Η πανδημία έφερε αύξηση της ζήτησης του ελαιολάδου στην Βρετανία

Σημαντική επιρροή στις εισαγωγές ελαιολάδου φαίνεται ότι είχαν οι συνθήκες εγκλεισμού λόγω της πανδημίας στην Βρετανία καθώς, σύμφωνα με τη ...


Σημαντική επιρροή στις εισαγωγές ελαιολάδου φαίνεται ότι είχαν οι συνθήκες εγκλεισμού λόγω της πανδημίας στην Βρετανία καθώς, σύμφωνα με τη νέα έρευνα για την αγορά ελαιολάδου που δημοσιοποίησε το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Σχέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, το 2020 αποτέλεσε χρονιά ανόδου των εισαγωγών του εξαιρετικού παρθένου, παρθένου και άλλων μη παρθένων ελαιολάδων.

Εκτιμάται ότι η υποχρεωτική οικιακή κατανάλωση έφερε την αύξηση της ζήτησης στα νοικοκυριά, ενώ πιθανότατα τόσο τα αποδεδειγμένα οφέλη του εξαιρετικού παρθένου όσο και η ανάγκη προσομοίωσης της εξόδου σε εστιατόριο με την οικιακή μαγειρική αποτέλεσαν λόγους για τους οποίους οι Βρετανοί στράφηκαν περισσότερο προς το ελαιόλαδο.

Οι εισαγωγές εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση, καθώς το 2020 η ποσότητα που εισήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε συνολικά στους 28.500 τόνους, δηλαδή αυξημένη κατά 21% σε σχέση με το 2019, με μικρή όμως αύξηση της συνολικής αξίας στο 4,8% (75,9 εκ. λίρες).

Μάλιστα, μεταξύ των τριών κύριων ελαιοπαραγωγικών χωρών, η Ελλάδα ήταν εκείνη που κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών εξαιρετικού παρθένου, τόσο σε ποσότητα (43,3%) όσο και σε αξία (30,2%). Παρόλα αυτά, με μερίδιο αγοράς στο 5,6%, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά τόσο από την Ιταλία (51,6%) που κυριαρχεί στη Βρετανική αγορά όσο και από την Ισπανία (36,2%). Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η αύξηση των ελληνικών εισαγωγών θα μπορούσε να οφείλεται σε έκτακτες εισαγωγές με σκοπό την κάλυψη της έλλειψης προϊόντων, την οποία οι Έλληνες προμηθευτές, λόγω άμεσης διαθεσιμότητας, ήταν σε θέση να εκμεταλλευτούν.

Η τάση αύξησης των εισαγωγών του εξαιρετικού παρθένου επεκτάθηκε, μαζί με τις συνθήκες περιορισμού, και στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Η Ιταλία συνεχίζει να μονοπωλεί την αγορά, με συνολική αύξηση κατά 116,1% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι ελληνικές εισαγωγές εξαιρετικού παρθένου παρουσίασαν αύξηση 43,7% , ενώ περιέργως, στον αντίποδα, οι ισπανικές εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται πως μειώθηκαν κατά 7,9%.

Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι μία μη ελαιοπαραγωγική χώρα, η Ολλανδία, όπως εύστοχα έγραψε και η Αλεξάνδρα Γκίτση (Capital.gr), κατά το 1ο τρίμηνο του 2021 εξήγαγε στην Μ. Βρετανία περισσότερο εξαιρετικό παρθένο από ότι η Ελλάδα (0,6 χιλ. τόνους έναντι 0,3 χιλ. τόνους), παρουσιάζοντας αύξηση συγκριτικά με πέρυσι κατά 3700,3%! Άλλωστε πρόσφατα είχαμε γράψει και στο οlivenews ότι άλλη μία μη ελαιοπαραγωγική χώρα, η Γερμανία, εξήγαγε το 2019 περισσότερο ελαιόλαδο στη Μ. Βρετανία από ότι η Ελλάδα!


Για να διαβάσετε την έρευνα πατήστε εδώ.

olivenews.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

 

Σχόλια