Δύο όψεις της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική κρίση δημιουργεί δύο Αμερικές – διχοτομώντας τη χώρα όπως διχοτομεί τον περισσότερο κόσμο. Κάποιες περιοχές υποφέρουν από μεγαλύ...


Η κλιματική κρίση δημιουργεί δύο Αμερικές – διχοτομώντας τη χώρα όπως διχοτομεί τον περισσότερο κόσμο. Κάποιες περιοχές υποφέρουν από μεγαλύτερη ξηρασία, ενώ άλλες πνίγονται. Εξαρτάται πού ζει κανείς. Ενώ στη Νέα Υόρκη σημειωνόταν ρεκόρ βροχοπτώσεων και 20 άνθρωποι πέθαιναν από τις πλημμύρες στο Τενεσί, η Καλιφόρνια και μεγάλο τμήμα της δυτικής ακτής εξακολουθούσαν να μαστίζονται από τη μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων δύο δεκαετιών.Το μοτίβο της ΝΟΑΑ

Η διαφορά αυτή αντανακλά ένα ευρύτερο μοτίβο που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες και το οποίο απεικονίζεται στον χάρτη της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ). Σε αυτόν φαίνεται ότι οι ανατολικές ΗΠΑ έχουν δεχθεί περισσότερες βροχές την τελευταία 30ετία σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 20ού αιώνα, ενώ την ίδια περίοδο στις δυτικές ΗΠΑ οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν. Ο λόγος που χρησιμοποιούνται μέσοι όροι 30ετίας είναι για να μπορούν οι επιστήμονες να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα, πέρα από τις ετήσιες διακυμάνσεις.

Ακόμη δεν είναι απολύτως σαφές αν αυτές οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις έχουν μόνιμο χαρακτήρα που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή ή αποτελούν μακροχρόνιες διακυμάνσεις του καιρού. Ομως οι αλλαγές συμβαδίζουν με τις προβλέψεις των κλιματολογικών μοντέλων, που προβλέπουν περισσότερες βροχές και μεγάλες διακυμάνσεις ανά περιοχή, καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται. Με δυο λόγια, τα μοντέλα δείχνουν ότι στις βροχερές περιοχές θα βρέχει περισσότερο και στις ξηρές περιοχές θα ενταθεί η ξηρασία.

«Υπάρχουν διακυμάνσεις από χρόνο σε χρόνο, ακόμη και από δεκαετία σε δεκαετία», είπε ο επιστήμονας του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών, Αντρέας Πρέιν. «Αλλά η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αυτές τις διακυμάνσεις ωθώντας τις προς πιο ακραίες βροχοπτώσεις και πιο ακραία ξηρασία». Οι μέσοι όροι είναι ένας τρόπος μέτρησης, αλλά οι σφοδρότερες επιπτώσεις φαίνονται όταν μελετάει κανείς τα ακραία φαινόμενα. Στις ΗΠΑ, οι σφοδρές βροχοπτώσεις έχουν γίνει σφοδρότερες και συχνότερες. Η αύξησή τους ξεπερνάει την αύξηση της μέσης βροχόπτωσης.

Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο. Στη Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη πέφτουν περισσότερες βροχές, ενώ στη Μεσόγειο, στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής και στην Ανατολική 

Αυστραλία οι βροχοπτώσεις μειώνονται.

Οι ακραίες βροχοπτώσεις, όμως, αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) διαπίστωσε ότι τα επεισόδια έντονης βροχόπτωσης έχουν αυξηθεί σχεδόν σε όλες τις χερσαίες περιοχές που διενεργούν λεπτομερείς μετρήσεις από το 1950. 


Μεταβλητή οι βροχοπτώσεις

«Η βροχόπτωση είναι μία από τις πιο κρίσιμες μεταβλητές για το κλίμα», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ολμπανι, Αϊγκούο Ντάι. «Οι άμεσες επιπτώσεις από την άνοδο της θερμοκρασίας είναι σημαντικές, αλλά οι έμμεσες, οι μεταβολές στις βροχοπτώσεις και την ένταση των καιρικών φαινομένων, θα είναι ακόμη μεγαλύτερες».

 πηγή:kathimerini.gr

Σχόλια