Διαμαρτύρονται για παραβιάσεις στα βοσκοτόπια οι κτηνοτρόφοι του δήμου Μετεώρων

Ανάστατοι είναι οι κτηνοτρόφοι, κυρίως των ορεινών περιοχών των Τρικάλων, εξαιτίας των παραβιάσεων βόσκησης ζώων, τα οποία ανήκουν σε κτηνοτ...


Ανάστατοι είναι οι κτηνοτρόφοι, κυρίως των ορεινών περιοχών των Τρικάλων, εξαιτίας των παραβιάσεων βόσκησης ζώων, τα οποία ανήκουν σε κτηνοτρόφους όμορων περιοχών.Το πρόβλημα κυρίως αφορά στους κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών του δήμου Μετεώρων. Εδώ και πολλά χρόνια κτηνοτρόφοι όμορφων νομών αφήνουν ανεξέλεγκτα τα ζώα τους, κυρίως μεγάλα ζώα όπως αγελάδες, προφανώς εξαιτίας της έλλειψης βοσκοτόπων στις δικές τους περιοχές, να βοσκούν ανεξέλεγκτα στις ορεινές περιοχές των Μετεώρων.
 
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Μετεώρων και πρόεδρος των κτηνοτροφικών συλλόγων, Δημήτρης Κώττης, από το 2017 σημειώνονται συνεχείς παραβιάσεις στα βοσκοτόπια, είτε στο Μαλακάσι (το τελευταίο ορεινό χωριό του δήμου Μετεώρων) είτε στον Λογγά και αλλού.

Το πρόβλημα συνίσταται στην απουσία αντίδρασης από την πλευρά των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας, στην οποία έχει μεταφερθεί η σχετική αρμοδιότητα. Εξ αυτού του γεγονότος οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι και ο δήμος Μετεώρων έχουν αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, (Τμήμα Ζωικής Παραγωγής και Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας), ζητώντας, αφενός να επιληφθούν του θέματος και αφετέρου να επισπεύσουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Πάντως, οι κτηνοτρόφοι ορεινών περιοχών του δήμου Μετεώρων, που είναι ο δεύτερος σε έκταση δήμος στη χώρα, κυρίως των περιοχών στις οποίες οι παραβιάσεις είναι σχεδόν καθημερινές, εμφανίζονται αγανακτισμένοι δηλώνοντας αδυναμία να κατανοήσουν τη στάση της Περιφέρειας απέναντι στο θέμα, ενώ κάνουν έκκληση δια του προέδρου των κτηνοτροφικών συλλόγων, Δημήτρη Κώττη, στους συναδέλφους τους όμορφων περιοχών να μην προχωρούν σε παραβιάσεις στη βόσκηση των ζώων τους, πολλώ δε μάλλον σε μία περίοδο που η κτηνοτροφία αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα.

Επικαλούνται επίσης τον σχετικό νόμο (4351/2015) και απειλούν ακόμη και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, σε περίπτωση που δεν λυθεί το πρόβλημα.

 πηγή: ertnews.gr

Σχόλια