Σειρά προτάσεων από τους αγρότες για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική .Τις προτάσεις όλων των αγροτών κι εκπροσώπων φορέων της Κρήτης, αναμένε...
Σειρά προτάσεων από τους αγρότες για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική .Τις προτάσεις όλων των αγροτών κι εκπροσώπων φορέων της Κρήτης, αναμένει το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να καταρτίσει το νέο Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Παρά το γεγονός πως σε μεγάλο βαθμό οι βασικοί άξονες έχουν καθοριστεί, θεωρείται πως υπάρχει πεδίο διεκδικήσεων, ειδικότερα αναφορικά με τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, αλλά και τους παραγωγούς κηπευτικών, που εδώ και χρόνια ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη χώρα να υπάρξει κάποια σταθερή μέριμνα μέσω επιδοτήσεων για τα προϊόντα τους.
Ήδη, από την μέχρι τώρα διαβούλευση, έχουν προκύψει κάποιες βασικές θέσεις από πλευράς εκπροσώπων της Κρήτης, οι οποίες και ομαδοποιούνται ως προτάσεις για το νέο εθνικό στρατηγικό σχέδιο.
Μεταξύ αυτών, προτείνεται να καθιερωθεί συγκεκριμένη ποσοστιαία κλιμάκωση των επιδοτήσεων, η οποία να είναι ενισχυμένη στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Προτείνεται παράλληλα, το κατώτερο όριο έκτασης για τις μη συνδεδεμένες άμεσες ενισχύσεις να παραμείνει στα 4 στρέμματα.
Οι αγρότες ζητούν επίσης, μεταξύ άλλων να ενταχθούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, πέραν των 18 μέτρων που υλοποιούνται ήδη, τα βασικά θερμοκηπιακά προϊόντα που παράγονται στην Κρήτη, καθώς και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Φορείς κι εκπρόσωποι φορέων παράλληλα επιδιώκουν, να καθιερωθεί πλαφόν μεταφοράς ποσών από τον Πυλώνα Ι στον Πυλώνα ΙΙ της τάξεως του 5%.
Παραγωγοί κι εκπρόσωποι φορέων αναφέρονται ακόμα στην αναγκαία σύνδεση των πιστοποιημένων συμβούλων με την αγροτική παραγωγή, καθώς θεωρείται αναγκαίο ο εκάστοτε επιστήμονας που θα παράσχει συμβουλές να έχει γνώσεις και εμπειρία που να σχετίζεται με τις πραγματικές συνθήκες παραγωγής. Επιπρόσθετα δηλώνουν πως εφόσον κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, να υιοθετηθεί άμεση και υποχρεωτική αλληλεπίδραση των συμβούλων με τους παραγωγούς, ώστε να υπάρχει αντικειμενικός έλεγχος αποδοτικότητας.
Οι αγρότες ακόμα τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει κατάλληλη στελέχωση των υπηρεσιών με εξειδικευμένο προσωπικό, υποστήριξη των συνεταιριστικών οργανώσεων και οργανώσεων παραγωγών, καθώς και παροχή πρόσθετων κινήτρων με ενδεχόμενη μείωση φορολογίας για τη διασύνδεση των οργανώσεων με την παραγωγή.
Όλες αυτές οι προτάσεις, επρόκειτο να κατατεθούν υπόψη και του ίδιου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, ο οποίος προγραμμάτιζε επίσκεψη στην Κρήτη μέσα στον Αύγουστο. Η προοπτική της ωστόσο λόγω δεδομένων μοιάζει να απομακρύνεται, αφού πέραν από την αρχική πρόθεση του υπουργού δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη σχετική δήλωση.
Οι αγρότες της Κρήτης πάντως, σε σχέση με τη χάραξη της νέας πολιτικής πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για την Περιφέρεια, αφού υπάρχει κατακερματισμένος κλήρος σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή κάθε χρόνο τα ιστορικά δικαιώματα μειώνονται και αυτό που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού, είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν γίνεται η μικρότερη ζημιά. Οι αγρότες εκτιμούν επίσης ότι πρέπει να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα δώσουν κίνητρα και θα ωφελήσουν τους νέους για να μείνουν στον πρωτογενή τομέα.
πηγή:ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ
Σχόλια