Αυξητική τάση στην καλλιέργεια φράουλας

Αυξάνει τα στρέμματα η φράουλα. Το καλό κλίμα από τις αγορές, αλλά και η τιμή του προϊόντος, συνεχίζουν να ανεβάζουν το ενδιαφέρον των παραγ...


Αυξάνει τα στρέμματα η φράουλα. Το καλό κλίμα από τις αγορές, αλλά και η τιμή του προϊόντος, συνεχίζουν να ανεβάζουν το ενδιαφέρον των παραγωγών της Ηλείας για αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Εκτός από τις υπό κάλυψη καλλιέργειες, πρόθεση παρουσιάζουν διάφοροι παραγωγοί να προχωρήσουν και στις υπαίθριες. Οι καιρικές συνθήκες της περιοχής ευνοούν αυτού του είδους τα εγχειρήματα, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το υψηλό ρίσκο της έκθεσης των φυτών σε ακραία φαινόμενα.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο Γιάννης Διασάκος, γεωπόνος της εταιρείας GEOPLANT ΑΕΕΓΕ, η οποία δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια και εμπορία της φράουλας. Όπως ο ίδιος μας εξηγεί, «η τάση αυτή για στροφή παραγωγών στην φράουλα οφείλεται και σε ένα σημαντικό ποσοστό στις μειωμένες τιμές παραγωγού που δέχονται τα άλλα προϊόντα, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να αναζητούν μία καλύτερη τύχη στη φράουλα, βλέποντας ότι έχει πάρει την ανιούσα».

Ο κ. Διασάκος κάνει λόγο για μία αύξηση η οποία μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 3.000 στρέμματα. «Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα εικόνα που έχουμε και με τις εκτιμήσεις μας, λόγω του έντονου ενδιαφέροντος των παραγωγών για την καλλιέργεια, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τις υπό κάλυψη καλλιέργειες. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό το οποίο στρέφεται προς την υπαίθρια φράουλα, με όλα τα ρίσκα που συνεπάγεται μία τέτοια κίνηση». Η υπαίθρια θα ξεκινήσει τη συλλογή στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, αν φυσικά το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, και ο κύκλος θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.


Τον Οκτώβριο οι πρώτες φυτεύσεις

Για αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κάνει λόγο και ο Ανδρέας Γουργουρής, μέλος της ομάδας παραγωγών ΥΡΜΙΝΗ. Υποστηρίζει ότι η μειωμένη παραγωγή των Ισπανών από τις άσχημες καιρικές συνθήκες δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς της Ηλείας να αυξήσουν τις καλλιέργειες τους για την επόμενη περίοδο.

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουρή, «οι πρώτες φυτεύσεις θα ξεκινήσουν προς τα τέλη Οκτωβρίου και μετά από έναν μήνα περίπου, αφού φυσικά το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες, θα ξεκινήσει η συλλογή κυρίως από πρώιμες ποικιλίες». Αναφερόμενος στο θέμα επιλογής των ποικιλιών, ο κ. Γουργούρης λέει ότι η Victory είναι αυτή που παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον σε σύγκριση με την Camarosa, η οποία παρουσιάζει σημαντική μείωση. Από τις πρώιμες ποικιλίες προτιμούν τη Fortuna, η οποία παρουσιάζει μια μικρή αύξηση.


Αναφερόμενος στο κόστος παραγωγής του πολλαπλασιαστικού υλικού, είπε ότι δεν θα υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις σε σύγκριση με πέρυσι και οι τιμές των φυτών θα κυμανθούν μεσοσταθμικά στα 20 περίπου λεπτά το τεμάχιο.

πηγή: ypaithros.gr

Σχόλια