Εκτεταμένες καταστροφές στις καλλιέργειες από το χαλάζι στον κάμπο του Βελβεντού & των Σερβίων.

Λίγα λεπτά ήταν αρκετά για να καταστραφούν ολοκληρωτικά οι καλλιέργειες καλοκαιρινών φρούτων στον κάμπο του Βελβεντού και των Σερβίων. Χαρακ...


Λίγα λεπτά ήταν αρκετά για να καταστραφούν ολοκληρωτικά οι καλλιέργειες καλοκαιρινών φρούτων στον κάμπο του Βελβεντού και των Σερβίων.

Χαρακτηριστικά τυφώνα είχε η χθεσινή κακοκαιρία που έπληξε τον κάμπο των 10χιλ.στρεμμάτων στην περιοχή η οποία συνοδευόταν με ισχυρούς ανέμους, βροχή και έντονη χαλαζόπτωση, που είχε ως αποτέλεσμα να καταστρέψει λίγο πριν την συγκομιδή ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα, λωτούς και αμπέλια.

Έχουν καταστραφεί επίσης καλλιέργειες με νεκταρίνια, μήλα, λωτούς και αμπέλια.

Σε απόγνωση οι παραγωγοί που είδαν να καταστρέφονται οι κόποι τους και ότι απέμεινε από τα καλοκαιρινά φρούτα μετά τον παγετό και την χαλαζόπτωση που έπληξε την ίδια περιοχή πριν από λίγους μήνες.

Όπως αναφέρουν μιλώντας στην ΕΡΤ οι παραγωγοί το “χτύπημα” ήταν και τελειωτικό καθώς ειχε απομείνει μόλις το 20% της παραγωγής η οποία και χάθηκε σε μια στιγμή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον προϊόν για πώληση ενώ στον αέρα βρίσκονται και οι συμφωνίες με χώρες του εξωτερικού που εισάγεται το ροδάκινο Βελβεντού.

Αν και η πρώτη δόση της αποζημίωσης από τον παγετό, βρίσκεται από σήμερα στους λογαριασμούς των παραγωγών οι ίδιοι τονίζουν ότι δεν μπορεί να καλύψει ούτε το 1/7 των εσόδων που θα είχαν από τις πωλήσεις των προϊόντων τους, ζητώντας από την πολιτεία γενναιότερες αποζημιώσεις.

Τα κλιμάκια των γεωπόνων του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν ήδη τις καταγραφές των ζημιών στις περιοχές που έπληξε η κακοκαιρία σε Σέρβια και Βελβεντό. Προβλήματα με την έντονη χαλαζόπτωση υπήρξαν και στις πατατοκαλλιέργειες στην περιοχή του Πολυμύλου.

Ωστόσο και η πυροσβεστική επιχείρησε σε κοπές δέντρων σε τοπικές κοινότητες της ΠΕ Κοζάνης

πηγή: ertnews.gr

Σχόλια