Αρχαία Ολυμπία:Τεράστια καταστροφή στο Φυτικό & Ζωικό Κεφάλαιο από τις πυρκαγιές

Η επόμενη μέρα βρίσκουν ζωικό και φυτικό κεφάλαιο να μετρούν τις πληγές τους αφού χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και βοσκοτόπων στο Δήμο Αρ...


Η επόμενη μέρα βρίσκουν ζωικό και φυτικό κεφάλαιο να μετρούν τις πληγές τους αφού χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και βοσκοτόπων στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας παραδόθηκαν στις φλόγες, προκαλώντας ένα πολύ σοβαρό πλήγμα στην τοπική οικονομία.


“Σήμερα ζήσαμε τον τρόμο, αυτό που βλέπουμε σε καμιά ταινία επιστημονικής φαντασίας . Στα αλήθεια.!ΟΛΑ ΚΑΜΕΝΑ, ΟΛΑ! Εγώ φοβήθηκα πολύ, οσο δυνάμωνε ο αερας…Πήγαμε με τη Lina Dossi , τον Τζον Βαλ και το Dimitri Tsabros στο Λαλα Ηλείας.Τις πρώτες βοήθειες σε ζώα που έπαθαν εγκαύματα από τις φωτιές έδωσε η κτηνοτρόφος κ. Ευτυχία Φωτιάδη στην Ευρύτερη Περιοχή του ΛάλαΚαι σε γειτονικά χωριά. Είδαμε ζώα να ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ , ΝΑ ΠΟΝΟΥΝ από εγκαύματα, μια γιατρό να τρέχει για όλα. Η Eftihia Fotiadi , η κτηνιατρος της περιοχής ,μας καθοδήγησε για το που χρειαζεται βοηθεια. Και εκει είδαμε τον απόλυτο πόνο. ” , με αυτά τα λόγια ένας μέλος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας περιγράφει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές.

 

«Έχουμε ανάγκη από ζωοτροφές», τονίζει ο κ. Αλεξόπουλος κτηνοτρόφος από του Πόθου

«Το χωριό μας είναι τελείως καμένο. Είναι κτηνοτροφική η περιοχή μας και ελαιοπαραγωγική. Όπως βλέπεται τα δέντρα της ελιάς καταστράφηκαν όλα, τα περισσότερα σε ποσοστό 100% και ορισμένα 80% . Έχουμε ανάγκες για ζωοτροφές για να μπορέσουμε να τα ζήσουν αυτή τη στιγμή τα ζώα μας, όπου έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες για ένα εισόδημα», επισημαίνει ο κ. Χρήστος Αλεξόπουλος κτηνοτρόφος από του Πόθου που κάνει έκκληση για ζωοτροφές.

Ολοκληρωτική καταστροφή

Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική με τους αγρότες να ζητούν την άμεση παρέμβαση του κράτους για την ενίσχυση των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

«Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καεί πάνω από 100.000 στρέμματα και να μην αφήνουμε έξω το δάσος γιατί το δάσος και το περιβάλλον είναι αυτό που μας δίνει το δικαίωμα να ζούμε. Και τα ζώα που κάηκαν και όλα αυτά έχουν τη σημασία τους. Εμείς από την εικόνα που έχουμε όσα χωριά έχουν ελιές από όπου προέρχεται το βασικός εισόδημα έχουν καταστραφεί. Έχουν καεί σπίτια έχουν βγει άνθρωποι στο δρόμο, έχουν κτηνοτροφικές μονάδες που έχουν υποστεί ζημιές. Οι κτηνοτρόφοι έχουν πάθει μεγάλη καταστροφή, τα χωράφια που είχαν τις καλαμιές και τις βοσκές κάηκαν. Οπότε τα πρόβατα και τα γίδια και γενικά ότι έχουν οι άνθρωποι. Τα ζώα αυτά δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς να βοσκήσουν. Ακόμα και να βγάλει η φύση χορτάρι θα έχουν πρόβλημα σοβαρό. Άρα έχουν άμεση ανάγκη από ζωοτροφές.

 

«Άμεσα θα πρέπει η κυβέρνηση να στηρίξει τους πληγέντες αγρότες», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης

Για τον λόγο αυτό εμείς έχουμε επικοινωνήσει με τον Αντιπεριφερειάρχη, αλλά λόγω του ότι ήταν στις φωτιές δεν καταφέραμε να συναντηθούμε μαζί του. Όπως μας είπε όταν του θέσαμε αυτό το ζήτημα, και αυτός θα πάρει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή να διασφαλιστούν ζωοτροφές για τα ζώα των πληγέντων από την φωτιά. Εμείς κάνουμε έκκληση ώστε όποιος μπορεί να προσφέρει ζωοτροφές. Ο ΕΛΓΑ πρέπει να καταγράψει τις ζημιές και να δοθεί έκτακτο βοήθημα στους αγρότες. Έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις σταφίδας», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης.

Αποζημιώσεις άμεσα

Η έναρξη της καταγραφής των ζημιών από τα συνεργεία πρέπει να συνοδευτεί και από την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες, επισημαίνουν οι παραγωγοί και οι αγρότες, γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι άνθρωποι που τους πήρε το βιός η πύρινη λαίλαπα δεν θα έχουν να ζήσουν.

«Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες βιώνουμε πάλι τις ημέρες του 2007, ίσως σε λίγο μικρότερη έκταση, αλλά και πάλι οι καταστροφές είναι τεράστιες. Ιδίως στα χωριά του Δήμου της Αρχ. Ολυμπίας, όπου έχουμε καθημερινά επικοινωνία με παραγωγούς που μέσα στην απόγνωσή τους μας αναφέρουν ότι καταστράφηκαν ολοκληρωτικά οι καλλιέργειές τους αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις και τα σπίτια τους. Σε κάθε περίπτωση γνωρίζουμε ότι έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας κάποιες διαδιακασίες να υποβάλλουν οι παραγωγοί κάποια αίτηση για να αποζημιωθούν, να δηλώσουν δηλαδή τις ζημιές τους και έχουν σαν στοιχείο τη δήλωση του ΟΣΔΕ του 2021, όπου αναφέρονται σε αυτή οι καλλιέργειες, τα χωράφια που δηλώνει ο παραγωγός για την επιδότησή του. Αυτοί λοιπόν που κάνουν αίτηση θα προσκομίζουν στην ουσία το αντίγραφο της δήλωσης του ΕΛΓΑ, αυτό είναι που αναφέρει και την ασφάλιση των χωραφιών και προς εξυπηρέτηση μάλιστα των παραγωγών, είμαστε σε επικοινωνία με τους ανταποκριτές που θα κάνουν τις δηλώσεις, προκειμένου να μη χρειαστεί να περάσουν από το γραφείο αλλά στον καθένα να σταλεί ηλεκτρονικά στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ και να τους διευκολύνουμε και εμείς από την πλευρά μας όσο μπορούμε για να γλιτώσουν τις μετακινήσεις όσοι από τους παραγωγούς έχουν χάσει ή δεν βρίσκουν το αντίγραφο του ΟΣΔΕ που έχουν παραλάβει. Ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό είναι το τί θα γίνει με τους περιουσίες πολιτών που δεν τις δηλώνουν στο ΟΣΔΕ, είτε γιατί δεν παίρνουν επιδοτήσεις είτε είναι μικρές σαν εκτάσεις», επεσήμανε ο υπεύθυνος του ΚΕΑ Πύργου κ. Άλκης Κωνσταντόπουλος

Ζωοτροφές μόνο για όσους έχουν ανάγκη

Από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας έχουν γίνει ήδη ενέργειες για τη διασφάλιση των ζωοτροφών σε συνεργασία με την Περιφέρεια αλλά θα δοθούν μόνο σε όσους έχουν ανάγκη.

«Υπάρχει μεγάλη καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο. Έχουν καεί, χωράφια λιβάδια που ο κόσμος βοσκούσε τα ζώα του, πέρα από τους καμμένους σταύλους και τις απώλειες κοπαδιών από τη φωτιά που είναι κάτι άλλο που θα πάρει το δρόμο για διευθέτηση. Οι διαδικασίες για το κομμάτι αυτό έχει ήδη ξεκινήσει. Το άμεσο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι τα ζώα που ζουν, τα οποία δυστυχώς δεν έχουν καθόλου σανό και χορτάρι για να φάνε.

 

«Οι ζωοτροφές θα δοθούν μόνο σε όσους έχουν ανάγκη», επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Βασίλης Αρβανίτης

Το άμεσο λοιπόν είναι το εξής: Εμείς έχουμε αρχίσει ήδη την καταγραφή αυτών των αναγκών σε συνεργασία με την Περιφέρεια και με μεγάλες εταιρείες, την Ένωση των Καλαβρύτων και με πάρα πολλούς ιδιώτες προσπαθούμε να συλλέξουμε ζωοτροφές έτσι ώστε άμεσα να δώσουμε στο κόσμο. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Ζωοτροφές θα πάρουν αυτοί που έχουν ανάγκη. Ξέρετε ότι στο παρελθόν ακούστηκαν και έγιναν πράγματα τα οποία δεν υπάρχουν περιθώρια να επαναληφθούν. Θα δοθούν ζωοτροφές με πολύ μεγάλη προσοχή σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη. Έχουν σοβαρό πρόβλημα τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Φολόης, Πόθου, Δούκα, Λάσδικα, Λάλα, Μηλιές. Επίσης έχουμε πρόβλημα στην Αχλαδινή και τη Νεμούτα, τη Βύλιζα, το ανατολικό κομμάτι του Δήμου, Βασιλάκι, Ξηρόκαμπο και αλλού. Μικρά προβλήματα είχαμε στο Πλάτανο και στη Καυκανιά», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας κ. Βασίλης Αρβανίτης.

Γεγονός που επιβεβαίωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Γεωπόνος Τ.Ε. Θοδωρής Βασιλόπουλος.

 

«Έχουμε ήδη μεριμνήσει για ζωοτροφές και από την Πέμπτη μετά την απόφαση του Υπουργού θα αρχίσουν να καταφθάνουν στο νομό», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Θοδωρής Βασιλόπουλος μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο της ΟΡΤ και την Πέλυ Μπεβούδα

«Από την πρώτη στιγμή έχουμε μεριμνήσει για ζωοτροφές. Μάλιστα από σήμερα και μέσα στις επόμενες μέρες καταφθάνουν και άλλες ζωοτροφές που έρχονται από το νομό Αιτωλοακαρνανίας, από το νομό της Άρτας, από τη Περιφέρεια της Θεσσαλίας, από το κάμπο της Ηλείας και από άλλες περιοχές, όπου θα γίνεται μία κατανομή σε αυτούς τους κτηνοτρόφους που έσωσαν το κοπάδι τους αλλά δεν κατάφεραν να σώσουν τις ζωοτροφές τους. Από την Πέμπτη και μετά από το Υπουργείο θα απαντήσει για να πάρουν ζωοτροφές και μετά», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλόπουλος.

Πηγή:patrisnews.com


Σχόλια