Ανοδικές τιμές για τα αγροτικά προϊόντα αλλά χαμηλές παραγωγές - Εκρηκτική άνοδος τιμών σε στάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, μηδική & βαμβάκι...

Εκρηκτική άνοδος τιμών σε στάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, μηδική -το βαμβάκι βαδίζει για 60 λεπτά! Ανοδικές τιμές για τα αγροτικά προϊόντα , αλλά...


Εκρηκτική άνοδος τιμών σε στάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, μηδική -το βαμβάκι βαδίζει για 60 λεπτά! Ανοδικές τιμές για τα αγροτικά προϊόντα , αλλά... δεν υπάρχουν κιλά στον κάμπο! 

Εκρηκτική άνοδος τιμών σε στάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, μηδική, πρόβειο γάλα ενώ ακολουθεί το βαμβάκι

Η εκρηκτική άνοδος που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, από τη μια σκορπά χαμόγελα αισιοδοξίας στους παραγωγούς, από την άλλη σκορπίζει θλίψη καθώς αρκετοί έχασαν τις σοδειές τους από θεομηνίες, όπως πλημμύρες, παγετοί, καύσωνες και χαλάζι.

Ειδικότερα τα πρώτα θετικά σημάδια ήρθαν στον κάμπο από την άνοδο στην τιμή του κριθαριού που ξεπέρασε ακόμη και τα 22 λεπτά το κιλό, ενώ κάποιοι παρέδωσαν μέχρι και 25, όταν πέρυσι η τιμή δεν είχε πάνω από 18 λεπτά. Μετά ακολούθησε το σιτάρι, στο οποίο όμως είχαμε μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις, από 10 μέχρι και 40%, λόγω τουπαγετού στις αρχές της άνοιξης, του λίβα στα τέλη Απρίλη, αρχές Μάη και των άστατων καιρικών συνθηκών του Ιουνίου. Είναι προφανές ότι φέτος η ζήτηση υπερίσχυσε της προσφοράς στα σιτηρά με αποτέλεσμα από τα 20 λεπτά το κιλό το σκληρό πέρυσι στα αλώνια να φτάσουμε φέτος στα 26 με 27, ενώ πλέον γίνονται εμπορικές πράξεις και στα 30 λεπτά το κιλό.


Εκρηκτική είναι και η άνοδος στη μηδική που φτάνει μέχρι και τα 22 λεπτά το κιλό, όταν τα τελευταία χρόνια οι τιμές κυμαίνονταν από 12 μέχρι 14 λεπτά το κιλό. Ανάλογη πορεία ακολουθεί και το καλαμπόκι, του οποίου η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στη Θεσσαλία το επόμενο διάστημα, αλλά ήδη στις πιο νότιες περιοχές της χώρας γίνονται εμπορικές πράξεις με 27 λεπτά το κιλό, έναντι 18 έως 20 λεπτών πέρυσι.


Φυσικά κριθάρι, καλαμπόκι, μηδική είναι και ζωοτροφές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραπονιούνται οι κτηνοτρόφοι, ότι η έλλειψη προσφοράς εκτόξευσε τις τιμές. Οι τελευταίοι θεωρούν ότι έχει γίνει μεγάλη ζημιά στα καλαμπόκια (κάποιοι κτηνοτρόφοι καλλιεργούν και οι ίδιοι καλαμπόκι για να διασφαλίσουν τις ζωοτροφές τους) από τον μεγάλο πληθυσμό των αγριόχοιρων…

Παράλληλη αύξηση με τη φυτική παραγωγή πάντως παρατηρείται και στη ζωική και συγκεκριμένα στο γάλα, καθώς το πρόβειο που πριν 3 χρόνια βρισκόταν κάτω από τα 80 λεπτά το κιλό, έφτασε στο 1,2 ευρώ, ενώ ο κτηνοτροφικός συνεταιρισμός Ελασσόνας έκλεισε τιμή 1,25 ευρώ το κιλό με το τυροκομείο του Μπίζιου.

Και τέλος ακολουθεί το βαμβάκι, το οποίο όμως έχει και αυτό φέτος τα δικά του προβλήματα, λόγω προσβολής κυρίως από ρόδινο σκουλήκι, ενώ η καλλιέργειά του, λόγω του ακριβού κόστους νερού και των χαμηλών τιμών τα τελευταία χρόνια, βαίνει μειούμενη κάθε χρόνο στην ανατολική Θεσσαλία (αντίθετα κρατά σταθερά την καλλιέργεια η Καρδίτσα). Ενώ λοιπόν τα τελευταία χρόνια η τιμή του σύσπορου βαμβακιού κυμαινόταν από 38 έως 48 λεπτά το κιλό, φέτος φαίνεται να «καβαλά» ακόμη και 60 λεπτών το κιλό!

Αξλιζει να τονιστεί ότι άνοδο στις τιμές (μέχρι και 80%) είχαν και τα φρούτα κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, αλλά ο παγετός έκαψε τις σοδειές και ελάχιστοι επωφελήθηκαν από αυτές τις τιμές, καθώς οι περισσότεροι αναμένουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ενώ σταθερά υψηλές τιμές διατηρούν τα τελευταία χρόνια τα ακτινίδια.

 πηγή: thessaliatv.gr

Σχόλια