Παραλαβή χωρίς τιμή για τη μαύρη σταφίδα ...

Όπως αναφέρει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας σε ανακοίνωσή του, “βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή καθώς τα συσσωρευμένα αποθέματα...


Όπως αναφέρει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας σε ανακοίνωσή του, “βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή καθώς τα συσσωρευμένα αποθέματα εδώ και 5 μήνες έχουν επιτρέψει σε διάφορους να επιχειρούν να ρίξουν την τιμή παραγωγού προσφέροντας μέχρι και 0.80€/κιλό”. 

Η Ένωση Μεσσηνίας καλεί τους παραγωγούς να μην ενδώσουν σε πώληση σε τιμές χαμηλότερες της περσινής και να δείξουν υπομονή. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι, “όσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν εξαγγέλλει πρόγραμμα απόσυρσης αδυνατούμε να ανακοινώσουμε τιμές για να προστατέψουμε τους παραγωγούς. Όσοι παραγωγοί δεν διαθέτουν χώρους η Ένωση Μεσσηνίας από την Δευτέρα θα ανοίξει τις αποθήκες της για παράδοση – αποθήκευση”.

Oλόκληρη η ανακοίνωση

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό “Ένωση Μεσσηνίας” έχοντας οικοδομήσει μια στρατηγική συνεργασία με την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών εδώ και 8 χρόνια παρεμβαίνουμε υπέρ της στήριξης της καλλιέργειας της Μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας. Αποτέλεσμα των διαρκών διεκδικήσεων μας είναι η διαρκής άνοδος της τιμής παραγωγού, η χορήγηση από το 2017 και εντεύθεν της συνδεδεμένης ενίσχυσης, πέραν της έως τώρα δικαιούμενης επιδότησης. 

Παράλληλα με συντονισμένες ενέργειες το προϊόν εντάχθηκε στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO για την τεράστια συμβολή του στην εθνική και οικιακή οικονομία της χώρας. Τέλος παραμένουμε αμετακίνητοι στο πάγιο αίτημα μας για την άμεση ανάγκη θέσπισης κινήτρων για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας που υπάρχει μεν δέσμευση από το αρμόδιο Υπουργείο ωστόσο αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις αλλά και της χορήγησης βοηθήματος στους πληγέντες από τον καύσωνα και τις επιθέσεις αγριόχοιρων καθώς και προγράμματος ενίσχυσης για ειδική περίφραξη των σταφιδαμπελώνων.

Για το 2021 βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή καθώς τα συσσωρευμένα αποθέματα εδώ και 5 μήνες έχουν επιτρέψει σε διάφορους να επιχειρούν να ρίξουν την τιμή παραγωγού προσφέροντας μέχρι και 0.80€/κιλό. Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν. 

Σε συνέχεια των διεκδικήσεων μας και σε αντίθεση με συμφέροντα ιδιωτών και θεσμικών φερέφωνων τους οι οποίοι απαξιώνουν τους χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς της χώρας επιδιώκοντας την κατάρρευση της τιμής με το ΥΠΑΑΤ που παρά το σχετικό δελτίο τύπου στο οποίο δεσμεύτηκε ότι θα προβεί σε λύση να παραμένει ακόμα σε ρόλο θεατή. Απευθύνουμε για πολλοστή φορά έκκληση προσωπικά στον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη για την ανάγκη κατάρτισης προγράμματος απόσυρσης. 

Το ΥΠΑΑΤ έχει στην διάθεση του όλα τα ποσοτικά στοιχεία και τις σχετικές νομικές γνωμοδοτήσεις, δεν μπορεί να παίζει άλλο με τις τύχες του προϊόντος και χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς που θα εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. Καλούμε τους παραγωγούς να μην ενδώσουν σε πώληση σε τιμές χαμηλότερες της περσινής και να δείξουν υπομονή. 

Όσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν εξαγγέλλει πρόγραμμα απόσυρσης αδυνατούμε να ανακοινώσουμε τιμές για να προστατέψουμε τους παραγωγούς. 

Όσοι παραγωγοί δεν διαθέτουν χώρους η Ένωση Μεσσηνίας από την Δευτέρα θα ανοίξει τις αποθήκες της για παράδοση – αποθήκευση. Ευχαριστούμε τους Μεσσήνιους παραγωγούς που διαχρονικά εμπιστεύονται το προϊόν τους στο Συνεταιρισμό μας καθώς μόνον η στήριξη συνεργατικών σχημάτων μπορεί να εγγυηθεί καλύτερες αποδόσεις για τους παραγωγούς και ασφαλέστερα για το κοινό τρόφιμα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ Α.Σ ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΟΧΗ

ΗΜΕΡΕΣ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΜΕΣΣΗΝΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

2722023231

ΚΟΜΠΟΙ

ΤΡΙΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ

ΓΙΑΛΟΒΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

6932220812

ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ

ΤΡΙΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ

2763029158

ΘΟΥΡΙΑ

ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗΣ ΣΤΟ ΤΗΛ: 6980936100

ΤΗΛ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ: 2721081042Σχόλια