Μάχη για τις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα - Κίνδυνος για απώλειες μισθού έως και 195 ευρώ τον μήνα...

Δύο χρόνια σε αναμονή για την κρίσιμη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα διαμορφώσει νέο τοπίο στους μισθούς στον ιδιωτικό τ...


Δύο χρόνια σε αναμονή για την κρίσιμη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα διαμορφώσει νέο τοπίο στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα -όσον αφορά τις τριετίες των εργαζομένων- βρίσκονται συνδικάτα και εργοδοτικοί φορείς.

ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ - ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΟΥΝ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 195 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ


Η απόφαση του ΣτΕ -που εκκρεμεί- συνδέεται με το ύψος του κατώτατου μισθού για όσους είχαν θεμελιωμένη τριετή -τουλάχιστον- προϋπηρεσία το 2012. Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση θα κρίνει αν δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012 τα δικαιούνται ακόμη ή θα τα χάσουν καταγράφοντας απώλειες μισθού έως και 195 ευρώ τον μήνα.
Οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητούν μισθό για όλους χωρίς τριετίες και παγωμένες από το 2012 και ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας.

ΔΙΠΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ


Επισημαίνεται ότι η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου θα διαμορφώσει μια εντελώς νέα εικόνα για τους μισθούς. Η απώλεια θα είναι διπλή εφόσον το ΣτΕ δεχτεί την προσφυγή των εργοδοτών. Κι αυτό γιατί:

  • Οι παλαιοί μισθωτοί που εισπράττουν σήμερα προσαυξήσεις προϋπηρεσίας έως και 195 ευρώ τον μήνα θα τις χάσουν.
  • Οι νέοι μισθωτοί δεν θα μπορούν να ελπίζουν πλέον σε προσαυξήσεις προϋπηρεσίας όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%.

Επισημαίνεται ότι τα επιδόματα προϋπηρεσίας κρίνονται από το ΣτΕ μετά από προσφυγή του ΣΕΒ και άλλων συνδέσμων βιομηχάνων της Ελλάδας κατά της εγκυκλίου της πρώην υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, με την οποία δίνονταν οδηγίες για τον υπολογισμό των «παγωμένων» τριετιών στη διαδικασία εφαρμογής του νέου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. 


Το ΣτΕ καλείται να αποφανθεί αν συνεχίζουν να υφίστανται οι «παγωμένες» από το 2012 τριετίες ή αν έχουν καταργηθεί.


Στο επίκεντρο της δίκης βρίσκονται τα επιδόματα που μπορούν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό έως και 30% για τους παλαιούς εργαζομένους. Μέσω των επιδομάτων των τριετιών οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο και είχαν προϋπηρεσία πριν από τον Φεβρουάριο του 2012 κερδίζουν με τη νέα αύξηση έως και 236 ευρώ επιπλέον τον μήνα, κατοχυρώνοντας έτσι μισθό έως 861,90 ευρώ τον μήνα.


Όλα τα βλέμματα έχουν πλέον στραφεί στο ΣτΕ που πρέπει να αποφανθεί αν η επίμαχη εγκύκλιος είναι σύννομη και ισχυρή ή πρέπει να ακυρωθεί όπως ζητεί ο ΣΕΒ.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ


Εφόσον η απόφαση των δικαστών είναι θετική για τους εργαζομένους, τότε οι μισθοί θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται στα σημερινά επίπεδα, ενώ και οι νέοι μισθοί από 1/1/2022 θα έχουν προσαυξήσεις προϋπηρεσίας.


Αν όμως η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική για τους εργαζομένους -γίνει δηλαδή δεκτή η προσφυγή των βιομηχάνων- τότε χιλιάδες μισθωτοί θα χάσουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας. Δεδομένου ότι ισχύει πλαφόν για την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας στο 30%, το ανώτατο ύψος των επιδομάτων που διακυβεύεται είναι έως 195 ευρώ τον μήνα. 


Κομβικός προβληματισμός σε αυτήν την περίπτωση -τον οποίο επισημαίνουν νομικοί κύκλοι- είναι αν το δικαστήριο θα επιτρέψει αναδρομικότητα σε μια ενδεχόμενη αρνητική απόφασή του.
 

Αναλυτικά:


  • Αν η ισχύς μιας ενδεχόμενης αρνητικής απόφασης μπορεί να ανατρέξει στην ημερομηνία δημοσίευσής της, τότε οι μισθωτοί θα χάσουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας από την απόφαση και μετά χωρίς περαιτέρω επιβαρύνσεις.
  • Αν το ΣτΕ δεν τραβήξει «κόκκινη γραμμή» στην αναδρομικότητα, τότε χιλιάδες μισθωτοί θα κινδυνεύσουν να βρεθούν αντιμέτωποι και με πιθανές απαιτήσεις αναδρομικής επιστροφής των επιδομάτων που έχουν ήδη λάβει από τον Φεβρουάριο του 2019 και μετά. 


Νομικοί κύκλοι σχολίαζαν μάλιστα πως καθώς η υπόθεση δεν ενέχει την έννοια του δημοσίου συμφέροντος, δεν φαίνεται να στοιχειοθετείται έδαφος για «φραγμό» αναδρομικότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

 πηγή: eleftheria.gr

Σχόλια