Το IOC επιβεβαιώνει τη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών ελαιολάδου στις ΗΠΑ

Τη φανερά ανοδική πορεία των εισαγωγών ελαιολάδου των τελευταίων χρόνων στις ΗΠΑ, , επιβεβαιώνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Συμβ...


Τη φανερά ανοδική πορεία των εισαγωγών ελαιολάδου των τελευταίων χρόνων στις ΗΠΑ, , επιβεβαιώνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC). Σύμφωνα με αυτά, οι εισαγωγές ελαιολάδου και πυρηνελαίου αυξήθηκαν κατά 11,4% την ελαιοκομική σεζόν 2019/20 συγκριτικά με την προηγούμενη σεζόν φτάνοντας τους 396.919 τόνους, ενώ εντός της επταετίας 2013/20 η αύξηση παρουσιάζεται μεγαλύτερη, καθώς αγγίζει το 27,1%.

Όσον αφορά στις εισαγωγές ελαιολάδου (ποιοτικές κατηγορίες «virgin olive oil», «olive oil»), τη σεζόν 2019/20 αυξήθηκαν κατά 13% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας την ποσότητα ρεκόρ των 391.116 τόνων.Η Ιταλία, η Ισπανία και η Τυνησία κατέχουν την πλειονότητα των εισαγωγών στην αμερικανική αγορά με συνολικό ποσοστό 77,3%, ενώ ακολουθεί η Πορτογαλία (8,7%) και η Τουρκία (4,5%). Όσον αφορά το εισαγόμενο τυποποιημένο ελαιόλαδο και πυρηνέλαιο, η Ιταλία κατέχει και πάλι τα πρωτεία, ενώ μάλιστα το 95,7 % των ιταλικών εξαγωγών στις ΗΠΑ αφορά σε τυποποιημένο προϊόν.Το 72,8% των αμερικανικών εισαγωγών αντιστοιχεί στην ποιοτική κατηγορία του παρθένου ελαιολάδου (virgin olive oil). Ακολουθεί η κατηγορία του ελαιολάδου (olive oil) με 25,8% και πολύ χαμηλότερα το πυρηνέλαιο με 1,4%.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση των εισαγωγών ελαιολάδου και πυρηνελαίου καθώς στην αγορά τους εισάγεται το 36% του παγκοσμίου συνόλου, ενώ ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση (17%), η Βραζιλία (8%), η Ιαπωνία (7%) και ο Καναδάς (5%).

olivenews.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια