Την επανεξέταση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην Αετοράχη ζητά ο Χαρακόπουλος

   Την επανεξέταση της δημιουργίας φωτοβολταϊκού σταθμού (φ/σ) ισχύος 36 MW σε έκταση περίπου 1.100 στρεμμάτων στην περιοχή της Αετοράχης Ελ...

  

Την επανεξέταση της δημιουργίας φωτοβολταϊκού σταθμού (φ/σ) ισχύος 36 MW σε έκταση περίπου 1.100 στρεμμάτων στην περιοχή της Αετοράχης Ελασσόνας, λόγω πλήθους αρνητικών συνεπειών που συνεπάγεται η κατασκευή του, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αναφορά που κατέθεσε στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

 

 Ο Θεσσαλός πολιτικός με την αναφορά του ζητά να εξεταστούν με τη δέουσα προσοχή τα στοιχεία που με τεκμηρίωση κατατίθενται στην Ανοιχτή Επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Αετοράχης του Δήμου Ελασσόνας -την οποία επισυνάπτει- όσον αφορά στο σχέδιο εκμίσθωσης έκτασης στην περιοχή, όπου τονίζεται ότι «η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αφενός έκπληξη και αφετέρου εύλογα ισχυρό κύμα αντίδρασης και αγανάκτησης των κατοίκων της Αετοράχης, αλλά και των παρακείμενων οικισμών».
 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενους στους αρμόδιους υπουργούς ενημερώνει για τις σημαντικότερες αρνητικές συνέπειες που -σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή- θα προκληθούν, όπως είναι:


* Η καταστροφή της αισθητικής του τοπίου.
* Η εκμηδένιση των εκτάσεων βόσκησης.
* Η αναίρεση των πράξεων διανομής της εν λόγω έκτασης στους κατοίκους.
* Η κατάργηση της πεζοπορικής διαδρομής σπήλαια -ερείπια βυζαντινής μονής Αγίου Γεωργίου του 15ου αιώνα- πρώην λατομική περιοχή και μονοπατιού προς το εικονοστάσιο του Αγίου Ιωάννη.
* Η αδυναμία δημιουργίας δασικών δρόμων και πρόσβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
* Ο κίνδυνος αύξησης των πλημμυρών.
* Η αλλαγή μορφολογικών και τοπογραφικών εργασιών λόγω εκτεταμένων εργασιών διαμόρφωσης της χερσαίας γης.
* Η κατάληψη μέρους δασικής έκτασης και η καταστροφή εκατοντάδων αυτοφυών δέντρων.
* Ο περιορισμός πρόσβασης στα δύο σπήλαια της περιοχής, που έχουν ανακηρυχθεί τοπία εξαιρετικού κάλλους.
* Η αποκοπή της πρόσβασης στο πευκοδάσος και σε ορεινά μονοπάτια προς την κορυφή, αλλά και τις παρυφές του βουνού.


Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί, όπως αναφέρει και η επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής της Αετοράχης ότι «η αδειοδοτηθείσα από τη ΡΑΕ περιοχή είναι ακατάλληλη για φ/σ λόγω: α) σκίασής της από ορεινό όγκο, β) βορειοδυτικού προσανατολισμού, γ) έλευσης της άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας περίπου 2 ώρες μετά την ανατολή του ηλίου και δ) μη επίπεδης μορφολογίας.


Εν κατακλείδι και εφόσον υλοποιηθούν όλοι οι σχεδιαζόμενοι φ/σ, το χωριό της Αετορράχης θα έχει περικυκλωθεί και οι κάτοικοι της θα έχουν οπτική όχληση (ανατολικά, βόρεια και δυτικά) από συνολικά 5 φ/σ, γεγονός ίσως μοναδικό και παγκόσμια αρνητική πρωτοτυπία, μετατρέποντάς το σε «χωριό ηλιακών συλλεκτών» και κάνοντας τη ζωή των κατοίκων σε αυτό ανυπόφορη».


Για όλους αυτούς τους λόγους, ο κυβερνητικός βουλευτής ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς την αξιολόγηση και την ικανοποίηση του αιτήματος της Συντονιστικής Επιτροπής Αετοράχης του Δήμου Ελασσόνας και την ενημέρωσή του επ’ αυτού.

  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια