Αποζημιώσεις παγετού: Την Τετάρτη 11/8 τα βερίκοκα, αργούν ροδάκινα, κεράσια - Αντιδρούν οι Παραγωγοί

Αποζημιώσεις παγετού: Την Τετάρτη τα βερίκοκα, αργούν ροδάκινα, κεράσια Την προσεχή Τετάρτη 11 Αυγούστου θα δούνε τα χρήματα από τον παγετό ...


Αποζημιώσεις παγετού: Την Τετάρτη τα βερίκοκα, αργούν ροδάκινα, κεράσια
Την προσεχή Τετάρτη 11 Αυγούστου θα δούνε τα χρήματα από τον παγετό στους λογαριασμούς τους οι πληγέντες παραγωγών, μετά και την υπογραφή του κονδυλίου 60 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση του ΕΛΓΑ από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη. 

Όπως είναι γνωστό την προηγούμενη Τετάρτη 4 Αυγούστου υπογράφηκε η απόφαση για την ενίσχυση από το τακτικό αποθεματικό του Υπουργείου Οικονομικών για την επιχορήγηση του ΕΛΓΑ και χθες Παρασκευή φάνηκαν τα χρήματα στα ταμεία του Οργανισμού. Μεθαύριο Τρίτη (10/8) ή το αργότερο την Τετάρτη (11/8), σύμφωνα με τη σχετική διαδικασία, θα ξεκινήσει η πληρωμή. Θα αφορά αποζημιώσεις μόνο πυρηνόκαρπων. 

Οι περιοχές και τα προϊόντα που θα αποζημιωθούν στο πρώτο πακέτο πληρωμών είναι: Λάρισα για βερίκοκα, Πέλλα και Ημαθία για ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα και Κοζάνη για κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, νεκταρίνια. 

Αφού ολοκληρωθεί αυτή η πληρωμή θα ακολουθήσουν και τα επόμενα πακέτα με τις προκαταβολές αποζημιώσεων για πιο εξατομικευμένες ζημιές (με βάση τα πορίσματα του κάθε παραγωγού), όπως υποστηρίζουν από τον ΕΛΓΑ.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ


Ωστόσο η είδηση ότι τα ροδάκινα-νεκταρίνια και τα κεράσια δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη παρτίδα των πληρωμών (προκαταβολών) προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των παραγωγών του νομού Λάρισας, οι οποίοι ζήτησαν εξηγήσεις από τον ΕΛΓΑ. Στελέχη του Οργανισμού ανέφεραν ότι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν -εξατομικευμένα- τις ζημιές σε ροδάκινα και κεράσια (όπως απαιτεί η διαδικασία), ενώ αντίθετα στα βερίκοκα επειδή η ζημία υπερβαίνει το 70%, πάνε στις γενικευμένες περιοχές οι οποίες και αποζημιώνονται οριζόντια. 


Οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΑ καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να βγάλουν τα πορίσματα -και πιστεύουν ότι θα το ολοκληρώσουν- μέχρι τέλους Αυγούστου για τα κεράσια και τα ροδάκινα. Μήλα αχλάδια θα πάρουν σειρά τον Σεπτέμβριο, ενώ η υποχρέωση του ΕΛΓΑ για την έκδοση πορισμάτων είναι μέχρι 31/10. 

Σχετικά με τα ποσά που έχουν λαμβάνειν οι αγρότες, υπενθυμίζεται ότι για μέσο όρο ποσοστού ζημιάς 80% θα δοθούν για το βιομηχανικό βερίκοκο 180 ευρώ το στρέμμα, για το επιτραπέζιο βερίκοκο 300 ευρώ το στρέμμα, για το δαμάσκηνο 230 ευρώ το στρέμμα, για τα κεράσια (πλην Πέλλας και Ημαθίας) 420 ευρώ το στρέμμα, για το συμπύρηνο ροδάκινο 180 ευρώ το στρέμμα, για τα νεκταρίνια 240 ευρώ το στρέμμα και τα επιτραπέζια ροδάκινα 180 ευρώ το στρέμμα. 

Αντίστοιχα, για μέσο όρο ποσοστό ζημιάς 65%, το βιομηχανικό βερίκοκο θα ενισχυθεί με 135 ευρώ το στρέμμα, το επιτραπέζιο με 230 ευρώ το στρέμμα, το δαμάσκηνο με 170 ευρώ το στρέμμα, το κεράσι δεν θα πάρει κάτι, το βιομηχανικό και το επιτραπέζιο ροδάκινο με 135 ευρώ και το νεκταρίνι με 175 ευρώ το στρέμμα.Του Γιώργου Ρούστα

 

eleftheria.gr

Σχόλια