Ενώ στους άλλους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου οι παραγωγοί παλεύουν για την καθιέρωση του φραγκόσυκου, στην Κορινθία αρκετοί παραγωγο...
Ενώ στους άλλους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου οι παραγωγοί παλεύουν για την καθιέρωση του φραγκόσυκου, στην Κορινθία αρκετοί παραγωγοί στρέφουν την προσοχή τους στην καλλιέργεια πεπονιού και καρπουζιού.
Όπως μας ενημέρωσαν από τη ΔΑΟΚ Κορινθίας, η καλλιέργεια πεπονιού, που είναι και βασική, ξεπερνά τα 350 στρέμματα και ακολουθεί η καλλιέργεια καρπουζιού σε 150 στρέμματα, με τάσεις αυξητικές για τα επόμενα χρόνια, αν και η πανδημία αποτέλεσε ανάχωμα στα σχέδιά τους. Ο παραγωγός Παναγιώτης Πιπέρης, αναφερόμενος στην καλλιέργεια, δήλωσε ότι «η καλλιέργεια πεπονιού και καρπουζιού γίνεται σε κτήματα 5-20 στρεμμάτων με τη στρεμματική απόδοση να κυμαίνεται από 3-4 τόνους.
Σε ό,τι αφορά την αγορά, θα πρέπει να πούμε ότι φέτος επηρεάσθηκε περισσότερο και από την περασμένη χρονιά. Η τιμή του στρόγγυλου πεπονιού ξεκίνησε από 40 λεπτά και τώρα έχει πέσει στα 20 λεπτά. Πέρσι ξεκίνησε με 30 λεπτά και έμεινε σταθερή μέχρι το τέλος της περιόδου. Μέχρι τώρα έχει γίνει συγκομιδή του 20% και αφορά κυρίως το πρώιμο πεπόνι». Όσον αφορά το αργείτικο πεπόνι, όπως εξηγεί ο κ. Πιπέρης, η τιμή του την περασμένη χρονιά ξεκίνησε στα 60 λεπτά και έπεσε στα 50 λεπτά, ενώ φέτος έχει ξεκινήσει στα 80 λεπτά και τώρα είναι στα 70 λεπτά.
Τέλος, για το καρπούζι, ο κ. Πιπέρης σημειώνει ότι η καλλιέργειά του είναι μικρότερη σε σχέση με το πεπόνι, με την τιμή φέτος να κυμαίνεται στα 10-12 λεπτά.
Σχόλια