Ξεκινά ο τρύγος στον Τύρναβο

Με ορατές τις επιπτώσεις από τις παγωνιές και τα χαλάζια στις καλλιέργειες αλλά και με τα βλέμματα στραμμένα στον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις ...


Με ορατές τις επιπτώσεις από τις παγωνιές και τα χαλάζια στις καλλιέργειες αλλά και με τα βλέμματα στραμμένα στον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις ξεκινά στον Τύρναβο ο τρύγος με τις τιμές να αποφασίζονται την ερχόμενη Κυριακή στη συνέλευση των μελών του Οινοποιείου Τυρνάβου.Αν και οι «μηχανές» του Οινοποιείου άρχισαν να δουλεύουν τις προηγούμενες ημέρες για να παραλάβουν μικροποσότητες σταφυλιών που χτυπήθηκαν από χαλάζια και παγετούς σήμερα ξεκινά και επίσημα η παραλαβή των ώριμων σταφυλιών της ποικιλίας Μοσχάτου Αμβούργου από παλιές απότιστες και νέες καλιέργειες. Ενώ την επόμενη εβδομάδα και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες αναμένεται η παραλαβή των γαλλικών ποικιλιών Merlot και Cambernet για να ακολουθήσουν οι λευκές ποικιλίες μπαντίκι, μακαμπέο, Ugniblanc και άλλες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οινοποιείου Τυρνάβου η φετινή παραγωγή των οινοποιήσιμων σταφυλιών είναι μειωμένη κατά 70% και πλέον συγκριτικά με την περσινή χρονιά εξαιτίας του παγετού και του χαλαζιού κατά τους προηγούμενους μήνες, γεγονός που θα επηρρεάσει τις παραληφθείσες ποσότητες.

Αν και το Οινοποιείο σχεδίαζε να παραλάβει 10 χιλιάδες τόνους θα είναι ικανοποιημένο αν λόγω των συνθηκών η παραλαβή κινηθεί στους 7 χιλιάδες τόνους, τονίζει ο διευθυντής Βαγγέλης Σίκαλος συμπληρώνοντας πάντως ότι αυτό δεν θα προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία του Οινοποιείου καθώς υπάρχουν αποθέματα κρασιού από την περσινή περίοδο, κατά την οποία η ζήτηση κρασιών ήταν μειωμένη εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα αποθέματα εκτιμούν τα στελέχη του Οινοποιείου είναι ικανά να καλύψουν στην αγορά πιθανή αύξηση της ζήτησης εφόσον η καθημερινή ζωή στη χώρα επανέλθει στην κανονικότητα παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις των υγειονομικών αρχών για την εξέλιξη της πανδημίας.

Ωστόσο η μειωμένη παραγωγή αναμένεται να επηρρεάσει τις τιμές των σταφυλιών ανάλογα με τη διακύμανση της ζήτησης στην αγορά. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι τιμές των σταφυλιών της ποικιλίας Μοσχάτου Αμβούργου, που κυριαρχεί στις καλλιέργειες της περιοχής, θα εμφανίσουν αύξηση σε αντίθεση με τις τιμές στις υπόλοιπες ποικιλίες, που αναμένεται να μην παρουσιάσουν αυξομειώσεις.

Η τιμολογιακή πολιτική του Οινοποιείου πάντως, που θα διαμορφώσει και το ύψος των τιμών στην περιοχή, αναμένεται να αποφασιστεί την ερχόμενη Κυριακή 29 Αυγούστου στη συνέλευση των μελών, που συγκαλείται στις 9.30 το πρωί στον προαύλειο χώρο του συνεταιρισμού και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στη συνέλευση της Κυριακής αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για αύξηση της τιμής των σταφυλιών της ποικιλίας Μοσχάτου Αμβούργου, χωρίς ωστόσο να έχει διαμορφωθεί η εισήγηση για το τελικό ύψος της αύξησης της τιμής. Οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν ότι το Οινοποιείο, όπως κάθε χρόνο, θα αποφασίσει για τις τιμές προασπίζοντας και τα συμφέροντα των παραγωγών.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

πηγή: eleftheria.gr

Σχόλια