Νέα Νοθεία Φέτας στη Σουδία: Τι δήλωσε ο ιδιοκτήτης της γαλακτοβιομηχανίας στα Τρίκαλα Νέο σκάνδαλο, αυτή τη φορά στη Σουηδία, με φέτα-μαϊμο...
Νέα Νοθεία Φέτας στη Σουδία: Τι δήλωσε ο ιδιοκτήτης της γαλακτοβιομηχανίας στα Τρίκαλα
Νέο σκάνδαλο, αυτή τη φορά στη Σουηδία, με φέτα-μαϊμού φτιαγμένη εξ ολοκλήρου με αγελαδινό γάλα – «Κοκκίνισε» ο ανταγωνισμός στις τιμές των εξαγωγών.Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες ένα νέο σκάνδαλο με φέτα μαϊμού που εξήχθη από την Ελλάδα σε Σουηδία και Γερμανία, αμαυρώνει τη φήμη του ενός από τα πολυτιμότερα εξαγωγικά προϊόντα της χώρας μας.
Μετά από καταγγελία ανταγωνίστριας εταιρείας -και όχι εξαιτίας των ελέγχου των αρμόδιων αρχών, όπως θα έπρεπε- ανεξάρτητο πιστοποιημένο εργαστήριο της Σουηδίας εντόπισε «φέτα ΠΟΠ», την οποία εξήγαγε μεγάλη ελληνική γαλακτοβιομηχανία της Θεσσαλίας στη σκανδιναβική χώρα, χωρίς σταγόνα αιγοπρόβειου γάλακτος!
Υπενθυμίζεται ότι η φέτα ΠΟΠ, παρασκευάζεται είτε από 100% πρόβειο γάλα ελληνικών φυλών, είτε από αιγοπρόβειο, σε αναλογία 30% γίδινο (το μέγιστο) και 70% πρόβειο.
Τι δήλωσε ο ιδιοκτήτης της γαλακτοβιομηχανίας στα Τρίκαλα
Στη νέα περίπτωση νοθείας, τη «φέτα» με το όνομα BABA FARM, που τελικά αποδείχθηκε «σκέτο λευκό τυρί», έστειλε προς εξέταση στο σουηδικό εργαστήριο η εταιρεία Di Luca & Di Luca AB, η οποία εισάγει και διακινεί μεσογειακά προϊόντα. Η φέτα που εισάγει από την Ελλάδα η εν λόγω εταιρεία διακινείται με την επωνυμία ΖΕΤΑ κυρίως στην αγορά της Σουηδίας και δευτερευόντως της Γερμανίας.
Την προηγούμενη φορά, στην περίπτωση της τρικαλινής γαλακτοβιομηχανίας Όμηρος, είχε διοχετευτεί στη Γερμανία «φέτα» με περιεκτικότητα 50% έως 80% σε αγελαδινό γάλα, με την τρικαλινή γαλακτοβιομηχανία να ισχυρίζεται ότι επρόκειτο «τεχνικό λάθος εξ αμελείας δίχως την ύπαρξη δόλου».
Το σκάνδαλο νοθευμένης φέτας στην σουηδική αγορά ξέσπασε όταν η εταιρία Di Luca & Di Luca AB, με έδρα την Στοκχόλμη, έστειλε για ανάλυση δείγματα φέτας των σημάτων --BABA FARM-- και --Garant Feta-- από τα ράφια σουηδικών supermarket. Στο πρώτο σήμα βρέθηκε μόνο αγελαδινό γάλα και δεν ανιχνεύτηκε καθόλου αιγοπρόβειο, ενώ στο δεύτερο μόνο ελάχιστη ποσότητα πρόβειου και μεσαία ποσότητα γίδινου.
Τα σήματα αυτά συνδέονται με την LA Farm AE των Τρικάλων και ο ιδιοκτήτης Ευάγγελος Πλεξίδας μίλησε στο "Ύπαιθρος χώρα" αφήνοντας αιχμές για την διαδικασία ελέγχου. Κατά την άποψή του η λήψη των δειγμάτων και η εξέτασή τους δεν έγινε με τον προβλεπόμενο τρόπο. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στους εξαντλητικούς ελέγχους που έχει δεχθεί η εταιρία του από κλιμάκια ΕΛΓΟ - --Δήμητρα-- το τελευταίο διάστημα χωρίς να διαπιστωθεί κάτι μεμπτό. Ο επιχειρηματίας δήλωσε πως στους ελέγχους των αρχών έγινε έλεγχος των ισοζυγίων για τους τελευταίους 18 μήνες και δεν βρέθηκε πρόβλημα, ενώ και σουηδική αλυσίδα διενήργησε αναλύσεις και τα δείγματα βρέθηκαν κανονικά.
Κατά την άποψη του κ. Πλεξίδα η υπόθεση είναι δυσφημιστική για την φέτα και είναι αποτέλεσμα κακόβουλων πράξεων που εκπορεύονται από τον μεγάλο ανταγωνισμό για πωλήσεις φέτας που φτάνει σε βαθμό αντιπαλότητας μεταξύ των εμπόρων φέτας αλλά και των γαλακτοβιομηχανιών.
Τέλος σημειώνει πως η εταιρία του μαζί με ομοειδής επιχειρήσεις δίνουν αγώνα να αυξηθεί η τιμή της φέτας διεθνώς και να επωφεληθεί με αυτό τον τρόπο και ο Έλληνας κτηνοτρόφος. Σε αυτές τις πρωτοβουλίες, όπως ανέφερε ο ιδιοκτήτης της Θεσσαλικής γαλακτοβιομηχανίας βρίσκονται απέναντι οι αλυσίδες supermarket του εξωτερικού.
ΠΗΓΗ: ypaithros.gr
Σχόλια