Ερώτηση Αλ. Μεϊκόπουλου για πρόσθετη επιχορήγηση για την κάλυψη αναγκών του Προγράμματος Δακοκτονίας στη Μαγνησία

Ερώτηση Αλ. Μεϊκόπουλου: Αναγκαία η πρόσθετη επιχορήγηση για την κάλυψη αναγκών του Προγράμματος Δακοκτονίας στη Μαγνησία ΕΡΩΤΗΣΗ -Προς τον ...


Ερώτηση Αλ. Μεϊκόπουλου: Αναγκαία η πρόσθετη επιχορήγηση για την κάλυψη αναγκών του Προγράμματος Δακοκτονίας στη Μαγνησία

ΕΡΩΤΗΣΗ -Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
ΘΕΜΑ: Αναγκαία η πρόσθετη επιχορήγηση για την κάλυψη αναγκών του Προγράμματος Δακοκτονίας στη Μαγνησία

Σύμφωνα με την Ομάδα Διαχείρισης Προγράμματος Δακοκτονίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, οι δαπάνες δακοκτονίας, που πραγματοποιήθηκαν για την περσινή ελαιοκομική περίοδο στη Μαγνησία, ανήλθαν μόνο σε 385.000,00€, αποτελώντας ποσοστό 51% του ποσού της διατεθείσας κατανομής του προϋπολογισμού 2020.


 

Για φέτος η Υπηρεσία εκτιμά ότι οι διαθέσιμες πιστώσεις δεν θα επαρκέσουν για τη διεξαγωγή των απαραίτητων επαναλήψεων δολωματικών ψεκασμών κατά του δάκου μέχρι το πέρας της περιόδου εφαρμογής του προγράμματος, παρουσιάζοντας έλλειμμα προϋπολογιζόμενης δαπάνης ύψους € 129.000,00.

Η διασφάλιση της αδιάλειπτης παροχής των αναγκαίων υπηρεσιών δολωματικών ψεκασμών των ελαιοδένδρων είναι αναγκαία για την υποστήριξη της συνεχούς προστασίας της ελαιοπαραγωγής από το δάκο και τη συγκομιδή της καλύτερης δυνατής ποιότητας ελαιόκαρπου.

Η παραγωγή ελαιόλαδου συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στη διαμόρφωση του αγροτικού εισοδήματος της Μαγνησίας, καθώς σε πολλές περιοχές του Πηλίου, των Σποράδων και του Αλμυρού η παραγωγή ελαιόκαρπου αποτελεί μονοκαλλιέργεια.

Το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών τα προηγούμενα έτη ήταν εξαιρετικά μειωμένο, γεγονός που σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία δυσχεραίνει δυσανάλογα οικονομικά τους καλλιεργητές και κάνει επιτακτική την ανάγκη πρόσθετης επιχορήγησης για την κάλυψη δαπανών του Προγράμματος Δακοκτονίας για το έτος 2021 για την αποτελεσματική προστασία από το δάκο της φετινής ελαιοπαραγωγής.

  • Επειδή, οι δαπάνες δακοκτονίας της περσινής ελαιοκομική περιόδου στη Μαγνησία, αποτέλεσαν μόνο ποσοστό 51% του ποσού της διατεθείσας κατανομής του προϋπολογισμού 2020.
  • Επειδή, για φέτος η αρμόδια Υπηρεσία εκτιμά ότι οι διαθέσιμες πιστώσεις δεν θα επαρκέσουν για τη διεξαγωγή των απαραίτητων επαναλήψεων δολωματικών ψεκασμών.
  • Επειδή, η παραγωγή ελαιόλαδου συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στη διαμόρφωση του αγροτικού εισοδήματος της Μαγνησίας.
  • Επειδή, τα τελευταία έτη το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας ήταν εξαιρετικά μειωμένο, επιβαρυνόμενο πρόσθετα με τις οικονομικές επιπτώσεις.


Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεται να προχωρήσει σε πρόσθετη επιχορήγηση για την κάλυψη δαπανών του Προγράμματος Δακοκτονίας για το έτος 2021 για την περιοχή της Μαγνησίας με στόχο την αποτελεσματική προστασία από το δάκο της φετινής ελαιοπαραγωγής και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος στην περιοχή;


Ο ερωτών βουλευτής

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια