Ψηλά και απρόβλεπτα οι τιμές των ζωοτροφών

Ψηλά και απρόβλεπτα οι τιμές ζωοτροφών, αποδιοργανώνουν την επιχειρηματικότητα στην κτηνοτροφία. Εκτός πραγματικότητας κινούνται πλέον οι τι...


Ψηλά και απρόβλεπτα οι τιμές ζωοτροφών, αποδιοργανώνουν την επιχειρηματικότητα στην κτηνοτροφία. Εκτός πραγματικότητας κινούνται πλέον οι τιμές των ζωοτροφών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 40κιλο σακί καλαμποκιού το προμηθεύονται οι κτηνοτρόφοι με 15 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε 37 λεπτά περίπου το κιλό.

Για το υπόλοιπο της χρονιάς, θεωρείται πλέον δεδομένη η αγορά ζωοτροφών με τιμή τουλάχιστον 25% υψηλότερη συγκριτικά με τα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί στις αρχές της γαλακτοκομικής περιόδου του 2020. Το μυαλό όλων των κτηνοτρόφων πλέον είναι στη χειμερινή περίοδο, αφού εκτός από την εκτόξευση των τιμών σε βασικά σιτηρά και κτηνοτροφικά φυτά, παρατηρούνται ήδη ελλείψεις. 

«Τα τριφύλλια έχουν πουληθεί ήδη πριν καν κοπούν στο χωράφι με τις τιμές να έχουν ξεφύγει στα 23, 24, 25 λεπτά το κιλό. Ο καθένας ζητάει ό,τι θέλει» αναφέρει στην Agrenda ο Γιώργος Βαϊόπουλος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Αιγοπροβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, ενώ όπως αποκάλυψε, βρίσκεται αυτό το διάστημα καθ’ οδόν μια μεγάλη αποστολή αποξηραμένου τριφυλλιού από τη Ρουμανία, η ποιότητα του οποίου ωστόσο δεν προκρίνεται ως ιδανική για να καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων κτηνοτρόφων.


Σε ιστορικά υψηλά βρίσκεται και η τιμή του κριθαριού, το οποίο φεύγει από τον έμπορο με τιμή 25 έως 27 λεπτά το κιλό, ενώ και σε αυτήν την περίπτωση, οι όποιες εισαγωγές φτάνουν στην εγχώρια αγορά με ίδια τιμή με το εγχώριο. Πλέον άλλωστε τα παραγωγικά κριθάρια είναι ελάχιστα και έφυγαν με τιμή από 18 έως 22 λεπτά το κιλό στα αλώνια τον Ιούνιο. Όσοι αγρότες αποθήκευσαν, το διοχετεύουν και αυτοί με σημερινή τιμή αγοράς, ωστόσο οι ποσότητες αυτές είναι λιγοστές.

Με πάνω από 30 λεπτά το κιλό εφοδιάζονται και το καλαμπόκι οι κτηνοτρόφοι, όσο η εγχώρια αγορά μόλις αυτές τις ημέρες ξεκινά να εφοδιάζεται με τη φετινή σοδειά και οι ποσότητες φαντάζουν λιγοστές, αφού οι αποδόσεις λόγω του καύσωνα και της ξηρασίας μειώθηκαν. Μειωμένες πάντως αναμένεται ότι θα είναι και οι εισαγωγικές ροές αφού το πρόβλημα της ξηρασίας και του καύσωνα ήταν έντονο και στα υπόλοιπα παραγωγικά κέντρα των Βαλκανίων. Παράλληλα το κόστος για τη σόγια έχει υπερβεί τα 50 λεπτά το κιλό.

Σημειώνεται ότι η αγορά στο πρόβειο γάλα έχει κατοχυρώσει το 1,20 ευρώ το κιλό για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο, με την αύξηση των τιμών παραγωγού να δίνει ανάσες στους κτηνοτρόφους, ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες για το κατά πόσο η μεταποίηση θα τηρήσει τα συμβόλαια τα οποία τάζει σε παραγωγούς, ειδικά σε περιπτώσεις μεμονωμένων που διαχειρίζονται και την πλειοψηφία του εγχώριου τονάζ γάλακτος.
Επιπλέον 4 λεπτά επιβάρυνση στο αγελαδινό

Τουλάχιστον 4 λεπτά το κιλό επιβαρύνεται το κόστος παραγωγής του αγελαδινού γάλακτος στις οργανωµένες φάρµες που λειτουργούν στην Ελλάδα, µε βάση τις διαδοχικές αυξήσεις που καταγράφονται το τελευταίο εξάµηνο στις τιµές των ζωοτροφών και λοιπών εισροών που χρειάζονται οι µονάδες.

Σύµφωνα µε πολύ αυστηρούς υπολογισµούς, το µέσο κόστος εκτροφής ανά ζώο ανά ηµέρα έχει αυξηθεί κάτι παραπάνω από 2 ευρώ, καθώς από 6 ευρώ τον περασµένο χρόνο, σήµερα διαµορφώνεται στα 8,20 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, το µέσο κόστος εκτροφής, από 32 µε 34 λεπτά ανά κιλό παραγόµενου γάλακτος, σήµερα, ανάλογα µε την οργανωτική δοµή της φάρµας, προσεγγίζει τα 36-38 λεπτά το κιλό.

Ασήκωτο το βάρος των ζωοτροφών στα κοτοπουλάδικα

Αισθητό οικονομικό πλήγμα έχουν δεχθεί και οι οργανωμένες πτηνοτροφικές μονάδες από την άνοδο των ζωοτροφών, ενώ πλέον τα περιθώρια να στραφούν σε άλλες πρώτες ύλες για τα σιτηρέσια είναι μικρά, δεδομένης της κοινής πορείας που ακολουθούν οι τιμές των σιτηρών.

Εκπρόσωπος μεγάλης πτηνοτροφικής μονάδας σχολίασε ενδεικτικά στην Agrenda ότι η κατάσταση είναι τέτοια που σηκώνει «κρατική οικονομική ενίσχυση» για κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους στο μέτρο που αυτό γίνεται σε περιπτώσεις φυσικών και άλλων καταστροφών.


πηγή:agronews.gr

Σχόλια