Ελαιόλαδο: Η μειωμένη κατανάλωση απειλεί σοβαρά την ισορροπία της αγοράς & τις τιμές

Η μειωμένη κατανάλωση απειλεί σοβαρά την ισορροπία της αγοράς και τις τιμές. Αν και παραδοσιακά οι πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου χαρακτηρίζ...


Η μειωμένη κατανάλωση απειλεί σοβαρά την ισορροπία της αγοράς και τις τιμές. Αν και παραδοσιακά οι πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου χαρακτηρίζονται από ένα πάγωμα της αγοράς ελαιολάδου, φέτος, αναμφίβολα η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική, «ανώμαλη» όπως την χαρακτηρίζει η Olimerca, σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε τα άλλα χρόνια.

Το πρόβλημα δεν είναι οι ποσοτικά περιορισμένες ποσότητες συναλλαγών αλλά η κατανάλωση η οποία πέφτει και πέφτει, ενώ κανείς δεν δείχνει ικανός να πάρει μέτρα ώστε να συγκρατήσει αυτή την πτώση τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.

Ήδη η μείωση της κατανάλωσης έχει ξεπεράσει το 20% και απειλεί να δώσει ένα ισχυρό χτύπημα στον τομέα του ελαιολάδου, οδηγώντας σε απώλεια 300.000 τόνων της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Προσφορά <–> Ζήτηση και Τιμές

Η Olimerca συνεχίζει χαρακτηρίζοντας την αγορά σαν «ατυπική» διαπιστώνοντας την ολοένα και μεγαλύτερη απόσταση που χωρίζει την προσφορά (τους πωλητές) από τη ζήτηση (τους αγοραστές). Και οι δύο πλευρές είναι «οχυρωμένες» στα επιχειρήματά τους, οι μεν παραγωγοί σίγουροι ότι οι τυποποιητές θα επανέλθουν ως αγοραστές, ενώ οι δεύτεροι διαθέτουν αποθέματα να ανταπεξέλθουν στη μειωμένη ζήτηση των επόμενων μηνών.


Στο μεταξύ στην ισπανική αγορά, ο βιομηχανικός άσσος κινείται μεταξύ των 2,80 και 2,85€/κιλό. Το κοινό παρθένο παραμένει σταθερό στα 3,10-2,20€/κιλό αν και υπάρχει πίεση προς τα 3,05€/κιλό.

Διαφορετική είναι η κατάσταση με τα έξτρα παρθένα. Τα καλά εξ αυτών με φρουτώδες >3,5 απολαμβάνουν ισχυρής ζήτησης και τιμών που δεν υποχωρούν κάτω από το 3,40€/κιλό. Αντιθέτως τα συνήθη έξτρα διαπραγματεύονται σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα μεταξύ 3,05 (ζήτηση) και 3,15 (προσφορά) €/κιλό.

σ.σ. Έχουμε μια ακόμη επιβεβαίωση ότι η καραντίνα του κορωνοϊού αύξησε την κατανάλωση.Πηγή: olivenews.gr

Σχόλια