Συνάντηση με τον ΥπΑΑΤ θα επιδιώξουν άμεσα οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων του Νομού Ηρακλείου

Με ποια ατζέντα θα πάνε στον Λιβανό οι αγροτικοί φορείς του Ηρακλείου... σαν κλείσουν το ραντεβού. Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυ...


Με ποια ατζέντα θα πάνε στον Λιβανό οι αγροτικοί φορείς του Ηρακλείου... σαν κλείσουν το ραντεβού. Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό θα επιδιώξουν άμεσα οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων του νομού, όπως αποφασίστηκε χθες στο πλαίσιο της σύσκεψης που συγκάλεσε η Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου με φόντο τα προβλήματα των αμπελουργών και τις σοβαρές δυσκολίες που έχουν ανακύψει στην απορρόφηση των οινοσταφύλων λόγω της σοβαρής ζημιάς που έχουν υποστεί από τον καύσωνα.


Σύμφωνα με την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ τρία είναι τα κομβικά ζητήματα που αποφασίστηκε να μπουν στην ατζέντα της συνάντησης με τον υπουργό, με κορυφαίο αυτό της μεγάλης καταστροφής που υπέστησαν τα σταφύλια από τις ακραίες συνθήκες και τις υψηλές θερμοκρασίες που συνεχίζονται.

Επίσης το δεύτερο θέμα για το οποίο θα ζητηθεί η παρέμβαση του υπουργείου είναι η ανάγκη αποσυμφόρησης των δεξαμενών οινοποίησης των Συνεταιριστικών Οργανώσεων κ.ά., με ένταξη στο πρόγραμμα απόσταξης κρίσης για το οποίο η χρηματοδότηση αποδείχθηκε ανεπαρκής. Τέλος αυτό το οποίο ζητά ο αγροτικός κόσμος του νομού είναι η άμεση απορρόφηση των ποσοτήτων σταφίδας σουλτανίνας που έμειναν αδιάθετες από την περσινή παραγωγή.

Στη σύσκεψη εκφράστηκε όλη η αγωνία του αμπελουργικού κλάδου για τις μεγάλες καταστροφές που έχει υποστεί το σταφύλι συνολικότερα από τις εγκαυματικές θερμοκρασίες του καύσωνα, που έχει σαν αποτέλεσμα η ζημιά της παραγωγής να είναι ανυπολόγιστη.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση οφείλει και μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα των αμπελουργών της Κρήτης και ταυτόχρονα πρότεινε την απορρόφηση από το ΤΕΒΑ και την διανομή στους δικαιούχους επιτραπέζιων σταφυλιών και σταφίδας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αμπελοκαλλιεργητές μιλούν για σοβαρή οικονομική καταστροφή, αφού το πλήγμα που έχουν υποστεί τα επιτραπέζια τα οινάμπελα αλλά και τα σταφιδάμπελα, είναι βαρύτατο, γεγονός που έχει άμεση αλληλεπίδραση στην τοπική οικονομία. Όπως τονίζουν, «αν πέρυσι, που ήταν μια επίσης δύσκολη χρονιά, οι εξαγωγές μας έφτασαν στις 12-16 χιλ. τόνους σταφυλιού, αυτή τη στιγμή με τα δεδομένα τα σημερινά οι εξαγωγές δεν θα ξεπεράσουν τους 5.000 χιλ. τόνους».

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει μεταξύ άλλων ότι είναι επείγουσα ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και ο ΕΛΓΑ, ώστε μετά το πέρας του καύσωνα να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

Όπως τονίζει, κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με βουλευτές και μέλη της θεματικής ομάδας αγροτικής πολιτικής, θα επισκεφθούν τον περιφερειάρχη και τον τοπικό ΕΛΓΑ και οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προχωρήσουν σε κοινοβουλευτική παρέμβαση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το όλο θέμα.

Σχόλια