Αρνητικό το πρόσημο της φετινής παραγωγής για τους Αγρότες της Εορδαίας

Απογοητευτικός για τους αγρότες ο απολογισμός της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, με την παραγωγή σε όλη την γκάμα των προϊόντων να παρουσι...


Απογοητευτικός για τους αγρότες ο απολογισμός της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, με την παραγωγή σε όλη την γκάμα των προϊόντων να παρουσιάζει μείωση συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές που υπερβαίνει το 60%, ενώ τη χαριστική βολή έδωσε ο καύσωνας που είτε προκάλεσε εγκαύματα στα φυτά είτε έκαψε τη σοδειά.

Τον παγετό, την ανομβρία και την ακαρπία της Άνοιξης, διαδέχθηκαν οι υψηλές θερμοκρασίες του Καλοκαιριού με συνέπεια και ειδικότερα για τα σιτηρά, τα στάχυα, σε πολλές περιπτώσεις να μην έχουν καρπό και να είναι κούφια. 

Το ίδιο ισχύει και για τις ξερικές καλλιέργειες, καθώς επίσης και για τα αρωματικά φυτά όπου η απόδοση θα επηρεάσει την ποιότητα του αποσταγμένου ελαίου, με εξαίρεση ίσως τις αρδευόμενες εκτάσεις, αν και εκεί με τις διακυμάνσεις των καιρικών συνθηκών και την συνεχή άρδευση, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το φαινόμενο του σοκ των φυτών.

Όπως δηλώνει ο αγρότης Σίμος Κουτρούδης, «ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για πολύ κόσμο» προβλέποντας για τα επόμενα χρόνια εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής. Θα καλλιεργούμε και θα έχουμε ακαρπίες».

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου

πηγή: ertnews.gr

 

Σχόλια