Ένταξη στο Μέτρο 4.1.1. των επιλαχόντων αγροτών ζητά με επιστολή η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κεντρικής Ελλάδας

Την έγκριση όλων των επιλαχόντων αγροτών, στο Μέτρο 4.1.1. προκήρυξης 2018 με τη μεταφορά κονδυλίων ζητά με επιστολή της προς την ηγεσία του...


Την έγκριση όλων των επιλαχόντων αγροτών, στο Μέτρο 4.1.1. προκήρυξης 2018 με τη μεταφορά κονδυλίων ζητά με επιστολή της προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κεντρικής Ελλάδας, στην οποία μετέχει και ο Λαρισαίος Κυριτσάκας Βάιος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «Ε» ο Β. Κυριτσάκας «οι επιλαχόντες αγρότες πανελλαδικά ανέρχονται σε 3.800 - 4.000, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στη Θεσσαλία και κυρίως στον νομό Λάρισας.


Ζητούμε από τους πολιτικούς του νομού να ασκήσουν πιέσεις στην ηγεσία του Υπουργείου να εξετάσει σοβαρά το αίτημά μας, διότι βλέπουμε να μοιράζονται χρήματα δεξιά και αριστερά αλλά όχι σε προγράμματα που θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία. Δίνουν 80 εκατομμύρια για γεωργικούς συμβούλους, οι οποίοι θα γυρίσουν και θα μας πουν να κάνουμε επενδύσεις σε εξοπλισμό και παρελκόμενα. Από ποιο πρόγραμμα θα τα προμηθευτούμε αυτά; Δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός αλλά αποσπασματικός».

Αναλυτικότερα στην επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών αναφέρονται τα εξής: Αξιότιμε κε υπουργέ, επανανερχόμαστε για το σοβαρό θέμα για την έγκριση των επιλαχόντων και τη μεταφορά των κονδυλίων και σας μεταφέρουμε την αγανάκτησή μας.

Είμαστε επιλαχόντες αγρότες που θέλουμε να κάνουμε επενδύσεις να πάρουμε αγροτικό εξοπλισμό να μείνουμε στα χωριά μας και περιμένουμε από το 2018. Περιμένουμε 4 έτη, δεν είναι αρκετά 4 έτη;

1) Αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί δεν μεταφέρετε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ από το μέτρο 2,1 γεωργικών συμβούλων τα 80 εκατ. ευρώ για τους επιλαχόντες αγρότες των σχεδίων βελτίωσης προκήρυξης 2018 του μέτρου 4.1.1. (μπορείτε να προκηρύξετε το μέτρο το αργότερο το 2022 από το νέο ΠΑΑ)

2) Για τα αρδευτικά Σχ. Βελτίωσης σας ζητήσαμε τη μεταφορά των 37 εκατ. ευρώ, δεν το κάνατε αυτό και δώσατε παράταση στο πρόγραμμα. Για το οποίο μέχρι τώρα δεν οριστικοποιήθηκε καμιά αίτηση μαθαίνουμε.

3) Μεταφέρατε 50 εκατ. ευρώ για επιλαχόντες του Leader το προηγούμενο διάστημα.

4) Δώσατε άλλη μια παράταση στο μέτρο 5,1 αντιχαλαζικά δίχτυα αυξάνοντας παράλληλα τον προϋπολογισμό μιας αίτησης στο 1 εκατ. ευρώ!

5) Τέλος ενώ λήγουν οι αιτήσεις πληρωμής των ήδη εγκεκριμένων σχεδίων βελτίωσης με άλλη μία παράταση τέλη Οκτωβρίου, γιατί αλλάξατε το ελάχιστο 20% ακόμα και σε 2%, ακόμα και 1 απλό τιμολόγιο; (Αυτό αφορά την αίτηση πληρωμής για το ελάχιστο ποσό για να κατοχυρώσει το σχέδιο βελτίωσης –για να μην το χάσει και πάρει τη θέση του κάποιος επιλαχών;)

6) Για το ταμείο ανάκαμψης δεν θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση για εμάς;

Αναρωτιόμαστε, λεφτά υπάρχουν στο ΠΑΑ που τελειώνει αλλά όχι για τους επιλαχόντες αγρότες του 4.1.1.; Δεν θέλουμε να περιμένουμε τη νέα προκήρυξη του 2022 και να περιμένουμε άλλα 4 έτη.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ ΜΕ Γ.Γ. ΥΠΑΑΤ

Στο μεταξύ συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Συντονιστικής Επιτροπής επιλαχόντων αγροτών στα Σχέδια Βελτίωσης, από την Κεντρική Ελλάδα, Βάιο Κυριτσάκα, είχε ο αν. γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, ο οποίος ενημερώθηκε αναλυτικά για το αίτημά τους να ενταχθούν στο Μέτρο 4.1.1, με τη μεταφορά κονδυλίων από προγράμματα του ΥΠΑΑΤ.

Αναλυτικότερα, στη συνάντηση των δύο ανδρών, που έγινε στο γραφείο του Λαρισαίου πολιτικού, ο Β. Κυριτσάκας ζήτησε από τον κ. Κέλλα να στηρίξει το αίτημα των επιλαχόντων αγροτών ενώ του παρέδωσε την επιστολή που απέστειλε η Συντονιστική Επιτροπή στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, με την οποία ζητείται η μεταφορά κονδυλίων, ώστε να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες στο πρόγραμμα.

Ο Χρήστος Κέλλας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Κυριτσάκα επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κώστα Μπαγινέτα και του μετέφερε το αίτημα των επιλαχόντων αγροτών, τονίζοντας την αναγκαιότητα ικανοποίησής του.

Γ.Ρ.

πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια