Οι πυρόπληκτες αγροτικές οικογένειες επιβάλλεται να παραμείνουν στις εστίες τους

Του Θόδωρου Βασιλόπουλου* … “ Μαύρισε η ψυχή μας για μια ακόμα φορά, δεν αφήνουμε τον τόπο μας, εδώ μεγαλώσαμε και εδώ θα μεγαλώσουν τα...


Του Θόδωρου Βασιλόπουλου*… “ Μαύρισε η ψυχή μας για μια ακόμα φορά, δεν αφήνουμε τον τόπο μας, εδώ μεγαλώσαμε και εδώ θα μεγαλώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη αλλά στήριξη να ξαναστήσουμε την ζωή μας…” λόγια από συμπολίτη μας που εκφράζουν την αγωνία όλων των πυροπλήκτων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

Η επόμενη μέρα δεν χωρά καθυστερήσεις. Σε συγκεκριμένους άξονες πρώτιστα με την ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας και την αρωγή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε την κρίση, να βάλουμε τις βάσεις για την ανασυγκρότηση και αναζωογόνηση των πυρόπληκτων αγροτικών περιοχών μας.

Η στήριξη και η ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών συνδέεται άμεσα με τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας, η οποία προϋποθέτει πρώτα από όλα και πάνω από όλα την παραμονή των πυρόπληκτων αγροτικών οικογενειών στις εστίες τους, με την άμεση επισκευή ή και την εξολοκλήρου νέα κατασκευή των κατοικιών που καταστράφηκαν.

Είναι απόλυτα αναγκαίο να στηριχθεί το αγροτικό εισόδημα των πυρόπληκτων αγροτικών οικογενειών, σε βραχυπρόθεσμη, αλλά και μεσοπρόθεσμη βάση, τόσο για κάλυψη των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, όσο και για την απώλεια εισοδήματος από την καταστροφή των εκμεταλλεύσεών τους.

Οι άμεσες ανάγκες όπως ζωοτροφές, αγροτικά μηχανήματα και διάφορα είδη που χρησιμοποιούνταν σε αγροτικές καλλιέργειες άρχισαν να καλύπτονται και θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στους πυρόπληκτους αγροκτηνοτρόφους μας. Δεν αρκούν όμως μόνο αυτά απαιτούνται μέτρα. Τα προτεινόμενα μέτρα οφείλεται να υλοποιηθούν με ένα συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο, έτσι ώστε να προκύψει ουσιαστικό αποτέλεσμα στην ανασυγκρότηση των περιοχών αυτών.

Είναι βούληση της Κυβέρνησης να αξιοποιηθούν και πόροι του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη των πυρόπληκτων παραγωγών και μένει να φανεί σε ποιο ύψος αυτή θα ανέλθει. 


Στόχος θα πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αν και οι ζημιές φέτος στην ευρωπαϊκή γεωργία από διάφορες αιτίες (παγετός, φωτιές, καύσωνας, πλημμύρες) είναι πολύ μεγάλες κι ως εκ τούτου πολλές, αν όχι οι περισσότερες, χώρες – μέλη προσβλέπουν στην κοινοτική συνδρομή για τη στήριξη των αγροτών τους. Υπάρχουν σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία και εκεί θα επικεντρωθούμε, θα αυξήσουμε την πίεσή μας για να ενεργοποιηθούν.

Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε μια αυξημένη μοριοδότηση των παραγωγών των πυρόπληκτων περιοχών στα προγράμματα που απευθύνονται στους αγρότες όλης της χώρας, όπως οι νέοι αγρότες και τα σχέδια βελτίωσης (οι προκηρύξεις αναμένονται το Φθινόπωρο).

Με ενεργοποίηση του υπομέτρου 5.2 που προβλέπει τη χορήγηση ενισχύσεων, οι οποίες διασφαλίζουν τη δυνατότητα των γεωργών και των κτηνοτρόφων που επλήγησαν να ανασυστήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους και να παραμείνουν στις αγροτικές περιοχές συνεχίζοντας την οικονομική τους δραστηριότητα.

Με αύξηση των πόρων των Μέτρων του ΠΑΑ 4.3.4 για την αγροτική οδοποιία και 4.3.1 για τα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα ώστε να κατευθυνθούν πόροι στις πυρόπληκτες περιοχές. Ακόμα με την επιτάχυνση των πληρωμών στους δικαιούχους που εδρεύουν σε πληγείσες περιοχές για το σύνολο των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επίσης μέσω του τραπεζικού συστήματος μπορούν να δοθούν δάνεια και σε πυρόπληκτους παραγωγούς με ευνοϊκούς όρους, όπως χαμηλά επιτόκια, μειωμένες εξασφαλίσεις και μεγάλη περίοδο αποπληρωμής.

Ο χειμώνας που πλησιάζει και οι μέρες που έρχονται δεν επιτρέπουν εφησυχασμούς για να μη μείνει κανείς συμπολίτης μας απροστάτευτος. 


*Του Θόδωρου Βασιλόπουλου , Γεωπόνου Τ.Ε.
Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 


https://www.facebook.com/theodoros.vasilopoylos

 

Σχόλια