Ενώ μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την εκπνοή της εξαγωγικής περιόδου, η επιστροφή ποσότητας σταφυλιών που είχαν εξαχθεί στη Γερμανία, τα οπο...
Ενώ μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την εκπνοή της εξαγωγικής περιόδου, η επιστροφή ποσότητας σταφυλιών που είχαν εξαχθεί στη Γερμανία, τα οποία δεν έγιναν αποδεκτά λόγω της φθοράς που είχαν υποστεί από τον καύσωνα, είναι μια ακόμα ψηφίδα στο σκηνικό του ολέθρου στους αμπελώνες της Κρήτης.
Χιλιάδες τόνοι σταφυλιών που έβρασαν με τις εγκαυματικές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν, βρίσκονται στις κουρμούλες και θα καταλήξουν στα αζήτητα, καθώς κάθε μέρα καταγράφονται νέες καταστροφές στο προϊόν. Η φετινή εξαγωγική περίοδος σβήνει αφήνοντας πίσω της μια δραματική χρονιά για το σταφύλι που είναι από τις χειρότερες στην ιστορία του προιόντος.
Το όλο θέμα συζητήθηκε χθες στο πλαίσιο αλλεπάλληλων επαφών που είχαν τα αγροτικά στελέχη του νομού με την τοπική διοίκηση του ΕΛΓΑ, τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη και την περιφερειακή σύμβουλο και πρόεδρο AREPO Ειρήνη Χουδετσανάκη.
Τι πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί
Κάθε μέρα οι προβλέψεις γίνονται όλο και χειρότερες σε σχέση με το μέλλον της φετινής εξαγωγικής περιόδου, τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποίος σημειώνει ότι η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 3.500 τόνους. Ο ίδιος σημειώνει ότι στο πλαίσιο της συνάντησης που έγινε με τον ΕΛΓΑ εξετάστηκε όλο το εύρος των προβλημάτων που έχουν ανακύψει και τα συμπεράσματα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ήταν κοινά.
Αυτό το οποίο συμφωνήθηκε, όπως ο περιγράφει ο πρόεδρος είναι ότι θα πρέπει να ανοίξει και πάλι το σύστημα για να δηλωθούν τα αμπέλια και παράλληλα να βγουν οι γεωπόνοι να κάνουν την αποτίμηση της ζημιάς που έχει σημειωθεί. Παράλληλα θα πρέπει όλοι όσοι τρυγούν να αφήνουν μέρος του κατεστραμμένου προϊόντος ώστε να το δουν τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ και να μπορούν να το καταγράψουν.
Αυτό που θα πρέπει να έχει υπόψη του ο παραγωγός είναι, ανά στρέμμα να αφήνει δέκα κουρμούλες απείραχτες στη μέση του αμπελώνα, ώστε να έχει εικόνα ο γεωπόνος που θα τις αποτιμήσει. Ο κ. Ιερωνυμάκης εξηγεί ότι οι ζημιές θα φανούν τις επόμενες μέρες και δυστυχώς σε δέκα μέρες που εκπνέει η εξαγωγή και δεν θα υπάρχει σταφύλι για να διατεθεί αφού έχει χαθεί η εμπορικότητα του…
Δυστυχώς ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι οι εξαγωγή του προϊόντος θα φτάσει τους 5.000, σήμερα βλέπουμε ότι δεν θα περάσουν τους 3.000 τόνους επειδή το φαινόμενο της καταστροφής είναι σε εξέλιξη.
Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι κάποια ψυγεία που έφυγαν για να εξαχθούν στη Γερμανία και ήταν βρασμένα από τον καύσωνα επέστρεψαν πίσω. Μιλάμε για μικρές ποσότητες του προϊόντος, αλλά το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό σε σχέση με την εικόνα που υπάρχει. Δυστυχώς η φετινή εξαγωγική περίοδος έχει χαθεί.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις οινοποιήσιμες ποικιλίες οι οποίες έχουν χάσει την εμπορικότητά τους. Όταν ένα σταφύλι μαραθεί, δεν είναι εμπορικό. Και το πρόβλημα δεν είναι αισθητικό αλλά και ουσίας. Διότι ένα σταφύλι που έχει καεί, έχει χάσει και τα αρώματά του και τα σάκχαρά του.
Σύσκεψη στην Περιφέρεια
Για τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη η αμπελουργία από τον πρόσφατο καύσωνα, ενημέρωσαν χθες τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη τα μέλη της Οργάνωσης Ελαιουργών-Αμπελουργών Κρήτης.
Στη συνάντηση στην Περιφέρεια παρουσία των βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη, της περιφερειακής συμβούλου και προέδρου AREPO Ειρήνης Χουδετσανάκη, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Πρίαμος Ιερωνυμάκης ανέφερε ότι από τους 15.000 έως 20.000 χιλιάδες περίπου τόνους σταφυλιού που εξάγει σε ετήσια βάση η Κρήτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως στη Γερμανία, φέτος υπολογίζεται ότι η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 3.500 τόνους.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης από την πλευρά του υπενθύμισε, ότι ήδη ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης έχει ενημερώσει τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο για τις καταστροφές από τον καύσωνα στην αγροτική παραγωγή-αμπελουργία στο νησί, ζητώντας να επισκεφθεί το νησί για να διαπιστώσει από κοντά την έκταση του προβλήματος στις αμπελουργικές περιοχές.
Παράλληλα ο κ. Ιερωνυμάκης έκανε γνωστό ότι στο πλαίσιο της αλληλεγγύης προς τους πυρόπληκτους σε συνεννόηση με την Περιφέρεια και τους εμπλεκόμενους φορείς θα ζητηθεί μια καμένη έκταση στην Αττική που θα δενδροφυτεύσει η Οργάνωση Ελαιουργών-αμπελουργών Κρήτης. Παράλληλα τόνισε ότι ο κλάδος ζητά να κατέβει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ως πολιτικός προϊστάμενος να δει την καταστροφή από κοντά και εκτός των άλλων να ανοίξει και ο φάκελος της ελιάς.
Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί, δυστυχώς η ελιά δεν έχει πολλά ασφαλιζόμενα αίτια, ώστε να καλύπτεται ο παραγωγός. Αυτό το οποίο ζητούν οι αγρότες είναι να γίνει μια οικονομοτεχνική μελέτη που θα τεκμηριώσει τον τρόπο με τον οποίο θα διευρυνθούν τα ασφαλιζόμενα αίτια της ελιάς, ώστε το προϊόν να καλύπτεται και την περίοδο της ανθοφορίας και όχι μόνο της καρπόδεσης. Καταλαβαίνουμε ότι έτσι θα αυξηθούν τα ασφάλιστρα αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε κατοχυρωμένοι σε σχέση με το προϊόν.
Πηγή: patris.gr
Σχόλια