Η "έκρηξη" στα εμπορεύματα κάνει τους εγκληματίες πιο ριψοκίνδυνους .Η κλοπή εμπορευμάτων όπως τα ξύλα, τα μέταλλα και οι καλλιέρ...
Η "έκρηξη" στα εμπορεύματα κάνει τους εγκληματίες πιο ριψοκίνδυνους .Η κλοπή εμπορευμάτων όπως τα ξύλα, τα μέταλλα και οι καλλιέργειες τροφίμων δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Ωστόσο, ο συνδυασμός των τιμών που ανεβαίνουν, της πανδημίας και του πλήγματος που έχει δεχτεί η παγκόσμια οικονομία έχει δημιουργήσει ένα ασυνήθιστα "εύφορο" έδαφος για τους εγκληματίες του κλάδου.
Τα στοιχεία για το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν, όχι μόνο γιατί οι αρμόδιες αρχές χρησιμοποιούν διαφορετικά δεδομένα, αλλά και γιατί μεγάλο μέρος αυτών αφορά την περίοδο πριν από την πανδημία. Έπειτα από επικοινωνία με ειδικούς, αστυνομικές αρχές και θύματα, αποτυπώνεται μια εικόνα αύξησης της εγκληματικής δραστηριότητας, καθώς το άλμα στις τιμές των εμπορευμάτων τροφοδοτεί έναν ακόμα "υπερκύκλο" όπως αυτόν που έλαβε χώρα στην πρώτη δεκαετία του αιώνα.
Στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ καταγράφονται περιπτώσεις όπου κλέβουν τους καταλύτες αυτοκινήτων για να πάρουν το μέταλλο. Στη Νιγηρία, η οποία, όπως πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, υποφέρει από πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων, κάποιοι αγρότες καταγγέλλουν τους κλέφτες που στοχεύουν τις καλλιέργειές τους. "Παλιά έκλεβαν μικρές ποσότητες", λέει ο Johnson Akinwunmi, ένας αγρότης στην πολιτεία Ondo που καλλιεργεί κακάο και μανιόκα. "Τώρα φτάσαμε σε ιστορικό υψηλό", προσθέτει.
Επίσης, παρατηρείται και το φαινόμενο της απάτης στα τρόφιμα, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει τη νόθευση τροφίμων, την αντικατάστασή τους με ένα κατώτερο προϊόν ή την παραποίηση της προέλευσής του. Στη Μαλαισία εγκληματίες επανασυσκευάζουν το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι σε δοχεία για να το πουλήσουν ως φοινικέλαιο, το οποίο είναι πιο ακριβό.
Ο δείκτης τιμών τροφίμων του ΟΗΕ
Στην Ινδία πάνω από 500 άτομα αρρώστησαν τον Απρίλιο μετά την κατανάλωση νοθευμένου αλευριού φαγόπυρου. Σύμφωνα με την αστυνομία, υπάρχει σημαντική αύξηση στην πρόσμειξη μπαχαρικών όπως ο κουρκουμάς και το τσίλι με φθηνότερες και συχνά τοξικές ουσίες, όπως το ρυζάλευρο και οι βαφές ανιλίνης.
Οι τιμές του ξύλου στις ΗΠΑ κατέγραψαν ιστορικό υψηλό τον Μάιο και τώρα υπερδιπλασιάζονται σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Ο χαλκός αυξήθηκε κατά 70% την ίδια περίοδο, έχοντας σημειώσει επίσης ρεκόρ τον περασμένο μήνα. Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως αυξήθηκαν για 12ο διαδοχικό μήνα τον Μάιο στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.
"Η αξία των εμπορευμάτων στη μαύρη αγορά αλλάζει ακριβώς όπως και στη νόμιμη αγορά", αναφέρει ο Jim Yarbrough, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας στο Βρετανικό Ινστιτούτο Τυποποίησης που παρακολουθεί τους κινδύνους της εφοδιαστικής αλυσίδας. "Αυτό θα οδηγήσει σε εγκληματική δραστηριότητα, όπως σε κάθε μορφή προσφοράς και ζήτησης".
Χαλκός
Παρότι η άνοδος των τιμών παρείχε κίνητρο για εγκλήματα που σχετίζονται με τα εμπορεύματα, η πανδημία έδωσε κι αυτή νέες ευκαιρίες. Οι διακοπές στις προμήθειες και η μειωμένη διαθεσιμότητα ορισμένων υλικών οδήγησαν πολλούς επιχειρηματίες στο να συνεργαστούν με προμηθευτές που δεν γνώριζαν, αναφέρει η Kimberly Carey Coffin, τεχνική διευθύντρια στη Lloyd's Register, μια εταιρεία διασφάλισης ποιότητας.
Ακόμα και έμπειροι αγοραστές κινδυνεύουν να εξαπατηθούν. Το περασμένο καλοκαίρι η ελβετική εταιρεία εμπορευμάτων Mercuria Energy Group Ltd. αγόρασε από έναν Τούρκο προμηθευτή χαλκό αξίας 36 εκατ. δολαρίων, αλλά αντί για χαλκό παρέλαβε πολύχρωμες πλάκες.
Χαλκός
Υπάρχουν κλέφτες με φορτηγά που κυνηγούν βαγόνια τρένων που ξεκινούν από ορυχεία όπως το Escondida της BHP Group ή το Zaldivar, το οποίο διαχειρίζεται η Antofagasta Plc, εξηγεί ο Egidio Ojeda, ένας αξιωματικός από την αστυνομία της Χιλής. Κλέβοντας ένα ή δύο δέματα φύλλων χαλκού κάθε φορά, κερδίζουν από το καθένα περίπου 20 εκατομμύρια χιλιανά πέσος ή 27.500 δολάρια. Τον Μάρτιο η αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα κοντά στις γραμμές του τρένου. Στο φορτηγό τους βρήκαν εργαλεία που μπορούσαν να κόψουν τους μεταλλικούς ιμάντες που στερεώνουν τις χάλκινες πλάκες.
Πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ενισχύουν την ασφάλειά τους. Ο Olusegun Olaniyi, ένας αγρότης στην πολιτεία Osun στη νοτιοδυτική Νιγηρία, πληρώνει φύλακες που πραγματοποιούν περιπολίες για να προστατεύσουν την περιουσία του και για να περιορίσουν την κλοπή προϊόντων που καλλιεργεί (μανιόκα, καλαμπόκι κ.ά.). Όπως αναφέρει, οι κλέφτες έρχονται συνήθως τη νύχτα και το απόγευμα, όταν οι εργάτες κάνουν διάλειμμα.
Η αντιμετώπιση της απάτης στα τρόφιμα, η οποία εκτιμάται ότι κοστίζει στη βιομηχανία τροφίμων έως και 40 δισ. δολάρια ετησίως σε απώλειες πωλήσεων και ανακλήσεις προϊόντων, είναι ακόμα πιο δύσκολη. Λόγω της πολυπλοκότητας που υπάρχει στις αλυσίδες εφοδιασμού, τα προϊόντα αλλάζουν χέρια πολλές φορές, και συχνά πέρα από τα σύνορα, πριν φτάσουν στα ράφια των σούπερ-μάρκετ.
Απάτες τροφίμων
Οι υποθέσεις που καταχωρίστηκαν ως απάτη, νοθεία ή αφορούσαν την αυθεντικότητα ενός προϊόντος αυξήθηκαν κατά 38% το τελευταίο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019, σύμφωνα με την εταιρεία Food Forensics Ltd.
"Δεν είχαμε ποτέ ξανά τόσο πολλή δουλειά, ειδικά με λευκά ψάρια, ντομάτες, ρύζι και άλλα βασικά προϊόντα που είναι "ευάλωτα" στην απάτη", τονίζει ο Rick Sanderson, διευθυντής ανάπτυξης επιχειρήσεων στη Food Forensics.
Η πανδημία έχει καταστήσει πιο περίπλοκες τις προσπάθειες καταστολής της εγκληματικής δράσης. Οι πόροι της αστυνομίας έχουν ανακατευθυνθεί, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της κυβέρνησης για την ασφάλεια των τροφίμων δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να επισκέπτονται εργοστάσια σε μέρη όπως η Ινδία, με αποτέλεσμα η δειγματοληψία να είναι δύσκολη. Ταυτόχρονα, οι ηλεκτρονικές αγορές και οι πλατφόρμες παράδοσης προϊόντων δημιουργούν περισσότερες ακόμα ευκαιρίες για την παράνομη πώληση προϊόντων, αναφέρει η Coffin της Lloyd's Register.
πηγή:capital.gr
Σχόλια