Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη δύναμη καλλιέργειας κάνναβης στον κόσμο

Τη μεγαλύτερη θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας κάνναβης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στον Αλμυρό Μαγνησίας, λειτουργεί ο Γιάννης Μπουρούνης σ...


Τη μεγαλύτερη θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας κάνναβης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στον Αλμυρό Μαγνησίας, λειτουργεί ο Γιάννης Μπουρούνης σε μία έκταση 36 στρεμμάτων. Είναι ένας επιχειρηματίας που έχει επενδύσει στον τομέα της βιομηχανικής κάνναβης και εξάγει σε όλο τον κόσμο τα προϊόντα Cannavero, ενώ παράλληλα ασχολείται με την καλλιέργεια της στέβιας.

Ο ιδιοκτήτης παραγωγής της εταιρείας Agrofrodis, μιλώντας στην «ΥΧ», τονίζει ότι «η χώρα μας, με τη μεγάλη φωτοπερίοδο που διαθέτει, μπορεί σε εξελιχθεί στη μεγαλύτερη στον κόσμο δύναμη στην παραγωγή κάνναβης, αρκεί η ελληνική πολιτεία να κάνει πολλά βήματα μπροστά και να εκσυγχρονίσει περισσότερο το νομοθετικό πλαίσιο που θέσπισε». Ταυτόχρονα, ο ίδιος ετοιμάζει νέα μεγάλη επένδυση στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης, στην ίδια περιοχή, με το πρότζεκτ να είναι έτοιμο σε έναν χρόνο.


Να σημειωθεί ότι, μέχρι σήμερα, έχουν δοθεί στην Ελλάδα 95 άδειες εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης και περίπου 90 καλλιέργειας βιομηχανικής.

Τα προϊόντα της εταιρείας


Σύμφωνα με τον κ. Μπουρούνη, «η βιομηχανική μονάδα της Agrofrodis LTD για την παραγωγή των προϊόντων Cannavero περιλαμβάνει τρεις διακριτές μονάδες, αυτήν της θερμοκηπιακής καλλιέργειας ανθών κάνναβης, της επεξεργασίας των φυτών μετά τη συγκομιδή και τη μονάδα παραγωγής-συσκευασίας τελικών προϊόντων κάνναβης. Διαθέτει επιτελείο επιστημόνων που ερευνά και καθοδηγεί την καλλιέργεια της καλύτερης ποιοτικά κανναβιδιόλης στην ελληνική αγορά.

Η κανναβιδιόλη Cannavero είναι μία απόλυτα ασφαλής και φυσική ουσία, η οποία χρησιμοποιείται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Είναι 100% πιστοποιημένη κάνναβη του ευρωπαϊκού καταλόγου, χωρίς χημικά πρόσθετα και χωρίς ναρκωτικές επιδράσεις. Οι ανθοί κάνναβης (λουλούδια) Cannavero που παράγουμε είναι ένα 100% βιολογικό προϊόν, από επιλεγμένους ανθούς, πλούσιους στην ουσία της κανναβιδιόλης (CBD). Όλοι οι ανθοί συλλέγονται από οργανικές θερμοκηπιακές καλλιέργειες, αποξηραίνονται και ακατέργαστοι συλλέγονται και συσκευάζονται. Έχουν πιστοποιημένη ποιότητα και η περιεκτικότητά τους σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) είναι μικρότερη του νόμιμου ορίου 0,2%».

Τι πρέπει να γίνει για να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα

Ο κ. Μπουρούνης αναφέρεται στο μόνιμο άγχος όσων επενδύουν, αλλά και καλλιεργούν το φυτό της κάνναβης, σχετικά με την τήρηση της πολύπλοκης ελληνικής νομοθεσίας, η οποία κάποια στιγμή πρέπει να εκσυγχρονισθεί και να ενσωματωθεί στη σχετική ευρωπαϊκή. Δίνοντας έμφαση στον τομέα των ελέγχων, ο ίδιος κατέθεσε ήδη στα αρμόδια υπουργεία σχετικές προτάσεις, τις οποίες κοινοποιεί μέσω της «ΥΧ»:

✱ Κατ’ αρχάς, πρέπει να αυξηθεί το ελάχιστο όριο THC στα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα στο 0,3% (από 0,2%), καθώς και να αξιοποιηθούν οι αναπτυξιακές, μεταποιητικές και εμπορικές δυνατότητες, που έδινε το όριο ανοχής του 0,6%.

Δυστυχώς, το υπουργείο καταργεί το όριο ανοχής του 0,6% και αποκλείει κάθε αξιοποίηση των συγκομισμένων προϊόντων που υπερβαίνουν το 0,2%, αλλά δεν ξεπερνούν το 0,6%. Στην Ελλάδα, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, είναι πολύ εύκολο να ξεπεραστεί το όριο του 0,2% χωρίς την υπαιτιότητα του καλλιεργητή, με αποτέλεσμα αρκετοί αγρότες να μην μπορούν να αξιοποιήσουν την παραγωγή τους. Αν αυτή καταστρέφεται επειδή λόγω κλίματος ανέβηκε η THC πάνω από το 0,2% (και κάτω από 0,6%), τότε οι παραγωγοί θα αντιμετωπίζουν πλήρη απώλεια παραγωγής και εισοδήματος, ενώ θα μπορούσαν να την αξιοποιούν μέσω της μεταποίησης. Και αυτό με ποικιλίες ενταγμένες στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Σπόρων, που ελέγχονται από το υπουργείο. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι όλες οι χώρες της ΕΕ προσανατολίζονται στην αύξηση του ποσοστού THC στο 1%.

✱ Ενημέρωση των διωκτικών αρχών για τα νόμιμα προϊόντα (βιομηχανικής) κάνναβης που κυκλοφορούν στο εμπόριο, προκειμένου να σταματήσουν οι συλλήψεις επαγγελματιών. Η ανάλυση πρέπει να γίνεται στη βιομάζα της βιομηχανικής κάνναβης που περιέχει άνθη, φύλλα, στελέχη και όχι μόνο στον ανθό. Η κατάσχεση/καταστροφή της καλλιέργειας που φυτεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ευρωπαϊκού νόμου (δηλαδή όσοι έχουν άδεια, την ποικιλία που είναι εγγεγραμμένη στον κοινοτικό κατάλογο, τιμολόγιο αγοράς σπόρου κ.λπ.) να επιβάλλεται από τη δικαστική αρχή εφόσον αποδειχθεί στην έρευνα ότι ο αγρότης ή η εταιρεία δεν καλλιέργησαν σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.


Οι έλεγχοι πρέπει να αποσκοπούν στην απόκτηση δεδομένων σχετικά με τις καλλιέργειες, ώστε να κατανοήσουν πώς μια συγκεκριμένη ποικιλία αντιδρά σε μια δεδομένη περιοχή, προκειμένου να επιτραπεί η πιθανή διασταύρωση των ποικιλιών σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, που για κλιματολογικούς λόγους προφανώς δεν μπορούν να τηρήσουν το κανονικό όριο του THC στο 0,2%. Ο σκοπός των ελέγχων δεν πρέπει να είναι η επαλήθευση των ορίων της THC για την πρόληψη πιθανών ναρκωτικών, αλλά η συλλογή δεδομένων για τις διάφορες ποικιλίες που μπορούν να αξιολογηθούν σε εθνικό επίπεδο από κάθε χώρα και την ευρωπαϊκή επιτροπή.

Ουσιαστικά, η συνέπεια της υπέρβασης –η οποία πρέπει να εκτιμηθεί με μέσο όρο των δειγμάτων της ίδιας ποικιλίας σε μια χώρα– είναι η απομάκρυνση από τα μητρώα της ποικιλίας αυτής, εφόσον έχει υπερβεί το όριο του THC για δύο διαδοχικά έτη και υπόκειται στην έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό συνέβη ήδη στη Γερμανία, η οποία έχει εξουσιοδοτηθεί να απαγορεύσει την εμπορία δύο ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης στην επικράτειά της.

✱ Τέλος, να μπορεί μια επιχείρηση που έχει άδεια σποροπαραγωγής να κάνει πειραματικό αγρό με διάφορες ποικιλίες για τη δημιουργία νέων ποικιλιών.


Οι πολιτικές πρωτοβουλίες

Ο κ. Μπουρούνης θεωρεί ότι «σημαντικό ρόλο στο να ανοίξει και στη χώρα μας η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης έπαιξε ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης –επί ΣΥΡΙΖΑ– Βασ. Κόκκαλης, ο οποίος έβαλε όλους όσοι επένδυσαν στον τομέα αυτόν στα μεγάλα σαλόνια της διεθνούς αγοράς, με στοχευμένες ενέργειες και σωστές επαφές. Με την κυβέρνηση της ΝΔ, ο Άδωνης Γεωργιάδης εξέδωσε κάποιες αποφάσεις που ενισχύουν τον εγχώριο κλάδο, έγιναν βήματα προόδου, αλλά αναμένουμε περισσότερα. Ελπίζω κάποια στιγμή το πολιτικό προσωπικό της χώρας να κατανοήσει τη δυναμική της κάνναβης στο οικονομικό πεδίο και να μας βοηθήσει, όχι να αποτελούν τροχοπέδη στα σχέδιά μας».

πηγή:  ypaithros.gr

Σχόλια