Ο.Π., η ανταποδοτικότητα που είχαν τα προηγούμενα προγράμματα που υλοποίησε και η προοπτική της νέας επένδυσης.

Κάτι τελευταίο και πολύ σημαντικό, η περίοδος υλοποίησης των προγραμμάτων των Ο.Ε.Φ. έχει έναρξη 1η Απριλίου 2021 με λήξη την 31η Δεκεμβρίου 2022. Σήμερα 10/5/2021 και ενώ έχουμε μπει στον δεύτερο μήνα υλοποίησης του προγράμματος, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το ποιες Ο.Π. έχουν εγκριθεί και το ύψος του προϋπολογισμού τους.

Για να υπογραφεί μια σύμβαση στα συγκεκριμένα προγράμματα και να αρχίσει η υλοποίησή της συνήθως απαιτούνται 60-90 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν άλλοι αστάθμητοι παράγοντες. Πώς μια Ο.Π. θα καταφέρει να υλοποιήσει σωστά το πρόγραμμά της (ειδικά στις σοβαρές προτάσεις που περιλαμβάνουν προμήθειες παγίων) αφού μέχρι σήμερα δεν υπάρχει γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων;

Με κάθε καλή θέληση αναρωτιέται κανείς αν ενδιαφέρει την Πολιτεία να υπάρχει ανταποδοτικότητα και πραγματικό όφελος για τους ελαιοπαραγωγούς αξιοποιώντας και όχι σπαταλώντας τα προγράμματα των ΟΕΦ;olivenews.gr

 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια