Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης: Στη Βουλή οι προτάσεις για τη νέα ΚΑΠ

Τις προτάσεις, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και τους στόχους της εθνικής ελαϊκής πολιτικής, όπως αυτά τέθηκαν από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμω...


Τις προτάσεις, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και τους στόχους της εθνικής ελαϊκής πολιτικής, όπως αυτά τέθηκαν από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Μανόλης Θραψανιώτης, Χάρης Μαμουλάκης και Παύλος Πολάκης με τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Αραχωβίτη, καταθέτοντας σχετική αναφορά, το υπόμνημα του Συνδέσμου, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ προτείνεται:
  • Ένταξη της Ελαιοκαλλιέργειας σε χωριστή ειδική «κατηγορία» ή «περιφέρεια» μέσα στην οποία οι άμεσες ενισχύσεις θα πρέπει να διατηρηθούν και αν χρειαστεί, να τεθούν σε πλαίσια μόνο περιφερειακής σύγκλισης.
  • Τα προϊόντα των παραδοσιακών ελαιώνων (ελαιόλαδο, βρώσιμες) για λόγους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς να ενταθούν σε συνδεδεμένες με την ποσότητα και ποιότητα ενισχύσεις.
  • Οι μικροί ελαιοπαραγωγοί με ελαιώνες κάτω των 4 στρ. και ενισχύσεις κάτω από 250 ευρώ που έχουν εξαιρεθεί με την ισχύουσα ΚΑΠ, πρέπει να αποκατασταθούν και να υπαχθούν στα μέτρα των ενισχύσεων των 1250€ που προτείνεται από θεσμούς της ΕΕ για μικρούς παραγωγούς.

Ως προς το πλαίσιο της εθνικής ελαϊκής πολιτικής, σύμφωνα με το Σύνδεσμο, αυτό πρέπει να κινηθεί σε τρεις κατευθύνσεις:
  • Η διάθεση του ελαιολάδου θα πρέπει να εξυγιανθεί με θέσπιση μέτρων για την διάθεση του χύμα με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς των παραγωγών, αλλά και υποστηρικτικών μέτρων για τη δημιουργία μεγάλων βιώσιμων μονάδων τυποποίησης και εξαγωγών.
  • Η «Συλλογική Δολωματική Δακοκτονία», η οποία αποτελεί μέθοδο με υψηλή περιβαλλοντική και διατροφική ασφάλεια, πρέπει να ενταχθεί στις φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις και η εφαρμογή της να τύχει πλήρους και έγκαιρης οικονομικής και επιστημονικής υποστήριξης.
  • Οι ζημιές από καύσωνες στους ελαιώνες κατά την άνθηση – καρπόδεση θα πρέπει να τύχουν ασφαλιστικής κάλυψης από τον ΕΛΓΑ διότι η εξαίρεση τους με τον ισχύοντα κανονισμό είναι άδικη και δεν έχει καμία επιστημονική ή αγρονομική βάση.

Οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο υπουργό να λάβει υπόψη του, τις προτάσεις και τις θέσεις του συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης. Τέλος ζητούν να ενημερωθούν για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ο αρμόδιος υπουργός.

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια