Καταστροφικό το πλήγμα και για τους μελισσοκόμους της Μαγνησίας από τις πυρκαγιές της Εύβοιας

Οι πυρκαγιές στην Εύβοια ρήμαξαν χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους στo βόρειο τμήμα του νησιού, πλήττοντας παράλληλα μεγάλο αριθμό μελισσοκόμων...


Οι πυρκαγιές στην Εύβοια ρήμαξαν χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους στo βόρειο τμήμα του νησιού, πλήττοντας παράλληλα μεγάλο αριθμό μελισσοκόμων που είχαν τα μελίσσια τους σε περιοχές που έγιναν στάχτη. Η καταστροφή θέτει ζήτημα επιβίωσης πολλών επαγγελματιών και στη Μαγνησία.

Ο αποδεκατισμός χιλιάδων μελισσιών είναι γεγονός και η φετινή παραγωγή πευκόμελου, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 80% της συνολικής ποσότητας μελιού που διακινείται στο εμπόριο, τινάχτηκε στον αέρα. 

Χιλιάδες πεύκα έγιναν παρανάλωμα του πυρός και η καταστροφή του οικοσυστήματος συμπαρασύρει τη βιομηχανία μελιού, αφού ο κύκλος παραγωγής διαλύθηκε για τους νομάδες παραγωγούς που είδαν τα μελίσσια τους να καίγονται.

Ο συνεταιρισμός στη Μαγνησίας αριθμεί 70 μέλη περίπου και οι πιο πολλοί πηγαίνουν τα μελίσσια τους στην Εύβοια, όπως και το σύνολο σχεδόν των παραγωγών μελιού στη Μαγνησία που ανέρχονται σε εκατοντάδες. 

Την ίδια ώρα οι αποζημιώσεις που θα δοθούν κάποια στιγμή από τον ΕΛΓΑ – υπό την απαραίτητη προϋπόθεση οι παραγωγοί να είχαν υποβάλει δηλώσεις ΟΣΔΕ σύμφωνα με τους μελισσοκόμους μοιάζουν με… σταγόνα στον ωκεανό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι μελισσοκόμοι της περιοχής δεν έχουν πλέον πού να πάνε τα μελίσσια τους. Στην Εύβοια έμεινε άθικτο ένα μικρό κομμάτι στην περιοχή της Αγίας Άννας, αλλά το θέμα είναι ποιος θα πρωτοπάει εκεί. Απομένουν μόνο η Χαλκιδική και η Θάσος, αλλά δεν είναι εύκολα προσβάσιμες. Για έναν μικρό παραγωγό είναι ασύμφορο οικονομικά να πάει τόσο μακριά. Πολλοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

πηγή: thessaliatv.gr

Σχόλια