Πώς θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους – Αναλυτικά η διαδικασία για ιδιοκτήτες καμένων σπιτιών, αγρότες, κτηνοτρόφους

Κλιμακωτές αποζημιώσεις ανάλογα με το αν η κατοικία ή η επιχείρηση που επλήγη από τις πυρκαγιές παραμένει λειτουργική, θα καταβληθούν στους ...


Κλιμακωτές αποζημιώσεις ανάλογα με το αν η κατοικία ή η επιχείρηση που επλήγη από τις πυρκαγιές παραμένει λειτουργική, θα καταβληθούν στους πυρόπληκτους. Συνολικά θα διατεθούν στους πυρόπληκτους 500 εκατομμύρια ευρώ, μέρος αυτών των χρημάτων μέσω προκαταβολών πριν τη διενέργεια ελέγχων.

Οι αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους θα δοθούν με διαδικασίες εξπρές και με μία μόνο ηλεκτρονική αίτηση. Στόχος οι προκαταβολές να καταβληθούν εντός του Αυγούστου.

Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, η προκαταβολή είναι 20 χιλιάδες ευρώ, εκ των οποίων 14.000 € η στεγαστική συνδρομή για την αποκατάσταση του σπιτιού και 6.000 € η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για όσα σπίτια είναι προσωρινά μη κατοικήσιμα, η προκαταβολή της αποζημίωσης είναι 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8 χιλιάδες € για να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης και 4.000 € για την οικοσκευή.

Σε 5.000 ευρώ ανέρχεται η πρώτη αρωγή για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι κατοικήσιμες, εκ των οποίων 3.000 € η προκαταβολή της στεγαστικής συνδρομής και 2.000 € η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Η συνολική αποζημίωση για τις κατοικίες θα φτάσει στο 80% της ζημιάς με ανώτατο όριο αποζημίωσης 1.000 ευρώ /τετραγωνικό μέτρο και με μέγιστη επιφάνεια αποζημίωσης τα 150 τ.μ. Το υπόλοιπο 20% θα χρηματοδοτηθεί με άτοκο δάνειο.

Η Πολιτεία προχωρά στην οριοθέτηση των πυρόπληκτων περιοχών και στη συνέχεια οι πυρόπληκτοι θα υποβάλουν αίτηση για αποζημίωση.

«Προϋπόθεση μέχρι τις 18 (Αυγούστου) που θα ανοίξει η πλατφόρμα να έχουν οριοθετηθεί οι Δήμοι για να υποβληθεί αίτηση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όσοι έπαθαν ζημιές σπεύδουν στους Δήμους προκειμένου να κάνουν αναγγελία καταστροφής κτηρίου και να γίνει αυτοψία από μηχανικούς.
Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Πώς θα δοθούν τα ποσά

Σε δύο φάσεις θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των αποζημιώσεων. Η πρώτη προβλέπει την παροχή προκαταβολής από τα τέλη Αυγούστου έως την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, μέσω μιας απλής διαδικασίας.

1ο βήμα:

Ορισμός δήμων και κοινοτήτων που θα χαρακτηριστούν «πληγέντες» (εντός των επόμενων ημερών)

2ο βήμα:

Ενεργοποίηση πλατφόρμας arogi.gov.gr (στις 18/08/2021)

3ο βήμα:

· Είσοδος στην πλατφόρμα με κωδικούς Taxis

· Επιλογή ακινήτου που έχει υποστεί φθορές

· (από το έντυπο Ε9 του πληγέντος)

· Αυτόματος έλεγχος αν το ακίνητο ανήκει στις πληγείσες περιοχές

4ο βήμα:

Υπεύθυνη δήλωση για την έκταση των ζημιών:

1. Ολική καταστροφή

2. Σοβαρές ζημιές που δεν επιτρέπουν τη χρήση

3. Σοβαρές ζημιές που επιτρέπουν τη χρήση

5ο βήμα:

Πίστωση «ενιαίας προκαταβολής»

(έως το τέλος Αυγούστου)

1. Ενίσχυση 600 €

2. Αντικατάσταση οικοσκευής (έως 6000 €)

3. Στεγαστική συνδρομή
Αποζημιώσεις για αγρότες

Εκατοντάδες ζώα απανθρακώθηκαν μέσα στη πύρινη λαίλαπα. Χιλιάδες ελαιόδενδρα, αμπέλια και μελλισοσμήνη έγιναν στάχτη. Οι καταστροφές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ανυπολόγιστες. Οι παραγωγοί που επλήγησαν, θα αποζημιωθούν άμεσα και χωρίς γραφειοκρατική ταλαιπωρία, διαβεβαιώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στους κτηνοτρόφους καταβάλλεται άμεσα προκαταβολή:

– από 14.000 ευρώ για πλήρως κατεστραμμένες κτιριακές εγκαταστάσεις

– 8.000 ευρώ για μερικώς κατεστραμμένες κτιριακές εγκαταστάσεις

– μέχρι 3.000 ευρώ για κτιριακές εγκαταστάσεις με μικρές ζημιές.

Στους αγρότες με πολυετείς καλλιέργειες:

– 4.000 ευρώ για πάνω από 50 στρέμματα

– 2.000 ευρώ για 10 έως 50 στρέμματα

– μέχρι 1.000 ευρώ για μικρότερες εκτάσεις.

Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν άμεσα.

Η πύρινη λαίλαπα στην Ηλεία προκάλεσε τριπλάσια καταστροφή στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο συγκριτικά με τις φωτιές του 2007. Το ασφαλισμένο ζωικό κεφάλαιο θα αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ.

Πηγή: ertnews.gr

Σχόλια